Κομοτηνη: Τι πρασινο, τι κιτρινο, τι κοκκινο!

Αφορμή για να κοντοσταθούμε λίγο στη διασταύρωση της Εθνικής Τράπεζας και να αποθανατίσουμε μερικές από τις χαοτικές καταστάσεις, που καθημερινά διαδραματίζονται στο σημείο, ήταν ο διάλογος μεταξύ ενός πατέρας και της μικρής κορούλας του, που «κρυφακούσαμε» κατά την αναμονή μας στη διάβαση πεζών, στα φανάρια της οδού Ορφέως.

Όσο στον φωτεινό σηματοδότη εμφανιζόταν ο «Σταμάτης», ο πατέρας εξηγούσε στη νηπιακής ηλικίας κόρη του, που ανυπομονούσε να περάσει απέναντι, ότι οι πεζοί πρέπει να ξεκινήσουν μόλις ανάψει το πράσινο. Πράγμα, που δεν άργησε να συμβεί, αφού σε λίγα δευτερόλεπτα ο «Γρηγόρης» εμφανίστηκε στον φωτεινό σηματοδότη. Η ανυποψίαστη κοπέλα, ακολουθώντας τις διδαχές του μπαμπά της έκανε να ρίξει το βήμα της προς τα εμπρός.

Όμως ο πατέρας έσπευσε να της αρπάξει το χέρι, συγκρατώντας την στο πεζοδρόμιο μπροστά από την Εθνική. Και τούτο, διότι είχε διαπιστώσει ότι τρία αυτοκίνητα, που προφανώς είχαν περάσει με κίτρινο, αν όχι με κόκκινο, το φανάρι της Λ. Δημοκρατίας, κατευθύνονταν προς το μέρος τους για να προλάβουν να μπουν στην οδό Ορφέως. Κάπου εκεί πρέπει να ολοκληρώθηκε άδοξα η απόπειρα του συμπολίτη μας να μυήσει τη μικρή κορούλα του στους κανόνες της ορθής οδηγικής συμπεριφοράς…

Εξάλλου, πώς να της εξηγήσει ότι οι ισχύοντες κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας υποχωρούν στις ορέξεις των βιαστικών και των ανυπόμονων, που αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων και των πεζοδρομίων, επιμένουν να ακολουθούν τους κανόνες της ζούγκλας;

Βέβαια, το παραπάνω περιστατικό αναδεικνύει τη μία όψη του νομίσματος, δηλαδή την ασυνείδητη συμπεριφορά ορισμένων οδηγών, οι οποίοι, μεταφράζοντας το «κίτρινο» του φωτεινού σηματοδότη σε εντολή για επιτάχυνση, καταφέρνουν να προκαλούν κυκλοφοριακό κομφούζιο όταν ακινητοποιούνται τα οχήματά τους στο κέντρο της διασταύρωσης και ενίοτε θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα πεζών, που επιχειρούν να διασχίσουν τη διάβαση έχοντας «πράσινο» στον αντίστοιχο σηματοδότη.

Στην άλλη όψη του νομίσματος βρίσκεται η ευθύνη των ανυπόμονων πεζών, οι οποίοι αγνοούν επιδεικτικά τους φωτεινούς σηματοδότες, θέτοντας αφενός τους εαυτούς τους σε κίνδυνο και δοκιμάζοντας αφετέρου την υπομονή των οδηγών.

Ένας φαύλος κύκλος, που δυστυχώς εξακολουθεί να συντηρεί μια χαοτική κατάσταση στο κέντρο της πόλης…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.