Κομοτηνη: Σε απογνωση οι απολυμενοι συμβασιουχοι των Δημων της Ροδοπης

Την μονιμοποίηση τους ζήτησαν με κινητοποίηση όσοι έμειναν εκτός της προκήρυξης

Κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο Κομοτηνής πραγματοποίησαν την Παρασκευή 11 Μαΐου συμβασιούχοι στους Δήμους της Ροδόπης που δεν βρίσκονται, παρά τις υποσχέσεις που θεωρούν ότι είχαν παρασχεθεί από τον αρμόδιο Υπουργό, στις προσωρινές λίστες των διορισμένων στην καθαριότητα, ζητώντας την μονιμοποίηση τους.
 
Οι συμβασιούχοι, αρκετοί από τους οποίους είναι άνω των 40, θεωρούν ότι για πολλούς μήνες κάλυπταν τις ανάγκες της καθαριότητας στους Δήμους και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν και να μην μείνουν στο δρόμο. 

Κάτω από το 50% απορροφήθηκε 

Ένας από τους απολυμένους Συμβασιούχους είναι ο κ. Δημήτρης Βαρελάς, που τόνισε πως αγωνίζονται για κάτι καλύτερο.
 
Ο ίδιος, όπως και αρκετοί συνάδερφοί του, δούλεψε 29 μήνες συνολικά στο Δήμο Κομοτηνής, όμως παρόλο που συμμετείχαν στην προκήρυξη, δεν κατάφερε να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονταν στους προσωρινούς πίνακες.
 
Ο ίδιος, έχοντας φτάσει στα 52, είναι δύσκολο να βρει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, και ζητά να ανατραπεί η απόφαση του Υπουργείου, και να γίνουν όλοι οι συμβασιούχοι μόνιμοι, μιας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κάτι που θεωρούν πως αναγνώρισε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 
Άλλωστε και ο υπουργός Εσωτερικών είχε τονίσει προς τους συμβασιούχους πως δεν θα απολυθεί κανένας, παρόλα αυτά η προκήρυξη οδήγησε στο 90% των συμβασιούχων πανελλαδικά να μείνουν χωρίς δουλειά.
 
Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη στον Δήμο Κομοτηνής, όμως και πάλι πάνω από το 50% των συμβασιούχων έμεινε εκτός, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βαρελάς.
 
 

Τέλος σε όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας 

Η κινητοποίηση προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή και της ΠΟΕ ΟΤΑ, και αίτημα την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας, την πρόσληψη όλων των εργαζομένων που απασχολούνται με αυτές τις σχέσεις, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος τουΕνιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Δημήτρης Μάγγας.
 
Αυτό περιλαμβάνει τόσο τους συμβασιούχους της καθαριότητας, που θεωρούν πως όσοι απολύθηκαν πρέπει να επαναπροσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό, όσο και δομές όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΔΑΠ, τα ιατροκοινωνικά κέντρα, τους παιδικούς σταθμούς, τα οποία έχουν εδώ και χρόνια εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που όμως έχουν συνεχώς την ανασφάλεια και την ομηρεία της παράτασης της σύμβασης.
 
Όλοι αυτοί, τόνισε, πρέπει να προσληφθούν με σχέσεις μόνιμου προσωπικού, ενώ πρέπει και οι υπηρεσίες των Δήμων να στελεχωθούν, μιας και σε πολλές από αυτές έχουν δημιουργηθεί τεράστια κενά.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Κομοτηνής, ο οποίος αν δεν έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι από τους πιο υποστελεχωμένους σε πανελλήνιο επίπεδο.
 
Άλλωστε ακόμα και στα ανταποδοτικά, δηλαδή την καθαριότητα, υπάρχουν ειδικότητες, όπως οι ηλεκτρολόγοι, που δεν έχουν καλυφθεί, ενώ υπάρχουν κενά και σε μη ανταποδοτικές υπηρεσίες που δεν έχουν καλυφθεί. 

Μόνιμες προλήψεις ζητά το ΠΑΜΕ Ροδόπης 

Να σημειωθεί πως για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το ΠΑΜΕ Ροδόπης, με την οποία τονίζει πως η υποστελέχωση, η απαγόρευση των προσλήψεων, η συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας χρησιμοποιούνται και ως άλλοθι για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Δήμων και του δημοσίου.
 
Για αυτό και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συσπείρωση, απαιτώντας: μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία απόλυση συμβασιούχου, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες καθώς και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.