Κομοτηνη: Πολλη βροχη… πολυ απροετοιμαστοι!

Εικόνες «Βενετίας» στα «συνήθη ύποπτα» σημεία της πόλης

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η νεροποντή, που εκδηλώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής μέρας στην πόλη της Κομοτηνής, είχε χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα σε ένταση και διάρκεια, ιδίως με το δεδομένο ότι διανύουμε την εποχή του καλοκαιριού. Ωστόσο, η εν λόγω παραδοχή δεν αποδυναμώνει τη διαπίστωση ότι η πόλη βρέθηκε απροετοίμαστη- για μία ακόμα φορά- μπροστά στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Εξάλλου, τα «τερτίπια» του καιρού στη διάρκεια της άνοιξης και των πρώτων ημερών του καλοκαιριού, κάθε άλλο παρά περιθώρια εφησυχασμού είχαν αφήσει στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
 
Παρά ταύτα, τα «συνήθη ύποπτα» σημεία, όπου παραδοσιακά οι μεγάλοι όγκοι των νερών δε βρίσκουν διέξοδο μέσω των φρεατίων, κι αυτή τη φορά βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διαβάσεις κάτω από τις γέφυρες της δυτικής εισόδου, οι οποίες και πάλι μετατράπηκαν σε μικρές «λίμνες», καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων που επιχειρούσαν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την πόλη. Στο σημείο, όπως ήταν φυσικό, χρειάστηκε να καταφθάσουν δυνάμεις της Τροχαίας, για να αποκλείσουν τις διαβάσεις και να κατευθύνουν τα οχήματα σε παρακαμπτήριες οδούς.
 
Λίγες δεκάδες μέτρα παραπέρα, στη διασταύρωση των οδών Χρ. Σμύρνης και Κερασούντας, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε μία ακόμα λίμνη, που δημιουργήθηκε από τον μεγάλο όγκο των νερών της βροχής και από την αδυναμία των φρεατίων να τον απορροφήσουν.

Ο «ΠτΘ» έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών εκ μέρους των περιοίκων, που κατά το παρελθόν έχουν δει τα νερά να εισέρχονται στις οικίες και σε αποθηκευτικούς χώρους και να καταστρέφουν τα υπάρχοντά τους. Με ό,τι μέσα διέθεταν, όπως μαρτυρά το επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό, προσπαθούσαν χθες να ξεβουλώσουν τα φρεάτια, καταγγέλλοντας πάντως ότι πολλάκις έχουν αιτηθεί προς το δήμο να κατασκευάσει κι άλλα, χωρίς όμως να βρουν ανταπόκριση. Παρατίθεται επίσης η καταγγελία ότι στο σημείο όπου βρίσκονταν τα φρεάτια, που τελικά μετατράπηκε σε λίμνη, παρέμεναν κομμένα κλαδιά δέντρων επί μία τουλάχιστον εβδομάδα, χωρίς να απομακρυνθούν από τα συνεργία του δήμου.
 
Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν κι αυτή τη φορά οι κάτοικοι των γειτονιών τέρμα Μαραθώνος και Μάστανλη. Τα ορμητικά νερά, που κατέβαιναν από την πλευρά των στρατοπέδων, δημιούργησαν εικόνες «Βενετίας» σε αμφότερες τις περιπτώσεις, απειλώντας να εισέλθουν σε οικίες και προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις. Εδώ τα παράπονα, που δεχτήκαμε, συνίστανται όχι μόνο στη διαχρονική απουσία υποδομών για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων, αλλά σε πλημμελή καθαρισμό των φρεατίων από τον δήμο τον τελευταίο καιρό.
 
Σημειώνεται ότι απόρροια της ισχυρής βροχόπτωσης ήταν να παρουσιαστούν παρόμοιες εικόνες, μικρότερης βέβαια έκτασης και διάρκειας, και σε άλλες γειτονιές της Κομοτηνής. Τέλος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε μεταξύ άλλων να παρέμβει για την άντληση νερών σε 5 σπίτια, καθώς επίσης για την απομάκρυνση κλαδιών μετά από πτώση δέντρου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.