Κομοτηνη: Μηνυματα καταδικης απο Περιφερεια, Δημο και ΝΟΔΕ για τη συμπλοκη στην πορεια για τον Παυλο Φυσσα

Και ο αντίλογος από Utopia A.D. και Αντιεξουσιατική Κίνηση

Μηνύματα καταδίκης για τη συμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα την Κυριακή στην Κομοτηνή απέστειλαν χθες με ανακοινώσεις τους τόσο η ΝΟΔΕ Ροδόπης όσο και η διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ και ο Δήμος Κομοτηνής.
 
Παράλληλα με δικές τους ανακοίνωση το αναρχικό στέκι UTOPIA A.D. και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση καταθέτουν τη δική τους οπτική για τα όσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, αφήνοντας «αιχμές» για τη στάση που κράτησε ο διευθυντής του τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής μετά τη λήξη της πορείας. 

Περιφέρεια ΑΜΘ «Τέτοιου είδους επιθέσεις είναι σε βάρος της ειρηνικής διαβίωσης των πολιτών της Περιφέρειας και προδήλως καταδικαστέα» 

Αναλυτικότερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρει στην ανακοίνωσή της «με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην πόλη της Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία, για την επέτειο της δολοφονίας του «Παύλου Φύσσα», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση κατά των δύο αξιωματικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, από τους επονομαζόμενους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι μετέτρεψαν, μια ειρηνική συγκέντρωση σε άναρχη επίθεση κατά της Ελληνικής Αστυνομίας. Τέτοιου είδους επιθέσεις είναι σε βάρος της ειρηνικής διαβίωσης των πολιτών της Περιφέρειας και προδήλως καταδικαστέα». 

Δήμος Κομοτηνής «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφής βία, από όπου και αν αυτή προέρχεται» 

Στο μήνυμά της η διοίκηση του δήμου Κομοτηνής σημειώνει «καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό άσκησης βίας κατά αστυνομικών στην Κομοτηνή, στην πορεία για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφής βία, από όπου και αν αυτή προέρχεται.
Οφείλουμε όλοι μας, ο καθένας με την ατομική του συνευθύνη, αλλά και δια μέσου των θεσμών και των συλλογικοτήτων, να συμβάλλουμε και να προασπιζόμαστε την ειρηνική και αδιατάρακτη λειτουργία της κοινωνίας».

ΝΟΔΕ Ροδόπης «Η αδράνεια και η παθητική στάση της κυβέρνησης είναι η κύρια αιτία για όσα συμβαίνουν» 

Από την πλευρά της η ΝΟΔΕ Ροδόπης τονίζει στη δική της ανακοίνωση «η ΝΟΔΕ Ροδόπης καταδικάζει απερίφραστα την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν από ομάδα αγνώστων, δύο Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, ενός εκ των οποίων ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας τόσο στους ίδιους, όσο και στο σύνολο του αστυνομικού σώματος και καλούμε την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, συνειδητοποιώντας ότι η αδράνεια και η παθητική της στάση είναι η κύρια αιτία για όσα συμβαίνουν. Είναι πλέον ανάγκη να θεσμοθετηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θεσμική θωράκιση των εργαζόμενων του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. 

UTOPIA A.D. «Η δουλειά της αστυνομίας σε ένα “δημοκρατικό κράτος” είναι να αποτρέπει τα επεισόδια και όχι να τα προκαλεί» 

Τέλος το αναρχικό στέκι UTOPIA A.D. επισημαίνει στην ανακοίνωσή του:
 
«Tην Κυριακή 18/09 πραγματοποιήθηκε πορεία στην μνήμη του Παύλου Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από 3 χρόνια από τους ναζί. Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και πέρασε από κεντρικούς δρόμους και γειτονιές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν περίπου 150 άτομα από τα οποία τα 25 ήταν στο μπλοκ μας. Κατά την διάρκεια της πορείας πετάχτηκαν εκατοντάδες τρικάκια, γράφτηκαν συνθήματα και υπήρχε δυνατός παλμός. Η διαδήλωση πέρασε και από τον δρόμο του τουρκικού προξενείου το οποίο ήταν αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Έγινε ολιγόλεπτη στάση, φωνάχτηκαν συνθήματα κατά του ΑΚP και του ΚΙΕΦ και υπέρ της κουρδικής Αντίστασης. Στη συνέχεια κατέληξε στην κεντρική πλατεία με αντιφασιστικά συνθήματα κάτω από τα γραφεία των ναζί. Καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ακολουθούσαν και προπορεύονταν διακριτικά χωρίς να προκαλούνε. Δεν σημειώθηκε καμία ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.
 
Μόλις τελείωσε η πορεία και καθώς διαλύονταν τα μπλοκ, 2 αστυνομικοί της ασφάλειας έγιναν αντιληπτοί από διαδηλωτές σε κοντινή απόσταση. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πλησίασαν τους αστυνομικούς και απαίτησαν από αυτούς να φύγουν. Η στάση των αστυνομικών ήταν άκρως προκλητική με ειρωνικά γελάκια και χειρονομίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οξυνθούν τα πνεύματα, κάνοντας και άλλους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Η κίνηση του ενός να πετάξει χειροβομβίδα κρότου λάμψης πάνω στους διαδηλωτές και να αρπάξει κρυμμένο ρόπαλο που είχε από πριν, έριξε λάδι στην φωτιά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η συμπλοκή. Κατά την διάρκεια της συμπλοκής, του έπεσε το ρόπαλο και στη συνέχεια χρησιμοποίησε πεσμένη σημαία για να χτυπήσει τους διαδηλωτές. Τέλος οι 2 αστυνομικοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
 
Το ίδιο βράδυ η πόλη γέμισε από αστυνομικούς όλων των ειδών και ξεκίνησαν οι προσαγωγές κάτω από σπίτια συντρόφων του χώρου μας και παράλληλα μία διμοιρία και αρκετοί αστυνομικοί της ασφάλειας βρίσκονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γύρω από την Παλιά Νομική όπου στεγάζεται το Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D. Την επόμενη ημέρα η δράση της αστυνομίας συνεχίστηκε με μία απαγωγή συντρόφισσας κάτω από το σπίτι της, όπου οι άνδρες της ασφάλειας χωρίς να αναφέρουν την ιδιότητά τους με έναν επικίνδυνο ελιγμό της έκοψαν τον δρόμο μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα και κυριολεκτικά την άρπαξαν βάζοντάς την με την βία στο αυτοκίνητο. Η συντρόφισσα κρατήθηκε στο Α.Τ για περίπου 20 λεπτά όπου της αποσπάστηκαν το κινητό και η ταυτότητα της χωρίς εξηγήσεις. Εδώ να σημειωθεί πως η συντρόφισσα την ώρα της πορείας δούλευε.
 
Το ίδιο πρωί αστυνομικοί με ένταλμα μπήκαν σε σπίτι συντρόφων της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής και συνέλαβαν 2 άτομα. Τέλος την ίδια μέρα το μεσημέρι άντρας της ομάδας Δίας κόρναρε επιδεικτικά και έκανε ελιγμούς στην πυλωτή πολυκατοικίας συντρόφου.
 
Όσo αναφορά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που συνδέει τον ξυλοδαρμό του διευθυντή της τροχαίας στην Αθήνα με τον ξυλοδαρμό του διοικητή της ασφάλειας στην Κομοτηνή, αλλά και τα ρεπορτάζ μεγάλων καναλιών (βλέπε Alpha) όπου συνδέουν το περιστατικό του ξυλοδαρμού στην Κομοτηνή με τα επεισόδια του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, είναι τουλάχιστον γελοία. Στόχο έχουν την συλλογική ευθύνη του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου και την όξυνση της καταστολής σε οποιονδήποτε αντιστέκεται.
 
Κλείνοντας θέλουμε να σημειώσουμε πως αφού η πορεία έληξε ειρηνικά το λογικό ήταν να φύγουν και οι αστυνομικοί. Αντί αυτού, ο διοικητής της ασφάλειας προτίμησε να μείνει στο σημείο σε κοντινή απόσταση από τους διαδηλωτές, δεσμεύοντας έτσι και την παραμονή του υφιστάμενου συναδέλφου του. Η στάση του αυτή μας βάζει σε υποψίες για τον αληθινό σκοπό παραμονής του εκεί, μιας και θεωρητικά η δουλειά της αστυνομίας σε ένα «δημοκρατικό κράτος» είναι να αποτρέπει τα επεισόδια και όχι να τα προκαλεί.
 
Ο συγκεκριμένος αστυνομικός και νυν διοικητής του τμήματος ασφάλειας Κομοτηνής Γεώργιος Ζιώγας, έχει πλούσιο ιστορικό στην πόλη της Κομοτηνής. Η τακτική του ως αστυνομικός από τα πρώτα του χρόνια στην πόλη είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία. Ξυλοδαρμοί, απειλές, τραμπουκισμοί ακόμα και σε ανήλικους , εκφοβισμοί σεξιστικού τύπου σε ανήλικα κορίτσια (δεν υπάρχει γυναίκα αστυνομικός θα βάλω 10 άντρες να σε ψάξουνε), παραποίηση της αλήθειας σε υποθέσεις και απομάκρυνση μαρτύρων σε περιστατικά αστυνομικής βίας και τα ψέματά του συνεχίζονται μέχρι σήμερα καθώς κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση με σιδερολοστούς (αν δεχόταν χτυπήματα με σιδερολοστούς μάλλον δεν θα ήταν σε θέση να κάνει την αναφορά του…).
 
Ούτε βήμα πίσω
Αλληλεγγύη – Λευτεριά στους 2 συλληφθέντες» 

Αντιεξουσιαστική κίνηση «Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει» 

Τέλος στην ανακοίνωσή της η Αντιεξουσιαστική Κίνηση παρατηρεί:
 
«Την Κυριακή 18/9 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία στην πόλη της Κομοτηνής με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον νεοναζί Ρουπακιά. Το σώμα της πορείας συγκροτήθηκε από 150 περίπου άτομα με το μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής να προπορεύεται αυτού, αποτελούμενο από 60 άτομα. Η πορεία κινήθηκε μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης αλλά και μουσουλμανικές γειτονιές κάνοντας στάση έξω από το Τούρκικο Προξενείο, που ήταν αποκλεισμένο από δυνάμεις των ΜΑΤ. Καθ’ όλη τη διάρκειά της ήταν ειρηνική με πολύ έντονο παλμό. Συνθήματα αντιφασιστικά και αλληλεγγύης στον κούρδικο λαό δονούσαν την ατμόσφαιρα, ενώ μοιράζονταν εκατοντάδες κείμενα και τρικάκια. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία κάτω από τα άδεια γραφεία της Χρυσής Αυγής, τα οποία φυλάσσονταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατεταγμένες στην είσοδό τους.
 
Με το πέρας της πορείας και καθώς τα μπλοκ που την απάρτιζαν διαλύονταν, εντοπίστηκαν 2 ασφαλίτες σε απόσταση αναπνοής από το διαλυόμενο πλήθος και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν. Κατά τη συνομιλία κράτησαν προκλητική στάση ειρωνευόμενοι και εξαπέλησαν απειλές φτάνοντας δε στο σημείο να εκτοξεύσουν χειροβομβίδα κρότου λάμψης απέναντι στο πλήθος και να χρησιμοποιήσουν παρατημένη σημαία αποσπώντας τη για να χτυπήσουν διαδηλωτές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η σύρραξη, ο εκδιωγμός τους και ο μικροτραυματισμός ενός από αυτούς.
 
Αργά το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές μαφιόζικου τύπου, έπειτα από παρακολούθηση των προσαχθέντων με τους μπάτσους να τους «απαγάγουν» δίχως να δηλώσουν καν την ιδιότητα τους. Το επόμενο πρωί η συνέχεια της κατασταλτικής επιχείρησης είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή μπάτσων σε σπίτι δύο συντρόφων της ΑΚΚ και τη σύλληψη τους, μια σύλληψη πολιτική, φρονηματική και στοχευμένη, καθώς ουδεμία σχέση είχαν με τον τραυματισμό των αστυνομικών και ο τρόπος που έγινε αποτελεί απόδειξη της διαρκούς παρακολούθησης της συλλογικότητας μας από την ασφάλεια.
 
Βλέπουμε, λοιπόν, δύο συντρόφους μας να κατηγορούνται για βαριά κακουργήματα σωματικών βλαβών, τη στιγμή που το δελτίου τύπου της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για ελαφρούς τραυματισμούς δύο αστυνομικών. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μιας έκτακτης έκκλησης από τη μεριά της εισαγγελικής αρχής με αποτέλεσμα τη δίωξη αβάσιμων κακουργημάτων και συνακόλουθα απέναντι στην απειλή επιβολής επαχθών για την προσωπική ζωή των συντρόφων μας, κρατικών διαταγών. Αποτέλεσμα αυτού του σκηνοθετήματος ήταν, προφανώς, η αναβάθμιση των κατηγοριών από πλημμεληματικού τύπου σε κακουργηματικού. Στο ίδιο έργο θεατές βλέπουμε αγωνιστές και συντρόφους/-ισσές μας να πέφτουν όμηροι στα χέρια του κράτους – μιας αστικής δικαιοσύνης που τηρεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά ως προς την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Αναμφίβολα, σε περίπτωση που παρόμοιο περιστατικό αφορούσε δύο μέσους πολίτες, δεν θα υπήρχε το ίδιο κατηγορητήριο και η ίδια νομική αντιμετώπιση. Ούτε προφανώς θα οδηγούμαστε σε αστήριχτες αναβαθμίσεις κατηγοριών. Σε αυτό το σημείο ακριβώς εντοπίζεται και η εκδικητικότητα του κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών του απέναντι σε κοινωνικούς αγωνιστές. Στα διαφορετικά κριτήρια, δηλαδή, που λαμβάνονται υπόψη καθώς και στις διαφορετικές μεθοδεύσεις που ακολουθούνται προκειμένου να κάμψουν ό,τι τους αντιτάσσεται σπέρνοντας «τρόμο» και καταστολή.
 
Το επίδικο δε παραμένει, αν αναλογιστεί κανείς ποια είναι η στάση που εν τέλει τηρείται από τη μεριά των μπάτσων. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, που εκ πείρας έχουμε αποκτήσει μέσα από την αντιφασιστική μας δράση στην πόλη της Κομοτηνής, τα οποία και αποδεικνύουν τις στενότατες σχέσεις μπάτσων και φασιστών. Περιστατικά στα οποία τα «όργανα της τάξης» είτε συνόδευαν πορεία των χρυσαυγιτών μέχρι τον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Adelante, είτε τελούσαν χρέη μπράβων και σεκιουριτάδων φυλάσσοντας τους ίδιους τους ναζί και τα γραφεία τους κατά τη διάρκεια αντιφασιστικών παρεμβάσεων στην πλατεία της πόλης. Η θέση του κάθε αστυνομικού είναι άραγε, απλώς, αυτή του υπερασπιστή και εκπροσώπου του νόμου και της τάξης ή αυτή του τραμπούκου-λούμπεν-φασίστα που δρα βάσει ιδεοληψιών και αρεσκειών του; Δεδομένων δε και των πρωτοφανών κινητοποιήσεων των κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά και της επερώτησης του χρυσαυγίτη Λαγού στη βουλή για την ανεξέλεγκτη δράση των αντιεξουσιαστών στην Κομοτηνή, καθίστασται σαφής η προσπάθεια της αστυνομίας να ικανοποιήσει τα παρακαλητά των ναζί πολεμώντας συναγωνιστές και συντρόφους/-ισσές μας.
 
Τέλος, και βάσει όλων των προαναφερθέντων, μόνο γέλιο μας προκάλεσαν οι συνδικαλίστικες φαμφάρες περί «εξαναγκασμού» τους σε διατήρηση παθητικής στάσης και της αναγκαίας όξυνσης της καταστολής. Δηλώνουμε ότι η καταστολή δεν μας φοβίζει, μας εξοργίζει! Η αλληλεγγύη θα νικήσει!
 
Καλούμε όλους και όλες σε παράσταση αλληλεγγύης την Παρασκευή 23/9 και ώρα 10.30 έξω από τα δικαστήρια
 
• Αλληλεγγύη στους 2 συλληφθέντες της αντιφασιστικής πορείας στις 18/9
• Καμία δίωξη –άμεση απαλλαγή από τις κατηγορίες
• Κανένας σύντροφος όμηρος στα χέρια του κράτους
• Μπάτσοι ΤV νεοναζί το ίδιο μαγαζί
• Καμία σπιθαμή δημόσιου χώρου στους φασίστες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.