Κομοτηνη: Η 7η τεχνη για δυο μερες πρωταγωνιστρια

Και στόχο την κινηματογραφική ανάταση της πόλης

Ένα διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Εξερευνώντας τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο» που θα λάβει χώρα στην Κομοτηνή στις 3 και 4 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ ανακοίνωσε η ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής εντός του πλαισίου συνεργασίας του Δήμου Κομοτηνής με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Νέων «Europe Direct».
 
 Όπως γνωστοποιήθηκε σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στις 27 Φεβρουαρίου, στην διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση αφισών από Ελληνικές Ταινίες συμπαραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ταινιοθήκης της Ελλάδας. Στη διοργάνωση αναμένεται να συμμετάσχει, επίσης, η Κινηματογραφική Λέσχη Κομοτηνής, η Κοινότητα Νέων με την κινηματογραφική της ομάδα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η ομάδα «ΕXARTICIS». 

Νατάσα Λιβεριάδου «Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Μάνος Καρυστινός και Γιάννης Σμαραγδής φέρνουν τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο στην Κομοτηνή»

«Το διήμερο αυτό, αφιερωμένο στην Τέχνη του Κινηματογράφου, προβλέπεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μιας και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή δύο καταξιωμένων νέων ανθρώπων από την περιοχή μας, της κ. Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και του κ. Μάνου Καρυστινού», δήλωσε η κ. Νατάσα Λιβεριάδου, πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, «αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και ο γνωστό σκηνοθέτης, κ. Γιάννης Σμαραγδής. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έχει προγραμματισθεί η προβολή ντοκιμαντέρ και απονομή βραβεύσεων και τιμητικών επαίνων από τον κ. Γιώργο Πετρίδη, δήμαρχο Κομοτηνής σε αυτές τις προσωπικότητες που τιμούν την Κομοτηνή».

Λουΐζα Σαλτσίδου «Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και ο Μάνος Καρυστινός διακρίθηκαν κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρά τους»

Αναφορικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μίλησε η κ. Λουΐζα Σαλτσίδου, προϊσταμένη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Νέων «Europe Direct», τονίζοντας με τη σειρά της τη σημασία του εγχειρήματος για την προβολή και την προαγωγή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.
 
Όπως η ίδια ανακοίνωσε το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί στο Προκάτ Α’ (Σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Διοίκησης) ένα Master Class από την κ. Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, για το πώς δημιουργείται μία ταινία από την στιγμή που ο σκηνοθέτης θα πάρει το σενάριο στα χέρια του, μέχρι και την πρώτη μέρα των γυρισμάτων. Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία της «LIMBO», με προλογισμό της ίδιας, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ώστε να επικοινωνήσει τα βιώματά και τις εμπειρίες της από τον χώρο της τέχνης.
 
Την ίδια μέρα στις 19.00 ο κ. Κωνσταντίνος Μαυρίδης, καθηγητής αγγλικών, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης παιδικού θεάτρου,  θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Αισθητική και αισθησιασμός στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο: η ηθική της πολιτικής απάθειας» στις 19.00 στο πολιτιστικό κύτταρο ΡΕΞ, το οποίο παραχώρησε στον Δήμο το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 22.00 με τη βραβευμένη ταινία, μεγάλου μήκους «Dark Illusion» του κ. Μάνου Καρυστινού, ο οποίος θα αναφερθεί στο «Νο budget cinema», πως, δηλαδή, γυρνά κανείς μία ταινία χωρίς καθόλου, σχεδόν, προϋπολογισμό.
 
Το διήμερο θα συνεχισθεί μέχρι και την επομένη στις 19.00 στο πολιτιστικό κύτταρο ΡΕΞ με την ομιλία του καταξιωμένου σκηνοθέτη και δημιουργού, κ. Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Λάμπει μέσα μου εκείνο που αγνοώ, ωστόσο λάμπει». Στην συνέχεια, ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κάνει λόγο για τα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου, ενώ τελειώνοντας έχει προγραμματισθεί η προβολή της ταινίας «Semi Blood». Αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για μία παραγωγή που τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο LUX και θα προβληθεί για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο στην πόλη μας, καθώς δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στους Κινηματογράφους.
 
Η κ. Σαλτσίδου υπογράμμισε την αξία του να πραγματοποιούνται βιωματικές ομιλίες στην πόλη μας από βραβευμένους νέους δημιουργούς που «αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της περιοχής μας» και έπειτα ευχαρίστησε τον Δήμο  και ιδιαίτερα τη ΔΚΕΠΠΑΚ για την προαγωγή του πολιτισμού και του εθελοντισμού, αλλά και την ομάδα «ΕΧΑRTICIS».
 
«Όταν έχεις ένα όνειρο και το κυνηγάς χωρίς να κάνεις εκπτώσεις και συμβιβασμούς το πετυχαίνεις», υπογράμμισε με θέρμη, θυμίζοντας για  τους καταξιωμένους Κομοτηναίους σκηνοθέτες πως, «η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και ο Μάνος Καρυστινός ξεκίνησαν με άλλες σπουδές και κατέληξαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να διακριθούν».
 
Το διήμερο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για άλλες ενδεχόμενες δράσεις γύρω από τον κινηματογράφο, σχολίασε η ίδια, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο ίδρυσης μίας οργανωτικής επιτροπής που θα διεξάγει κινηματογραφικές δράσεις, με τη συμμετοχή των κ.κ. Κοτζαμάνη και Καρυστινού.
 
«Υπάρχουν όλες οι υπόλοιπες τέχνες. Υπάρχει και ο Κινηματογράφος που τις ενσωματώνει και τις βάζει να συνομιλούν μεταξύ τους», είπε καταλήγοντας, «έτσι μας επιτρέπει να ζούμε και να ονειρευόμαστε, να ζούμε ενώ ονειρευόμαστε και να ονειρευόμαστε ενώ ζούμε. Γι’ αυτό και ο κινηματογράφος είναι μία διέξοδος στις δύσκολες εποχές που ζούμε».

EXARTICIS «Η Κομοτηνή προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους»

 Οι κ.κ. Χρήστος Γκαρίπης, Θοδωρής Χαραλαμπάκης, Κώστας Βαργεμιτζίδης, Ευγενία Λαλιώτη και  Γιώργος Kοκολάκης είναι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, ενώ θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του διημέρου με θέμα «Εξερευνώντας τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο», με την ιδιότητά τους ως μέλη της ερασιτεχνικής δημοσιογραφικής και καλλιτεχνικής ομάδας «EXARTICIS».

Οι φοιτητές είναι εθελοντές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης «Europe Direct» και πήραν την απόφαση να συνδιοργανώσουν την εκδήλωση έπειτα από πρόταση της κ. Σαλτσίδου, όπως εξήγησαν, καθώς αγαπούν την έβδομη τέχνη και στοχεύουν στο να προσελκύσουν ακόμη περισσότερα νέα άτομα στον δραστήριο πυρήνα τους.
 
«Η Κομοτηνή είναι μία πόλη που αποτελείται κατά κύριο λόγο από φοιτητές, ενώ προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους», έκριναν, για να εξηγήσουν στη συνέχεια πως η ομάδα τους ασχολείται με κάθε πτυχή της κοινωνίας και της επικαιρότητας υπό τη δική τους οπτική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.