Κομοτηνη: Ερχονται οι καδοι με το κιτρινο καπακι για τη συλλογη χαρτιου/χαρτονιου

Αφετηρία ενός φιλόδοξου προγράμματος για τη διαλογή στην πηγή, που θα συνοδευτεί από ενημερωτική καμπάνια

Ο δήμος Κομοτηνής συμμετέχει εδώ και χρόνια στη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευασιών, έχοντας αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο μπλε κάδων στην πόλη και στους οικισμούς. Από τον Μάιο του 2015 συμμετέχει στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής γυαλιού με το δίκτυο των μπλε κωδώνων γυαλιού. Επιπλέον, συλλέγεται έντυπο υλικό, όπως εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ., με τη χρήση 28 κωδώνων, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης της Κομοτηνής, σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.
 
Σύμφωνα με τις επιταγές της νομοθεσίας (Ν. 4042/2012) και του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), η χωριστή συλλογή σε επιμέρους ρεύματα θα πρέπει να καθιερωθεί τουλάχιστον για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί, προκειμένου να επιτευχθούν τα αναγκαία ποιοτικά πρότυπα στους αντίστοιχους τομείς ανακύκλωσης. Στα πλαίσια αυτά, ο δήμος Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔιΣΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.), την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ και την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.), οργανώνει ένα νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού με ειδικό δίκτυο κάδων.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών, με απώτερο στόχο να επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας ανακύκλωση. Μάλιστα, σύμφωνα με το εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του δήμου Κομοτηνής, προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού.
 
Οι νέοι κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών, που ήδη βρίσκονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Κομοτηνή, προγραμματίζεται να τοποθετηθούν σταδιακά από τα τέλη Ιανουαρίου σε σημεία ενδιαφέροντος στο δήμο, όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, τα μουσεία κ.λπ., όπου παράγονται σημαντικές ποσότητες χάρτινων συσκευασιών.
 
Οι νέοι κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών φέρουν κίτρινο καπάκι και ειδικό διακριτικό αυτοκόλλητο, που κάνει γνωστό στον πολίτη ότι ο κάδος δέχεται μόνο χάρτινες συσκευασίες. Στο δίκτυο των νέων κάδων θα χρησιμοποιηθούν και οι υπάρχοντες κώδωνες του δήμου Κομοτηνής για συλλογή χαρτιού. Οι χάρτινες συσκευασίες, που θα συλλέγονται, θα οδεύουν στο ΚΔΑΥ της Κομοτηνής προς διαλογή από ξένες ύλες, συμπίεση και δεματοποίηση του χαρτιού/χαρτονιού και ακόλουθη αξιοποίηση των δεματοποιημένων υλικών σε βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού.
 
Η χωριστή συλλογή χαρτιού/χαρτονιού θα ξεκινήσει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον δήμο Κομοτηνής και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ώστε σταδιακά να αρχίσει η διαλογή στην πηγή και για άλλα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, συμβάλλοντας δυναμικά στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που υποχρεούται να πετύχει η χώρα. 

Η ενημερωτική καμπάνια

Στα πλαίσια του προγράμματος χωριστής συλλογής για το ρεύμα του χαρτιού/χαρτονιού, σχεδιάζεται καμπάνια ευαισθητοποίησης με ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία του δήμου Κομοτηνής, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ, της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. και του δήμου Κομοτηνής. Οι επισκέψεις αυτές έχουν στόχο αφενός να προωθήσουν το γενικότερο μήνυμα της ανακύκλωσης και αφετέρου να προβάλουν το νέο δίκτυο κάδων και τη σημασία της χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού.
 
Η ανακύκλωση συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα αποτελεί δείκτη προόδου και ανάπτυξης του τόπου μας. Για την επιτυχία του προγράμματος χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού καθοριστική είναι η συμμετοχή και η προσωπική δράση του καθενός. Καλούνται όλοι οι πολίτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με ευθύνη και συνέπεια το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού, που προσεχώς θα τεθεί σε εφαρμογή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.