Κομοτηνη: Αθροιζουν πανω απο 130 χρονια προσφορας και συνεχιζουν!

Η κυρία Φωφώ και η κυρία Νίτσα πηγές έμπνευσης για τους νεότερους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού

Δύο από τα ιστορικά μέλη του, που αθροίζουν πάνω από 130 χρόνια δράσης και προσφοράς στο ερυθροσταυρικό κίνημα, τίμησε σε ειδική εκδήλωση το πρωί της Κυριακής το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο λόγος για τις κ.κ. Φωτεινή Κουτλογεωργίου και Ελένη Αντωνιάδου- την κυρία Φωφώ και την κ. Νίτσα, όπως τις ξέρουν οι περισσότεροι Κομοτηναίοι- που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα και πηγές έμπνευσης για τους νεότερους σε ηλικία εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Η μεν κ. Κουτλογεωργίου έχει συμπληρώσει 70 χρόνια ευδόκιμης προσφοράς στην Οργάνωση, ως εθελόντρια νοσηλευτικής αλλά και ως μέλος της διοίκησης του περιφερειακού τμήματος τα τελευταία χρόνια. Η δε κ. Αντωνιάδου υπηρετεί ενεργά και πολυδιάστατα τους σκοπούς του Ερυθρού Σταυρού εδώ και παραπάνω από 60 χρόνια. 

Ευχές για πολλά ακόμα χρόνια προσφοράς δέχτηκαν τα δύο ιστορικά μέλη του Ερυθρού Σταυρού

Σε αμφότερες απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στη διάρκεια της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου, ενώ η ευχή όλων ήταν να συνεχίσουν την κοινωνική τους δράση και προσφορά για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτήν την ευχή έκαναν ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, που απένειμε τις πλακέτες, όπως και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κομοτηνής του Ερυθρού Σταυρού, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Ειδικότερα, ο κ. Αντωνόπουλος εξήρε την ενεργό και αδιάλειπτη δράση των δύο ιστορικών εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι και σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ερυθροσταυρικού κινήματος. Επισήμανε δε ότι δεν είναι οι μόνες παλιές εθελόντριες, που έχουν προσφέρει μέσω του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, αλλά υπάρχουν κι άλλες κυρίες με αντίστοιχη προσφορά, που θα τιμηθούν σταδιακά από το Περιφερειακό Παράρτημα. Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος διέκρινε ότι «στις τάξεις των εθελοντών μας υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, ενώ ειδικά στον τομέα των Σαμαρειτών έχουμε πολλούς εθελοντές και κάθε χρόνο εγγράφονται νέοι». «Πιστεύω ότι πολλοί από αυτούς», συνέχισε, «θα παραμείνουν ενεργοί, θα προσφέρουν και κάποια στιγμή, από ένα άλλο διοικητικό συμβούλιο στο μέλλον, θα τιμηθούν παρόμοια». 

Σύντομο βιογραφικό της Φωτεινής Κουτλογεωργίου


Μια συνοπτική παρουσίαση της προσφοράς και της δράσης των δύο τιμώμενων προσώπων έκανε ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, κ. Ιωάννης Βαβατσικλής. Εστιάζοντας αρχικά στη δράση της κ. Κουτλογεωργίου, γνωστοποίησε ότι υπηρετεί το τοπικό Παράρτημα Κομοτηνής του ΕΕΣ για περισσότερα από 70 χρόνια, στην αρχή ως εθελόντρια αδελφή και τα τελευταία 15 περίπου χρόνια ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ως εθελόντρια αδελφή υπηρέτησε σε ορεινό χειρουργείο εκστρατείας για 24 μήνες και τιμήθηκε γι’ αυτό με το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων του ελληνικού Υπουργείου Αμύνης. «Η υπηρεσία και η προσφορά της προς τους νοσηλευόμενους ασθενείς στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ήταν διαρκής και ανεκτίμητη», τόνισε ο κ. Βαβατσικλής, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε και η πρώτη εθελόντρια αιμοδότρια στη Μονάδα Αιμοδοσίας που δημιούργησε στην πόλη της Κομοτηνής ο ΕΕΣ το 1948. Επιπλέον, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος Κομοτηνής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας που δημιουργήθηκε από τον ΕΕΣ, ενώ συμμετείχε ως αντιπρόεδρος του ΔΣ της και τιμήθηκε για τις ευδόκιμες υπηρεσίες της. «Ως αντιπρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΕΕΣ», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος, «αγωνίστηκε με υπομονή και επιμονή και τελικά πέτυχε την ίδρυση σώματος εθελοντών/εθελοντριών Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην συγγραφή από την κ. Κουτλογεωργίου βιβλίου για την ιστορία του ΕΕΣ από το 1922 μέχρι των ημερών μας, όπου εξιστορούνται ευσύνοπτα και επιβεβαιώνονται με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα οι φιλανθρωπικές δράσεις του τοπικού παραρτήματος σε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης, τόσο εν καιρώ πολέμου, όσο και εν καιρώ ειρήνης. «Βέβαια, οι πολύχρονες και ποικίλες ουμανιστικές ερυθροσταυρικές και κοινωνικές δράσεις της γνωστής σε όλους μας κυρίας Φωφώς αναφέρθηκαν επ’ ολίγον και κατ’ οικονομία χρόνου και για τυχόν παραλείψεις ζητώ της συγχώρεσή της», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Βαβατσικλής. 

Σύντομο βιογραφικό της Ελένης Αντωνιάδου


Αναφερόμενος στη δράση της κ. Ελένη Αντωνιάδου, γνωστοποίησε πως κι εκείνη υπηρετεί το Περιφερειακό Παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού για πάνω από μισό αιώνα, καταρχήν ως εθελόντρια αδελφή και τα τελευταία περίπου 15 χρόνια ως μέλος του ΔΣ του. «Ως εθελόντρια αδελφή», εξήγησε, «έλαβε μέρος σε δύσκολες αποστολές του ΕΕΣ στον ορεινό όγκο της Ροδόπης για τη μεταφορά και τη διάσωση ασθενών συνανθρώπων της». «Επίσης η υπηρεσία και η προσφορά της προς τους πάσχοντες συμπολίτες της στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο», επισήμανε, «δεν είναι διόλου αμελητέα, τουναντίον είναι μεγάλη». «Παράλληλα, ως διευθύντρια της ιστορικής εφημερίδας «Πρωία» της Κομοτηνής και ως δημοσιογράφος-ανταποκρίτρια των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Μεσημβρινή» των Αθηνών, αλλά και των πρακτορείων Associated Press και Ρόιτερ», συνέχισε, «πάσχιζε διαρκώς για τη διάδοση των πανανθρώπινων αξιών του ΕΕΣ. Από τη θέση του μέλους της αιρετής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, την οποία υπηρέτησε για περίπου 25 χρόνια, υποστήριζε όλες τις δράσεις του ΕΕΣ με μεγάλη ζέση και ακατάβλητο σθένος. Ως μέλος της επιτροπής διοίκησης του παραρτήματος Κομοτηνής του ΕΕΣ με τις ιδέες, τις προτάσεις και με τις πράξεις της στέργει πάντοτε και ανελλιπώς για τη φροντίδα και την ανακούφιση όσων συνανθρώπων μας έχουν χρεία και προπάντων μεριμνά για τη διάδοση των ιδεών, των αρχών και των ουμανιστικών αξιών του ΕΕΣ». «Η φιλάνθρωπη και κοινωνική προσφορά της μέσα από τις διάφορες οργανώσεις εκτός ΕΕΣ στις οποίες υπηρέτησε είναι τεράστια και κοσμείται από μεγάλο αριθμό βραβεύσεων και τιμητικών διακρίσεων, που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν χάριν της οικονομίας του χρόνου», υπενθύμισε κλείνοντας ο κ. Βαβατσικλής. 

Άγγελος Συρίγος «Επαναπατρισμός 50.000 ελλήνων αιχμαλώτων από τη Μικρά Ασία με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού»


Την εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής διάνθισε με μια ενδιαφέρουσα ομιλία του για τον ρόλο της Οργάνωσης στον επαναπατρισμό των ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου και την αποκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922-1923 ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ. Άγγελος Συρίγος. Η δράση του Ερυθρού Σταυρού στη Μικρά Ασία, όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος, είχε ξεκινήσει από το έτος 1919. «Οι παλαιότεροι εξ ημών θα θυμούνται ότι μέχρι και τη δεκαετία του ’70 υπήρχε στο ραδιόφωνο κάθε μέρα ένα τέταρτο στο οποίο ο Ερυθρός Σταυρός αναζητούσε συγγενείς από τους χαμένους από τότε», παρατήρησε. «Η πρώτη προσπάθεια λοιπόν ξεκινάει από το 1919», εξήγησε, «ενώ το 1922 έχουμε την τρομερή καταστροφή, όπου ο Ερυθρός Σταυρός καλείται αφενός μεν να περιθάλψει 1.200.000 πρόσφυγες, που έρχονται στην Ελλάδα, αφετέρου δε να εντοπίσει τους στρατιωτικούς, οι οποίοι είναι αιχμάλωτοι στη Μικρά Ασία, και όσους έχουν πάρει οι Τούρκοι ως όμηρους, από το μη στρατιωτικό πληθυσμό, και τους έχουν οδηγήσει στα βάθη της Μικράς Ασίας. Στην πρώτη κατηγορία είναι αρκετά πετυχημένη η προσπάθειά του, αφού το ήμισυ περίπου όσων είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους ζωντανοί επιστρέφουν. Όμως δυστυχώς στη δεύτερη περίπτωση οι περισσότεροι σκοτώθηκαν. Αλλά αν δεν υπήρχε ο Ερυθρός Σταυρός, δε θα είχε επιστρέψει κανένας πίσω από τα 50.000 περίπου άτομα, που επέστρεψαν τότε». 

«Ο Ερυθρός Σταυρός πέρασε και περνάει ακόμα μία δύσκολη φάση, αλλά σιγά-σιγά επανέρχεται και πατάει στα πόδια του»

Εστιάζοντας στο σήμερα, ο κ. Συρίγος υπενθύμισε πως ο Ερυθρός Σταυρός «αυτή τη στιγμή είναι η μία από τις δύο αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση μη κυβερνητικές οργανώσεις, που μπορούν να διαχειρίζονται χρήματα για την περίθαλψη προσφύγων. Η άλλη είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες». «Πέρασε και περνάει ακόμα μία δύσκολη φάση, λόγω εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων», διέκρινε, «αλλά σιγά σιγά επανέρχεται και πατάει στα πόδια του». «Ευελπιστούμε ότι θα αποκτήσει ξανά το κύρος, το οποίο είχε πριν από μερικές δεκαετίες», σημείωσε κλείνοντας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.