Κομοτηνη: Απο τα γκισε των τραπεζων στους διαδρομους της δημοτικης αγορας

Ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των κρεάτων

Ενώ μας χωρίζουν λίγες μόλις ώρες από την έλευση των Χριστουγέννων, η κίνηση του καταναλωτικού κοινού στην αγορά της Κομοτηνής έχει γίνει αισθητά ζωηρότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Προτεραιότητα των νοικοκυριών αυτές τις ημέρες είναι να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τα αγαθά που επιτάσσει η παράδοση. Το κρέας, φυσικά- είτε χοιρινό και κοτόπουλο για τους περισσότερους, είτε γαλοπούλα και αρνί για αρκετούς άλλους- θα έχει εξέχουσα θέση, τόσο στο χριστουγεννιάτικο, όσο και στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.


 
Σημεία αναφοράς, όπως κάθε φορά σε ανάλογες εορταστικές περιόδους, παραμένουν για τους καταναλωτές της πόλης μας τα καταστήματα, που στεγάζονται στη δημοτική αγορά. Η κίνηση στους διαδρόμους της δημοτικής αγοράς εμφανίστηκε δειλά-δειλά τα τελευταία 24ωρα, άρχισε να ζωηρεύει από χθες και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο. Κινητήριος δύναμη, για να ξεκινήσουν οι αγορές των απαραίτητων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αγαθών, φαίνεται πως ήταν οι πληρωμές, που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλούς συμπολίτες μας-είτε επρόκειτο για το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είτε για τις συντάξεις του Ιανουαρίου στους συνταξιούχους, είτε για τις αποζημιώσεις προηγούμενων ετών στους αγρότες.

Νεοκλής Ιωαννίδης

«Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον, δε ρωτάει μόνο αλλά ψωνίζει κιόλας»

«Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον, δε ρωτάει μόνο αλλά ψωνίζει κιόλας», παρατήρησε, αναφερόμενος στην προσέλευση καταναλωτών, ο κ. Νεοκλής Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στη δημοτική αγορά. Επικαλούμενος, βέβαια, τα παραπάνω και ιδίως ότι οι συνταξιούχοι ήδη καταναλώνουν τη σύνταξη του Ιανουαρίου, που καταβλήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αναρωτήθηκε τι κίνηση θα υπάρχει μετά από τις γιορτές, ενώ σχολίασε με διάθεση αυτοσαρκασμού ότι «θα πρέπει να πάμε διακοπές για κανέναν μήνα».

Ίδιες με πέρυσι οι τιμές, ίσως με οριακή υποχώρηση

Από την άλλη, ο κ. Ιωαννίδης διέκρινε ότι οι τιμές είναι πολύ καλές φέτος, αφού παρέμειναν ίδιες με τις περσινές και ίσως υποχώρησαν οριακά σε κάποια προϊόντα. Ενδεικτικά, το κοτόπουλο και τα χοιρινά, που είναι τα πιο δημοφιλή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κυμαίνονται γύρω στα 3,50 και στα 4 έως 6,80 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, ενώ η γαλοπούλα φτάνει στα 8,90 και το αρνί γύρω στα 9,50 ευρώ το κιλό.

Περικλής Δογραμματζής
 
«Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε όσο πιο συμπιεσμένα γίνεται τις τιμές»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών, κ. Περικλής Δογραμματζής, διέκρινε αρχικά μία επιφυλακτικότητα στη στάση του καταναλωτικού κοινού, αποδίδοντάς την στα αυξημένα έξοδα και τις υποχρεώσεις που έχουν κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, αναγνώρισε ωστόσο ότι η κίνηση αυξάνεται όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στα Χριστούγεννα. Ο κ. Δογραμματζής υπογράμμισε ότι οι τιμές δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, παραθέτοντας ενδεικτικά ότι το χοιρινό κρέας ξεκινά από τα 4 ευρώ το κιλό, η τιμή της χωριάτικης γαλοπούλας κινείται στα 8,50, ενώ το αρνί φτάνει στα 9,50 ευρώ. «Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε όσο πιο συμπιεσμένα γίνεται τις τιμές», τόνισε, «για να υπάρχει προσέλευση προς όφελος και των συμπολιτών μας και δικό μας».

«Ο κόσμος να προτιμήσει την τοπική αγορά»

Πέρα από την παράμετρο της τιμής, ο κ. Δογραμματζής κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να λαμβάνει υπόψιν στις αγορές του την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων, αλλά την ανάγκη στήριξης των τοπικών εμπόρων και παραγωγών. «Ο κόσμος να προτιμήσει την τοπική αγορά», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι τα τοπικά καταστήματα εγγυώνται και την ποιότητα των προϊόντων. «Είναι θέμα εμπιστοσύνης», σημείωσε, «δεν είμαστε τα απρόσωπα καταστήματα, αλλά άνθρωποι με πολλά χρόνια στον χώρο». Καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι τα κρέατα, που πωλούνται στη δημοτική αγορά, είναι απολύτως ελεγμένα και παρότρυνε τους συμπολίτες μας να προσέχουν ιδιαίτερα τα φαινόμενα λαθροσφαγής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.