«Κολλαει» η ληψη δανειου 15 εκ. ευρω απο το Δημο

Κλειστή την πόρτα των άλλων δημοτικών παρατάξεων στην προσπάθεια εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης για την λήψη δανείου ύψους 15 εκ. ευρώ βρήκε η δημοτική αρχή. Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Χ. Μέτιου, του δημοτικού σύμβούλου, εκπροσώπου της «Νέας Πορείας», κ. Παύλου Δαμιανίδη και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κομοτηνή Νέα Εποχή» κ. Δάμωνα Δαμιανού, (δεν παρευρέθη ο κ. Σταμάτης Μαρούδας), δεν κατέστη εφικτή η καταρχήν συμφωνία στην λήψη δανείου. «Αναπτυξιακή πολιτική με δανεικά δεν γίνεται» δήλωσε ο κ. Π. Δαμιανίδης μη πειθόμενος από τα επιχειρήματα του αντιδημάρχου.

Η λήψη δανείου ύψους 15 εκ. ευρώ, πρακτικά σημαίνει την καταβολή δόσεων ύψους 1,5 με 2 εκ ευρω το χρόνο

Η λήψη δανείου 15 εκ ευρώ που επιχειρείται, σύμφωνα με το σκεφτικό τις δημοτικής αρχής, θα καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, όπως ειπώθηκε. Αλλά και προϋπολογισμούς για την υλοποίηση έργων διανοίξεων, απαλλοτριώσεων και αγορών ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες σ΄ αυτό το σημείο γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της δημοτικής αρχής για την αγορά ακινήτου, με στόχο την στέγαση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. «Η αναπτυξιακή πολιτική δεν υλοποιείται με δανεικά», επανέλαβε ο κ. Δαμιανίδης σημειώνοντας ότι αυτού του είδους τα θέματα αντιμετωπίζονται με εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκές δράσεις, όπως έπραξε τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική παράταξη «Νέα Πορεία». Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Δαμιανίδη δεν μπορεί να «δεσμεύονται» οι κινήσεις τεσσάρων και πέντε επόμενων δημοτικών διοικήσεων για την αποπληρωμή ενός δανείου που θα ληφθεί από την παρούσα δημοτική αρχή. Η λήψη δανείου ύψους 15 εκ. ευρώ, πρακτικά σημαίνει την καταβολή δόσεων ύψους 1,5 με 2 εκ ευρώ το χρόνο, περίπου 125.000 ευρώ το μήνα. «Μετακυλύετε έτσι στους δημότες το πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Δαμιανίδης μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης στο γραφείο του αντιδημάρχου Οικονομικών.

Όσον αφορά στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών η πλευρά της «Νέας Πορείας» σημειώνει την αδυναμία των μηχανισμών του δήμου, τα δύο τελευταία χρόνια, να εισπράξουν οφειλές πολιτών- ιδιωτών, οι οποίες ανήλθαν ήδη στο ποσό των 5 εκ. ευρώ. Για την τακτοποίηση, ωστόσο, των υποχρεώσεων του δήμου προς επαγγελματίες της πόλης, η «Νέα Πορεία» αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για την συμφωνία λήψης μικρότερου δανείου, εφόσον προηγηθεί αναλυτική συζήτηση για το ποιες ακριβώς ανάγκες θα καλυφθούν. «14 χρόνια εργάζομαι για την περιφερειακή ανάπτυξη δεν υπάρχει προηγούμενο να δανείζεται ένας δήμος για να κάνει αναπτυξιακή πολιτική» κατέληξε ο κ. Δαμιανίδης σε δηλώσεις του στον «Π.τ.Θ.».

Βολές προς δύο κατευθύνσεις από την «Κομοτηνή Νέα

Εποχή»…

Αρνητικός στην λήψη δανείου εμφανίστηκε και ο κ. Δ. Δαμιανός, σημειώνοντας ότι ο δήμος της Κομοτηνής είναι ήδη υπερ-δανεισμένος, «είναι ήδη εγγυητής ενός μεγάλου δανείου το οποίο λήφθηκε πριν δύο χρόνια για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ», είπε σημειώνοντας ακόμη ότι ξεπληρώνει δάνειο που έχει ληφθεί από το 1988, επί δημαρχίας του αειμνήστου δημάρχου κ. Ανδρέα Στογιανίδη. «Αυτό το δάνειο που θέλει να λάβει η δημοτική αρχή, των 15 εκ. θα ξεπληρώνεται για τα επόμενα είκοσι χρόνια» τόνισε. Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε σε χρέη οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, που έχει προς τα έξω ο δήμος, τα οποία δημιουργήθηκαν από την «προηγούμενη δημοτική αρχή». Υπενθύμισε δε το διαχρονικό αίτημα της επιστροφής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που έχουν παρακρατηθεί από το 90 και μετά, από όλες τις κυβερνήσεις, προτείνοντας παράλληλά δυναμικότερες κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση τους.

Χ. Μέτιος, αντιδήμαρχος Οικονομικών: «Ξέρουμε τι παραλάβαμε και τι πρέπει να γίνει».

Με δήλωσή του στον «Π.τ.Θ.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χ. Μέτιος σημείωσε: «Η δική μας πρόταση είναι η εισήγηση, που υπήρχε στο δημοτικό συμβούλιο, ( η οποία δεν συζητήθηκε), για την λήψη δανείου ύψους 15 εκ ευρώ από τα οποία τα πέντε αφορούσαν χρέη του δήμου προς προμηθευτές και τα υπόλοιπα δέκα την ανάπτυξη του δήμου. Σύμφωνα με την εισήγηση που είχε κατατεθεί, επρόκειτο για έργα: διανοίξεις, απαλλοτριώσεις, καθώς και για αγορές κτιρίων. Αυτή είναι η δική μας άποψη. Έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάσταση του Δήμου, ξέρουμε τι παραλάβαμε και τι πρέπει να γίνει, τι δήμο θέλουμε και με βάση αυτό ετοιμάσαμε τη δική μας πρόταση. Με αυτή τη βάση ξεκινήσαμε την σημερινή κουβέντα, αλλά και με την επιθυμία να υπάρξει συναίνεση γι΄ αυτό άλλωστε έγινε και η συγκεκριμένη επιτροπή, θα δούμε και τις προθέσεις της αντιπολίτευσης για το αν θα καταλήξουμε κάπου».

Αυτό που μένει τώρα στην δημοτική, μετά τη χθεσινή ασυμφωνία, είναι η λήψη μικρότερου δανείου, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, καθώς δεν απαιτείται παρά απλή πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.