Κοινοτικοι επιτροποι για σπογγωδη εγκεφαλοπαθεια

Έντονοι προβληματισμοί για την ποιότητα, αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων, επικρατούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τις τρελές αγελάδες που προκάλεσε ανησυχία στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Οι κοινοτικοί επίτροποι Υγείας Ντέιβιντ Μπιρν και Γεωργίας Φραντς Φίσλερ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, αλλά και να επισημάνουν την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων, πραγματοποιούν επισκέψεις στα κράτη μέλη της κοινότητας. Οι δυο επίτροποι βρίσκονται αυτές τις ημέρες και στη χώρα μας και σε κοινή συνέντευξη τύπου, υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων.

Ο επίτροπος Υγείας Ντ. Μπιρν τόνισε πως στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στα μέτρα για τον περιορισμό της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, δήλωσε ωστόσο ικανοποιημένος από τη δέσμευση του έλληνα υπουργού Γεωργίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, να εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα και να βελτιώσει τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηνοτροφία. Ο επίτροπος Υγείας επισήμανε πως τα προβλήματα στη χώρα μας εντοπίζονται κυρίως στις συνθήκες των σφαγείων και των κτηνοτροφικών μονάδων.

Παράλληλα οι δύο επίτροποι διαβεβαίωσαν πως το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση, αρκεί να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρόσθεσαν πως τον επόμενο χρόνο θα δημιουργηθεί ο Ευρωπαϊκός Φορέας Τροφίμων, ο οποίος θα ελέγχει τα προϊόντα που θα διατίθενται, ενώ θα βρίσκεται και σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τα κράτη-μέλη όσο και με τους ίδιους τους καταναλωτές.

Ευρωεπίτροπος υπέρ μεταλλαγμένων

Υπέρ των μεταλλαγμένων (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) είναι ο επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών της Ε.Ε. Ντ. Μπριν σ’ αυτή τη φάση της πειραματικής καλλιέργειας.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι δύο επίτροποι, ύστερα από συζήτηση στρογγύλης τραπέζης με επιλεγμένους φορείς για την ασφάλεια των τροφίμων, ανέφεραν:

•Για το γάλα. Η ασφάλεια του γάλακτος είναι θέμα επιστημόνων. Ο,τι νεότερο υπάρχει δημοσιοποιείται αμέσως. Ολα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. με τις νόμιμες διαδικασίες είναι ασφαλή.

•Υγιεινή τροφίμων. Η Ελλάδα έχει προβλήματα, τα οποία είναι γνωστά και παρακολουθούνται από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχει ικανοποίηση της επιτροπής για τη δέσμευση της Ελλάδας να θεραπεύσει τις ελλείψεις της. Ο υπουργός Γεωργίας φροντίζει και για βραχυπρόθεσμες λύσεις.

•Για τα μεταλλαγμένα. Ο κ. Μπριν ανέφερε ότι είναι εναντίον της καταστροφής των προϊόντων που παράγονται από πειραματικές καλλιέργειες. Οι χώρες της Ε.Ε. είναι υπέρ της νέας τεχνολογίας. Υπάρχουν 4-5 χώρες που αντιδρούν ακόμη. Ομως, είπε, για να υπάρξει νομοθεσία πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη επιστημονική θέση.

•Για την προστασία του καταναλωτή. Η Ε.Ε. προχωρεί στην ίδρυση Οργανισμού Τροφίμων, ο οποίος θα συμβάλει στην προστασία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό είναι θετική η ίδρυση της ΕΦΕΤ.

Οπως τονίστηκε από τους επιτρόπους, σύντομα θα υπάρχει νέα νομοθεσία, η οποία θα στηρίζεται στη σήμανση των προϊόντων. Δίνεται μεγάλη σημασία στην «ετικέτα», η οποία θα περιέχει την ταυτότητα του προϊόντος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.