Κοινωνικο Μετωπο Καταγγελιας – Διαμαρτυριας – Διεκδικησης

Λύσεις κοινωνικά δίκαιες, αλλά και αποτελεσματικές διεκδίκησαν για μία ακόμη φορά προχθές οι συμμετέχοντες στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αποδεικνύοντας ότι εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Με υψηλή συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, με μικρή συμμετοχή στις δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις – πορείες, (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και ΠΑΜΕ), και με το ψύχος συντροφιά, παρά την ηλιοφάνεια, κύλησε η δεύτερη κινητοποίηση μετά από αυτή της 12ης Δεκεμβρίου, ανάβοντας πράσινο για την τρίτη, που από ό,τι διαφάνηκε θα ακολουθήσει σύντομα.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση και για καλύτερο μεροκάματο», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Π. Μαγαλιός, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη, παρά το μικρό μέγεθος της συγκέντρωσης. «Στην Βιομηχανική Περιοχή το 85% των μονάδων ήταν κλειστές. Οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές σε ποσοστό 80%, το ίδιο και η ΔΕΗ με τον ΟΤΕ και τους άλλους Οργανισμούς», τόνισε. Κληθείς δε να σχολιάσει τη μικρή συμμετοχή στην συγκέντρωση σημείωσε: «Το φαινόμενο το αντιμετωπίζουμε χρόνια τώρα. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να δώσουν το ‘παρών’ στις συγκεντρώσεις».

Το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία

Εκατοντάδες μέτρα πιο εκεί, στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και φιλοξενήθηκε η συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) Γραμματεία Ροδόπης, το μέλος της γραμματείας κ. Τάσος Χαρτοματζίδης, σημείωνε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση σε μικρές και μεγάλες Βιομηχανικές Μονάδες. «Η σημερινή (προχθεσινή) μέρα είναι σημαδιακή για τους εργαζόμενους, μετά την 12η Δεκεμβρίου. Δηλώνουμε αντίθετοι στα αντιασφαλιστικά μέτρα. Όπως δηλώνουμε και ως ΠΑΜΕ ενάντιοι στον κοινωνικό διάλογο», δήλωσε και κατέληξε με ένα ακόμη κάλεσμα: «Καλούμε τους εργαζομένους με τα εργατικά συνδικάτα να αντισταθούν».

Ομιλίες και χαιρετισμοί

«Οι μεταρρυθμίσες πρέπει να πάνε εκεί που πραγματικά ανήκουν. Στο καλάθι των αχρήστων!» τόνισε ο κ. Μαγαλιός στην ομιλία του έμπροσθεν του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής. Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν είναι μεταρρύθμιση να παίρνεις τα αποθεματικά των Υγιών Ταμείων, να τα συνενώνεις με ελλειμματικά και να δημιουργείς ένα ενοποιημένο προβληματικό ταμείο». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έκανε λόγο για προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, για αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και για κατεδάφιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων. Σε αναφορά του δε για τις νέες γενεές τόνισε: «Δεν πρέπει να τις απογοητεύσουμε. Δεν πρέπει να τις προδώσουμε, δεν πρέπει να είναι γενιές που το μέλλον τους να είναι χειρότερο από τις προηγούμενες.» Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. του Νομαρχιακού Τμήματος Νομού Ροδόπης κ. Γιώργος Ιωαννίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, της Δημόσιας Παιδείας, στο ξεπούλημα υγιών δημοσίων φορέων, στην παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα σημαντικών δημοσίων δραστηριοτήτων. Μάλιστα απηύθυνε έκκληση προς τους εργαζόμενους να «μην παρασυρθούν από τη μιζέρια στην οποία μας οδηγούν για να μας ποδογετήσουν. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές, οι οποίες δεν θα σταματήσουν στο ασφαλιστικό», όπως προέβλεψε. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη οι: Χρήστος Κακλιδής (ΔΑΚΕ), Π. Κουτάβας (Αυτόνομη Παρέμβαση), Π. Αμπατζιάνης, Γ. Χατζηαθανασίου.

Πορεία και Ψήφισμα

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου πραγματοποίησαν πορεία, η οποία κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας. Στο Ψήφισμα δε που εξέδωσαν για την απεργία της 13ης Φεβρουαρίου δήλωναν για μια ακόμη φορά την απόφασή τους να: •Προασπίσουν το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. •Να περιφρουρήσουν και να διευρύνουν τα οικονομικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. •Να εξασφαλίσουν και να ενισχύσουν τις Δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και Δημοσίου συμφέροντος. •Να συνεχίσουν και να εντείνουν τον Αγώνα και τις διεκδικήσεις. «Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας», κατέληγε το ψήφισμα, «να ακούσει τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας αλλάζοντας την ασκούμενη πολιτική».

Μαρία Νικολάου

Νέοι και Ασφαλιστικό

Οι απολύσεις των εργαζομένων και η διόγκωση της ανεργίας. Η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η μερική απασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία και ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός των συμβασιούχων είναι ζητήματα τα οποία, από όσο φάνηκε και στην απεργιακή κινητοποίηση της 13ης Φεβρουαρίου, απασχολούν και τους νέους. Νέοι και νέες δήλωσαν το δικό τους (διακριτικό) «παρών» διατρανώνοντας την αγωνία τους για το αύριο…

Θανάσης Σιμόπουλος:

«Είμαι πολύ κοντά στο να βγω στην αγορά εργασίας και το άγχος είναι μεγάλο. Θέλω να δω σε τι εργασιακές σχέσεις και σε τι εργασιακό καθεστώς θα βγούμε. Η ανασφάλεια είναι μεγάλη, ειδικά στον κλάδο μας. Μας «τρώνε» οι εμπειρικοί γυμναστές τις δουλειές μας. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μας ανησυχούν. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι δυσοίωνο».

Νίκος Αυγουστίδης:

«Πιστεύω ότι η νεολαία έχει την εμπειρία και ξέρει πώς χειρίζονται θέματα όπως το ασφαλιστικό οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Έχει δει τι μέτρα παίρνουν και πώς διαμορφώνουν τη ζωή τους. Πρέπει να σταθούμε κοντά στα συνδικάτα και ενάντιοι στην πολιτική που μας ετοιμάζουν. Νεολαία και εργατική τάξη θα καταφέρουμε μαζί να ακυρώσουμε τα αντιασφαλιστικά μέτρα».

Στάθης Γιαννακίδης:

«Έχουμε δει μέχρι σήμερα ότι οι πολιτικές που παρουσιάστηκαν επιφυλάσσουν ένα δυσάρεστο μέλλον για τους νέους. Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, μας ανησυχούν όλες οι αλλαγές που δρομολογούνται. Θεωρώ ότι το μεγάλο αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι εναντιώνονται στις αλλαγές που προωθεί η Ν.Δ., εντούτοις η κυβέρνηση δεν ακυρώνει τα σχέδιά της, προσπαθεί να περάσει τα μέτρα. Νομίζω ότι δεν θα τα καταφέρει και νικητές θα είμαστε εμείς».

Κυράννα Ντικούδη:

«Μας ανησυχεί εμάς τις γυναίκες το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Όλες οι αλλαγές που προωθεί (όρια συνταξιοδότησης κ.α.) είναι εις βάρος των γυναικών. Είμαστε νέοι και δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθούν τα πράγματα, τι μας επιφυλάσσει το εργασιακό μας μέλλον».

Άρης Τσιούμας:

«Συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση δηλώνοντας την αντίθεσή μας ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Είμαστε αντίθετοι στα μέτρα που προωθούνται, γιατί εξυπηρετούν μόνον το κεφάλαιο, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, της ΔΕΗ κ.ά. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων στην Ξάνθη».

Τζίνα Παλαιολόγου:

«Δεν θα περιμένουμε να έρθουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, θα τα αντιπαλέψουμε προβάλλοντας παράλληλα και διεκδικώντας τις ανάγκες μας και τα σύγχρονα αιτήματά μας. Σήμερα χρειάζεται, όχι μόνο να περιφρουρήσουμε όσα δικαιώματα ανήκουν στο λαό σε σχέση με την ασφάλιση, αλλά να τα βαθύνουμε και άλλο, ώστε οι υποχρεώσεις του ασφαλιστικού συστήματος να μην φτάνουν στους ώμους των εργαζομένων, αλλά κυρίως στους εργοδότες και στο κράτος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.