Κοινωνικα εργα απο το Δημο Κομοτηνης

Ένα κέντρο προστασίας και εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες κι ένα κτίριο για αστέγους θα υλοποιηθούν μέσα από το URBAN στην περιοχή πίσω από το κολυμβητήριο που είναι κοινωνικά κι αισθητικά υποβαθμισμένη.

Ταυτόχρονα προγραμματίζεται η συμβουλευτική υποστήριξη 20 ανέργων από την περιοχή Νέας Μοσυνούπολης, αλλά και μια σειρά παρεμβάσεων στη δημοτική αγορά.

Παρεμβάσεις απασχόλησης στη Νέα Μοσυνούπολη

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών του δήμου Κομοτηνής Παύλος Δαμιανίδης μίλησε στον ΠτΘ για το θέμα που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής και αφορά την έγκριση τεχνικού δελτίου για το έργο «συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα της περιοχής παρέμβασης, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης Νέας Μοσυνούπολης». Εξήγησε ότι η δράση προέρχεται από το κοινωνικό ταμείο κι εντάσσεται στην ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπτυξης Νέας Μοσυνούπολης. «Περιλαμβάνει τα έργα υποδομών όπως είναι οι δρόμοι, η κατασκευή χώρων αθλητισμού και πρασίνου, οι παιδικές χαρές. Αφορά την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Η δράση της συμβουλευτικής υποστήριξης είναι προαπαιτούμενη των νέων θέσεων εργασίας».

20 άνεργοι θα περάσουν από τη διαδικασία της συμβουλευτικής υποστήριξης, θα γίνει διάγνωση των ικανοτήτων τους και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες θέσεις στην αγορά εργασίας προκειμένου να επιδοτηθούν από την επόμενη δράση. Μετά την έγκριση της δράσης από την περιφέρεια θα γίνει η επιλογή των ανέργων, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου.

Λίφτινγκ στη δημοτική αγορά

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το έργο της αποκατάστασης αξιόλογων κτιρίων στην ιστορική παραδοσιακή αγορά, δηλαδή τη δημοτική αγορά στην οποία θα γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις, όπως εξηγεί ο κ. Δαμιανίδης. «Θα γίνει η βελτίωση της απορροής των ομβρίων, η αντικατάσταση των πλακιδίων, επεμβάσεις εξωραϊσμού, αλλά κύρια θα κλείσει η αγορά με υαλοπετάσματα περιμετρικά στους χώρους που σήμερα είναι τα αίθρια, ώστε το χειμώνα να υπάρχει προστασία της αγοράς από το κρύο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η κατασκευή θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το καλοκαίρι να κλείνει η αγορά και να μη δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα».

Το έργο βαίνει προς έγκριση από την Αθήνα μέσα από την κοινοτική πρωτοβουλία URBAN. «Υπάρχει ένας ρεαλιστικός στόχος να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Αθήνα, μια και εξαρτόμαστε από τις εγκρίσεις της Διαχειριστικής Αρχής και του ΥΠΕΧΩΔΕ» επισημαίνει ο κ. Δαμιανίδης.

Το έργο είναι ύψους 300.000 ευρώ και περιλαμβάνει και τη συνολική βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των καταστηματαρχών της αγοράς για την προστασία της από τις καιρικές συνθήκες. Κύρια θα εξυπηρετηθούν οι πελάτες της δημοτικής αγοράς, απολαμβάνοντας καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Η δημοπράτηση αναμένεται να γίνει τον Οκτώβρη. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνουν κάποιες ολοκληρωμένες εργασίες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Κτίριο για ΑΜΕΑ και αστέγους

Από εκπτώσεις του URBAN δόθηκε η δυνατότητα ένταξης νέων έργων στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών που δε συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό προγραμματισμό. Ο κ. Δαμιανίδης ως υπεύθυνος για το URBAN εξηγεί ότι στο μέτρο των κοινωνικών υπηρεσιών είχε προκύψει ποσό περίπου 1 εκατ. 130 χιλιάδων ευρώ. «Ο δήμος Κομοτηνής, εκμεταλλευόμενος αυτή την ευκαιρία, σε συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμφωνήσαμε να αξιοποιηθεί αυτό το ποσό για να εντάξουμε ένα έργο το οποίο ο δήμος ήθελε εδώ και πολλά χρόνια να δημιουργήσει, έχοντας μάλιστα τη σχετική ετοιμότητα και τις μελέτες. Πρόκειται για ένα κέντρο προστασίας και εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η μελέτη και το τεχνικό δελτίο στέλνονται για έγκριση στην Αθήνα.

Θα κατασκευαστούν δύο κτίρια πίσω από το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο. Το ένα θα αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και το δεύτερο άστεγους και άπορους συμπολίτες μας. Είναι δυο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών».

Ο κ. Δαμιανίδης εξηγεί ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει το κτίριο για τα ΑΜΕΑ για το οποίο υπάρχει η σχετική ετοιμότητα και στη συνέχεια θα προχωρήσει η έγκριση του δεύτερου έργου. Στο πρώτο κτίριο θα μπορούν να φιλοξενούνται και να εξυπηρετούνται ΑΜΕΑ, περίπου 14 άτομα. «Θα λειτουργεί κι ένα κέντρο απασχόλησης και προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπου θα λειτουργεί κι εστιατόριο» καταλήγει.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.