Κοινωνια Πολιτων: Ο τροπος «εργασιας», τα υλοποιηθεντα και η συνεχεια στη ΔΕΥΑ Κομοτηνης

Η επαναφορά σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης και η «απόρριψη» πολιτικών και τακτικών περασμένων ετών

Τον απολογισμό των βημάτων που έκανε η ΔΕΥΑ Κομοτηνής από το 2011 έως και σήμερα, εκθέτει με ανακοίνωσή της η παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών, επισημαίνοντας πως σε συνέχεια της πολιτικής που ακολουθήθηκε από την διοίκηση του Δήμου, όλα αυτά τα χρόνια, πέτυχε  την επαναφορά της σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω πολιτικές και τακτικές των προηγούμενων ετών.
 
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται ακολουθώντας ρεαλιστικές πολιτικές, έγκαιρο και πετυχημένο σχεδιασμό και προσήλωση, η ΔΕΥΑ Κομοτηνής ενέταξε έργα πολλών εκατομμυρίων, όχι μόνο χωρίς να επιβαρύνει την επιχείρηση, άρα και τους δημότες, με νέα χρέη, αλλά αντίθετα προχωρώντας στην σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών της επιχείρησης. 

Μετρήσιμο έργο σε όλους τους τομείς 

Καταθέτοντας αναλυτικότερα τα «πεπραγμένα» το έργο της ΔΕΥΑΚ είναι ουσιαστικό και μετρήσιμο σε όλους τους τομείς και πιο συγκεκριμένα:
σύμφωνα με την ανακοίνωση:
 
Στην Ύδρευση:
-Κατασκευάζεται  ήδη  το νέο υπερσύγχρονο υδραγωγείο της πόλης της Κομοτηνής σε αντικατάσταση του υφιστάμενου από το 1958, διασφαλίζοντας για τους δημότες ποιότητα και επάρκεια νερού για αρκετές δεκαετίες.
 
-Αντικαταστάθηκαν τα δίκτυα ύδρευσης με νέες παροχές και υδρόμετρα στο 25% της πόλης της Κομοτηνής (Εκτενεπόλ, Ρέμβη, Σταθμός, Χάρμανλι), ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο της Κομοτηνής, καθώς και σε  21οικισμούς του Δήμου.
 
-Εντάχθηκαν αντίστοιχα έργα στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και δημοπράτησαν, έχοντας ήδη αναδόχους σε άλλους 10 οικισμούς και αναμένουν την ένταξη στο leader ενός ακόμη οικισμού του Δήμου. Πλέον, από το 2020 όλοι οι οικισμοί του Δήμου Κομοτηνής θα διαθέτουν νέα δίκτυα ύδρευσης, γεγονός που μας κατατάσσει στους κορυφαίους Δήμους της Ελλάδας.
 
-Τα υδρευτικά προβλήματα της παραλιακής ζώνης (Φανάρι, Αρωγή, Παραλία Μέσης) θεωρείται πως λύθηκαν οριστικά με νέες γεωτρήσεις, νέες δεξαμενές αποθήκευσης νερού, νέους τροφοδοτικούς αγωγούς και νέα αντλιοστάσια, εξασφαλίζοντας επαρκές και απόλυτα ασφαλές νερό για τις περιοχές αυτές, ενισχύοντας παράλληλα τις τουριστικές τους προοπτικές.
 
-Δόθηκε οριστική  λύση στα προβλήματα δεκαετιών της υδροδότησης σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Σιδηροχωρίου, με τη δημοπράτηση  της  σχετικής εργολαβίας.
 
-Δημοπρατήθηκε και υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για την εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών του υδροδοτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής και αναμένεται η ένταξη για τα  αντίστοιχα δίκτυα Αιγείρου και Σιδηροχωρίου.
 
-Αναμένεται η απόφαση ένταξης της πράξης χρηματοδότησης κατασκευής τροφοδοτικού αγωγού που θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης από το φράγμα της Γρατινής, ενώ, παράλληλα, κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» για την κατασκευή του εμβληματικού έργου του φράγματος των Συμβόλων. Με το πρώτο εξασφαλίζεται η αυτάρκεια του Δήμου Κομοτηνής  σε νερό, ενώ με το δεύτερο θωρακίζεται ο Δήμος για το μέλλον ενόψει των προβλημάτων που ήδη ανακύπτουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Παρεμβάσεις πέρα από την ύδρευση 

Στην Αποχέτευση:
-Εκσυγχρόνισαν και αναβάθμισαν τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της Κομοτηνής, παίρνοντας τα εύσημα από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.
-Για πρώτη φορά επεκτάθηκαν τα δίκτυα αποχέτευσης εκτός πόλης και στους οικισμούς του Δήμου (Κόσμιο, Ροδίτη), ενώ εντάχθηκε στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης του Θρυλορίου και εντός του 2019 τους Υφαντές και τον Ήφαιστο.
-Κατασκευάζεταιο βιολογικός καθαρισμός Φαναρίου, Αρωγής, Παραλίας Μέσης ένα διπλό έργο πνοής για την παραλιακή ζώνη του Δήμου, με πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη.
 
Στην Αντιπλημμυρική Προστασία:
-Ολοκληρώθηκε το δίκτυο ομβρίων του συνόλου του οικισμού Μελέτης αντιμετωπίζοντας μακροχρόνια συχνά πλημμυρικά φαινόμενα και δημοπρατήθηκε το αντίστοιχο δίκτυο για τον οικισμό Κικιδίου, λύνοντας έτσι σοβαρά προβλήματα δεκαετιών.
 
-Θωρακίστηκε η πόλη της Κομοτηνής από το βορρά με παρεμβάσεις στο πεδίο βολής, ενώ κατασκευάστηκαν σημαντικά  αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Χάρμανλι, στην έξοδο προς Καρυδιά και στον οικισμό Κάλχα, λύνοντας προβλήματα που χρόνιζαν.
 
Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί στην περίοδο 2011-2019 έργα από ευρωπαϊκούς πόρους, με προϋπολογισμούς που αγγίζουν τα 100 εκ ευρώ, κατατάσσοντας την έτσι, σε μια από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά. 

Στην Οργάνωση
1.Διασφάλισαν τη διαφάνεια όλων των μεγάλων προμηθειών με ανοικτούς διαγωνισμούς. Από το 2012 χρησιμοποιούμε ανεξάρτητο σύστημα ηλεκτρονικών , μεταξύ των τοπικών προμηθευτών για όλες τις μικρές προμήθειες.

 
2. Εγκαταστάθηκε σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των υλικών της αποθήκης μας
 
3.Εγκαταστάθηκεσύστημα παρακολούθησης του στόλου μας με GPS.
 
4.Ψηφιοποιήθηκαν και καταγράφηκαν όλα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και των υπόλοιπων υποδομών της επιχείρησης.
 
5. Δόθηκε η δυνατότητα πληρωμών των λογαριασμών σε όλες τις τράπεζες και με κάθε τρόπο:
α. ταμεία 
β. ΑΤΜ
γ. πάγιες εντολές
δ. πιστωτική κάρτα
ε. i-banking
 
6.Δημιουργήθηκε και χρησιμοποιείται  δική τους εφαρμογή για μαζική και στοχευόμενη αποστολή μηνυμάτων sms για ειδοποίηση των πολιτών για βλάβες και διακοπές νερού.
 
7. Εντάχθηκε, μέσω πιλοτικής δράσης του προγράμματος LIFEAdaptInGR του Υ.Π. ΕΝ.  η αντικατάσταση των συμβατικών υδρομέτρων με έξυπνα υδρόμετρα στους παραλιακούς μας οικισμούς Φανάρι, Αρωγή παλ. Μέσης. 

Έμφαση και στην εξωστρέφεια 

Η ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έδειξε τον μητροπολιτικό της χαρακτήρα, στηρίζοντας φορείς σε όλη την περιφέρεια Αν. Μακ. Και Θράκης (Δ. Ιάσμου, Δ Σαπών, Δ. Σαμοθράκης).
Για 1η φορά συμμετέχει στο ΔΣ της Ένωσης ΔΕΥΑ, συμμετέχοντας στο συντονισμό του ΕΣΠΑ για τις ΔΕΥΑ της χώρας.
Εκπροσωπεί τις ΔΕΥΑ στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης «Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»
Εκπροσωπεί τις ΔΕΥΑ στην Επιτροπή Καθοδήγησης (Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης) Λημμάτων Οικισμών Γ προτεραιότητας.
 
Η ΔΕΥΑΚ υλοποιεί ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα διακρατικής εμβέλειας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελλάδα – Βουλγαρία, αλλά και στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας.
 
Ως «Κοινωνία Πολιτών»  αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους προς τους πολίτες, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έτσι δούλεψαν, αυτά υλοποίησαν και έτσι συνεχίζουν. 

Οικονομικά στοιχεία 

Δανεισμός ΔΕΥΑΚ: 2007-2011: 3,1 εκ ευρώ, 2011-2019: 0  ευρώ
Κρατικές Επιχορηγήσεις :2007-2010: 1,6 εκ ευρώ, 2011-2019: 0 ευρώ
Χρέη ΔΕΥΑΚ 2011: 19,4 εκ ευρώ, 2019: 12,2 εκ ευρώ (μείωση κατά  7,2 εκ ευρώ καλύπτοντας  παράλληλα και τον ΦΠΑ των συγχρηματοδοτούμενων έργων που δεν είναι επιλέξιμος)
 
Εξοφλήθηκε σχεδόν το σύνολο των χρεών της ΔΕΥΑΚ από παλαιά έργα.
 
Η ΔΕΥΑΚ την περίοδο 2011-2019 εκτός από τη μείωση του χρέους που παρέλαβε κατά 7,2 εκατομμύρια, κάλυψε δαπάνες  για μελέτες για την ωρίμανση των έργων 1,2 εκ ευρώ, το μη επιλέξιμο ΦΠΑ των έργων που ολοκληρώθηκαν από ΕΣΠΑ 9 εκ. ευρώ και έργα από ίδιους πόρους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.