Κοινοχρηστα ποδηλατα για τους παραθεριστες στο Φαναρι;

Πρόταση για μετεγκατάσταση ενός ή δύο σταθμών ενοικίασης από την Κομοτηνή στην παραλιακή ζώνη

Το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων «συστήθηκε» στους Κομοτηναίους τον Οκτώβριο του 2013, υποσχόμενο σε δημότες και σε επισκέπτες εύκολες, γρήγορες και οικονομικές μετακινήσεις στην πόλη. Δεκάδες ποδήλατα, για την προμήθεια των οποίων ο δήμος Κομοτηνής αξιοποίησε χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο», τοποθετήθηκαν στους 6 σταθμούς ενοικίασης, που κατασκευάστηκαν σε ισάριθμα σημεία της Κομοτηνής και τέθηκαν άμεσα στη διάθεση κοινού, με σκοπό να ενθαρρύνουν την επιλογή εναλλακτικών μορφών μετακίνησης στον αστικό χώρο. Κάποιες πρακτικές αδυναμίες του συστήματος, όπως η προϋπόθεση της έκδοσης κάρτας συνδρομητή για την πρόσβαση στα κοινόχρηστα ποδήλατα, δεν του επέτρεψαν να αναπτύξει την αναμενόμενη δυναμική και να ενταχθεί ικανοποιητικά στην καθημερινότητα των Κομοτηναίων ή στις δραστηριότητες τυχόν επισκεπτών της περιοχής.
 
Σήμερα, περίπου δυόμιση χρόνια μετά από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, η δημοτική επιτροπή τουρισμού του δήμου Κομοτηνής έρχεται να προτείνει μια ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα χρήσιμη παρέμβαση στο συγκεκριμένο πεδίο. Η πρόταση αφορά στη μετεγκατάσταση ενός, αν όχι δύο, σταθμών ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων, στην παραλιακή ζώνη του δήμου Κομοτηνής και ειδικότερα στον οικισμό του Φαναρίου. Μια τέτοια παρέμβαση υπόσχεται αφενός την εξυπηρέτηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του σκοπού, για τον οποίο έγινε η προμήθεια των κοινόχρηστων ποδηλάτων, και απαντά αφετέρου σε μία σημαντική υστέρηση, που εντοπίζεται προς το παρόν στον δημοφιλέστερο τους καλοκαιρινούς μήνες προορισμό της παραλιακής Ροδόπης. Η υστέρηση συνίσταται στο γεγονός ότι στον οικισμό δεν υπάρχει καν μια ιδιωτική επιχείρηση, που να προσφέρει τη δυνατότητα της εκμίσθωσης ενός ποδηλάτου. Με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο μέσο κρίνεται ιδανικό για τη μετακίνηση των παραθεριστών στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας Φαναρίου και Αρωγής, η δημοτική επιτροπή τουρισμού έχει μελετήσει ήδη και προωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου την πρόταση για μετεγκατάσταση ενός τουλάχιστον σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων. 

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου «Θα είναι χρήσιμο και για τους τουρίστες και για τους ντόπιους»

«Είναι μια περιοχή, που πολλοί παραθεριστές δε διαθέτουν το δικό τους ποδήλατο», παρατήρησε, μιλώντας στον «ΠτΘ», η πρόεδρος της επιτροπής, κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου. «Κάναμε λοιπόν τη σκέψη να μεταφερθεί κάποιος σταθμός», επισήμανε, «και με τη χρήση πιστωτικής κάρτας να μπορεί ένας παραθεριστής να νοικιάσει ένα ποδήλατο και να κάνει μία βόλτα. Θα είναι χρήσιμο και για τους τουρίστες και για τους ντόπιους. Το να πάρει μια οικογένεια ποδήλατα και να κάνει μια βόλτα στην περιοχή θα είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα. Δεν υπάρχει καμία επιχείρηση ενοικίασης ποδηλάτων στο Φανάρι μέχρι σήμερα και για να χρησιμοποιήσει κανείς ποδήλατο πρέπει να το μεταφέρει από το σπίτι του. Αντίθετα, στην Κομοτηνή λίγο-πολύ όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο, έχουν δικό τους».
 
Για την παραπάνω παρέμβαση η κ. Στογιαννίδου έχει ήδη σχηματίσει μία πρώτη έρευνα, βάσει της οποίας, όπως εκτίμησε, τεχνικά είναι εφικτή η μετεγκατάσταση των κοινόχρηστων ποδηλάτων στο Φανάρι. Τέλος, διευκρίνισε πως στην κατοχή του δήμου Κομοτηνής υπάρχει επάρκεια κοινόχρηστων ποδηλάτων κι επομένως δε θίγεται η λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος μέσα στην πόλη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.