Κοινη προταση για μαζικη κινητοποιηση

Αλλαγή στους στόχους του χαρακτήρα και του περιεχομένου του προϋπολογισμού σε αναπτυξιακή και αναδιανεμητική κατεύθυνση, ζητεί η ΓΣΕΕ, η οποία ανακοίνωσε ότι κηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 12 Δεκεμβρίου. Η ΓΣΕΕ ζητά πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος και μείωση του φορολογικού βάρους των μισθωτών, ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, μείωση των έμμεσων φόρων και αύξηση των κοινωνικών δαπανών και, μεταξύ αυτών, καταβολή επιδόματος θέρμανσης 600 ευρώ για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο κλίμα της απεργίας και ο νομός Ροδόπης, όπου ετοιμάζεται κινητοποίηση, με κοινή πρόταση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής στις 10:00 το πρωί, πορεία προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όπου θα επιδοθεί κοινό ψήφισμα στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η ΓΣΕΕ σε σχέση με τον προϋπολογισμό, σε ανακοίνωσή της τονίζει:

• Το προσχέδιο για το 2008 καθορίζεται από την αύξηση της φορολογίας (κατά 5,97 δισ. ευρώ) και τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών.

• Το συνολικό ύψος των φορολογικών εσόδων είναι αυξημένο κατά 12,3% σε σχέση με πέρσι, ενώ το κυρίαρχο γνώρισμα του προϋπολογισμού είναι οι νέοι φόροι και ιδιαίτερα αυτοί της έμμεσης φορολόγησης (3,96 δισ. ευρώ, αύξηση 13,8%).

• Ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας (κοινωνική ασφάλιση, υγεία, απασχόληση, παιδεία κλπ) απομακρύνει την οικονομική και κοινωνική πολιτική από την δυναμική ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα.

• Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2008 ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σταθερό στο 4,1% του ΑΕΠ και ενόψει της αναθεώρησης του ΑΕΠ θα μειωθεί κι άλλο.

Στο κλίμα της απεργίας ο νομός Ροδόπης

Στο νομό Ροδόπης ετοιμάζεται κινητοποίηση, με κοινή πρόταση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ. Χθες η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ κάλεσε όλα τα Δ.Σ. -που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ- προκειμένου να συναποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής στις 10:00 το πρωί, πορεία προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα επιδοθεί κοινό ψήφισμα στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δημήτρη Σταμάτη. Επίσης, ζητήθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου. Αυτά δήλωσε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο πρόεδρος Γιώργος Ιωαννίδης. «Απευθυνόμενοι προς όλος τους φορείς του τόπου μας, τους καλούμε να συμμετέχουν σ’ αυτή την μεγάλη απεργία της 12ης Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει καθολική κινητοποίηση».

Την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλει το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση μας καλεί σ’ ένα διάλογο όπου τα πάντα είναι προαποφασισμένα. Ήδη γνωρίζουμε ότι θέλει ν αυξήσει τα όρια, ειδικά, εις βάρος του γυναικείου πληθυσμού, καθώς οι γυναίκες είναι αυτές που θα επωμιστούν όλο το βάρος της «μεταρρύθμισης». Κόβει βαρέα και ανθυγιεινά από πολλά επαγγέλματα, τουλάχιστον άλλα 300 επαγγέλματα, τα οποία ήδη είναι μέσα στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επομένως, αυτά τα μέτρα που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, θα είναι εις βάρος των εργαζομένων. Πώς γίνεται μια κυβέρνηση, η οποία είναι εκλεγμένη απ’ το λαό, να λειτουργεί εναντίον του λαού;».


Όσο για το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Ιωαννίδης εμφανίστηκε αρκετά καυστικός, καθώς κατηγόρησε την πολιτεία για αφερεγγυότητα. «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν καταρρέει σε καμία περίπτωση, πρέπει να καταρρεύσει η ίδια η χώρα. Είναι με την εγγύηση του κράτους και αυτή τη στιγμή το κράτος δεν παρέχει άμεσα αυτή την εγγύηση, γιατί ακόμη και με το νόμο Σιούφα και με το νόμο Ρέππα βλέπουμε αυτά τα οποία προέβλεπε ο νόμος σαν υποχρέωση της πολιτείας, δεν έχει εφαρμόσει τίποτε η πολιτεία απέναντι στο νόμο που ψήφισε η ίδια».

Ειδικότερα, έκανε αναφορά στην τριμερή χρηματοδότηση, η οποία «δεν λειτούργησε», στο μερίδιο για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο «δεν κατεβλήθη ποτέ», στα χρέη, τα οποία «συσσωρεύονται», στο ΙΚΑ που «δεν έχει πληρωθεί ποτέ από το κράτος». «Επομένως, δεν μπορεί να στηριχθεί και να κρατηθεί ένα σύστημα όταν το ίδιο το κράτος είναι αφερέγγυο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι και να αναγκάσουν την σημερινή κυβέρνηση, αλλά και την οποιαδήποτε κυβέρνηση στο εξής να αναλαμβάνει τις ευθύνες της».

Για αναλγησία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο κ. Ιωαννίδης αναφερόμενος στις αυξήσεις που γίνονται από τις κρατικές επιχειρήσεις. «Βλέπουμε μια αναλγησία εκ μέρους της κυβέρνησης και τις κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και τη ΔΕΗ, να βάζουν αυξήσεις σ’ ένα λαϊκό αγαθό, στο οποίο θα έπρεπε να ασκείται κοινωνική πολιτική κι όχι να γίνεται αφαίμαξη εισοδημάτων, κυρίως, από τους μη έχοντες, τη στιγμή που αυξάνουν τους μισθούς τους, αυξάνουν τα έσοδα των ορισμένων κατηγοριών και κυρίως αυτών που δεν έχουν ανάγκη από τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα όλο το κόστος των αλλαγών αυτών να το επωμίζονται αυτοί οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.