«Κοινη μεταναστευτικη πολιτικη της Ε.Ε.»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής (Europe Direct), το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κομοτηνής, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών (ELSA) και οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κομοτηνής (JEF Komotini), μέσα από τις κοινές τους προσπάθειες διοργάνωσαν την προσομοίωση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και εσωτερικών θεμάτων με θέμα «Η Κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.».

Ευκαιρία στους φοιτητές των τμημάτων Νομικής, Παρευξεινίων Χωρών αλλά και άλλων σχολών της Κομοτηνής να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δίνεται μέσα από τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Τις εργασίες άνοιξε με την ομιλία του ο κ. Βασίλειος Γραμματίκας, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών με θέμα την νομική διάσταση της μετανάστευσης. «Θεωρώ ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία γιατί αφενός εξοικειώνουν τους φοιτητές με τις διαδικασίες στα όργανα είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε του ΟΗΕ, όπως γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Αφετέρου, δίνουν μια ευκαιρία για βαθύτερη γνώση των αντικειμένων που πρέπει να ξέρει όχι μόνο ο φοιτητής, αλλά οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης σε σχέση με ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα που μας αφορούν όλους, όπως το ευρωπαϊκό σύνταγμα, οι βασικές πολιτικές της Ένωσης, οι οποίες φυσικά επηρεάζουν τους πολίτες της άμεσα», είπε ο κ. Γραμματίκας, ο οποίος πιστεύει ότι η ευκαιρία που δίνεται στους φοιτητές μέσω τέτοιων διοργανώσεων «πραγματικά συμβάλλει προς αυτό τον σκοπό».

Έκανε μια γενική εισαγωγή για την πολιτική σε σχέση με την μετανάστευση που είναι άλλωστε και το κύριο αντικείμενο της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ έδωσε στους φοιτητές μια γενική εικόνα του τι ισχύει σήμερα και του τι αλλαγές επιφέρει το ευρωπαϊκό σύνταγμα σε σχέση με αυτόν τον τομέα.

Για μια μέρα οι νέοι που συμμετείχαν στην προσομοίωση υποδύθηκαν τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των 25 κρατών μελών της Ε.Ε., των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ μέσα από μια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων προχώρησαν και σ’ ένα κοινό ψήφισμα που βγήκε μετά απ’ όλη αυτή την διαδικασία και αφορά την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, το πολιτικό άσυλο και την κοινή πολιτική για την ένταξη των μεταναστών στην Ε.Ε.

Ως πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα χαρακτήρισε το θέμα της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής (Europe Direct) κ. Λουΐζα Σαλτσίδου-Ματεοσιάν, η οποία παράλληλα μίλησε για την μεγάλη ανταπόκριση των νέων. «Πραγματικά χαιρόμαστε γιατί τα παιδιά ανταποκρίνονται με πολύ θέρμη και πραγματικά παίζουν πολύ σοβαρά τους ρόλους που παίρνουν. Επίσης, θα έχουμε τρεις παρατηρητές από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία που είναι υποψήφιες χώρες», είπε τονίζοντας ότι «ο σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε αυτή την προσπάθεια και του χρόνου μέσα από συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα της υπόλοιπης χώρας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις επαφές με το Αριστοτέλειο και το Πάντειο Πανεπιστήμιο».

38 ευρωπαϊκές χώρες και πολλά παραρτήματα περιλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών (ELSA). Όπως δήλωσε η πρόεδρός της στην Κομοτηνή κ. Ηρώ Ηλιοπούλου, «αποκτάμε μεγάλη εμπειρία σε προσομοιώσεις και σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε πολύ περήφανοι που στην Κομοτηνή διοργανώνεται για δεύτερη φορά με τη βοήθεια του Γραφείου Πληροφόρησης Ευρωπαϊκών Πραγμάτων και δίνουμε ευκαιρία στους φοιτητές Νομικής, Παρευξεινίων και άλλων σχολών της Κομοτηνής να πάρουν μέρος στις προσομοιώσεις, να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που είναι πλέον καθημερινότητά μας και να αποκτήσουν μια εμπειρία χρήσιμη για τη μετέπειτα καριέρα τους και την ενασχόλησή τους».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσομοίωση, σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου, διότι «κάθε χώρα εκφράζεται και ο κάθε φοιτητής εξοικειώνεται με τη χώρα που εκπροσωπεί, ενημερώνεται γι’ αυτήν, για την πολιτική της θέση, εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας του σε συνεργασία φυσικά με τους εταίρους μας».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.