Κοινη καθοδος ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ και στη Ροδοπη

Λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση από πλευράς ΔΗΚΚΙ 180 υποψηφίων για αυτόνομη κάθοδο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές έγινε γνωστή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η συνεργασία ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ στους εκλογικούς συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό ότι το ΔΗΚΚΙ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχε κατέβει αυτόνομο, δεν κατόρθωσε όμως να μπει στη Βουλή μη συγκεντρώνοντας το 3% πανελλαδικά των ψήφων.

Η απόφαση αυτή για συνεργασία με το ΣΥΝ του ΔΗΚΚΙ προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, με το οποίο είχε συνεργασθεί στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι, με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κατηγορεί το ΔΗΚΚΙ «ότι υπέκυψε σε δολώματα και πειρασμούς για ανταλλάγματα»…

Για τη συνεργασία με το ΣΥΝ και για το πώς φθάσαμε στη διακοπή της συνεργασίας με το ΚΚΕ μιλά σήμερα στον ΠτΘ το μέλος του ΔΗΚΚΙ, Γιώργος Μποντρότσος.

ΠτΘ: Από την παραίτηση Τσοβόλα μέχρι σήμερα, κ. Μποντρότσο, το ΔΗΚΚΙ είχε μια δική του πορεία, αυτόνομη, με τις δυσκολίες της…

Γ.Μ.:
Το ΔΗΚΚΙ εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά την παραίτηση του τότε αρχηγού του Δημήτρη Τσοβόλα – η οποία δεν ήταν μόνο μια απλή παραίτηση, αλλά ένα μεγάλο πλήγμα που θέλησε να δώσει ο τότε πρόεδρος στο κόμμα – αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, γνωστά στο μεγαλύτερο μέρος του λαού. Η πλειοψηφία των μελών και φίλων του ΔΗΚΚΙ όλο αυτό το χρονικό διάστημα κράτησε το κόμμα με νύχια και με δόντια μέχρι και σήμερα με τα όργανά του να λειτουργούν κανονικά, να γίνονται οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Συμβουλίου. Πραγματοποιήθηκαν κανονικά τα δύο συνέδριά του, στα οποία ήταν παρόντα όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα είχε συνεχή παρουσία στο διαδίκτυο προσπαθώντας να βοηθήσει τη χώρα και να έχει παρέμβαση στην επίλυση των προβλημάτων. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα ήταν τεράστια. Η επιχορήγηση του κόμματος παρακρατείται παράνομα από τη στιγμή που η ελληνική βουλή μάς αναγνωρίζει επίσημα, αναγνωρίζεται το ΔΗΚΚΙ με τις σφραγίδες όλων των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή. Η παρακράτηση αυτή μας δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία μας. Η φωνή μας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ακουγόταν καθόλου. Κανένας δεν αναφερόταν στις θέσεις, όταν όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια κάναμε έναν τεράστιο αγώνα ύπαρξης και προσπαθούσαμε να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία το στίγμα του αγώνα μας. Δυστυχώς η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Σήμερα ξαφνικά το ανακάλυψαν όλοι. Ο κ. Παπαθεμελής παίρνει στελέχη του ΔΗΚΚΙ, ο κ. Καρατζαφέρης επίσης.

ΠτΘ: Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, που αφορούσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνεργασθήκατε με το ΚΚΕ. Τι συνέβη και δεν προχώρησε η συνεργασία σας και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές;

Γ.Μ.:
Εμείς όλα αυτά τα χρόνια κάναμε και έναν συνεχή αγώνα, ώστε να υπάρξει η συσπείρωση της λεγόμενης αριστεράς. Αυτό βέβαια είχε ξεκινήσει ακόμη πιο νωρίς, επί εποχής Τσοβόλα, για τη δημιουργία του τρίτου πόλου. Στην πράξη αποδείξαμε ότι κάτι είχαμε φτιάξει. Αναφέρομαι στη συνεργασία που είχαμε με το ΚΚΕ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μία συνεργασία που, κατά τη γνώμη και των δύο κομμάτων, ήταν επιτυχημένη. Έχουν εκλεγεί σύμβουλοι και δήμαρχοι από αυτή. Πιστεύαμε ότι αυτή θα ήταν η βάση για περαιτέρω συσπείρωση της αριστεράς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αγώνα για μια ενωμένη αριστερά, σε αυτές τις εκλογές ζητήσαμε να συνεχιστεί η συνεργασία με το ΚΚΕ, αλλά και με ευρύτερες αριστερές δυνάμεις, ώστε να φθάσουμε στον μέγιστο στόχο μας. Δυστυχώς όμως η ηγεσία του ΚΚΕ έδειξε ότι δεν ήθελε αυτή τη συνεργασία και την ένωση της αριστεράς.

Και αυτό το λέω γιατί, ενώ πριν τόσα χρόνια ήμασταν οι καλοί, ξαφνικά γίναμε οι κακοί, που ακολουθούμε διαφορετική κατεύθυνση, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις μας και τις απόψεις μας και γενικότερα τι εκπροσωπεί ο καθένας μας. Στο πλαίσιο λοιπόν της μέχρι σήμερα συνεργασίας μας κάναμε την πρόταση για συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας και στις βουλευτικές εκλογές. Το ΚΚΕ το μόνο που δεχόταν ήταν να συμμετέχουμε ως απλά στελέχη, χωρίς την ταυτότητα του ΔΗΚΚΙ κάτι που δεν το δεχόμαστε από την πλευρά μας. Εμείς δεν το δεχθήκαμε, γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν δικαιούται να ζητά να αποποιηθούμε το όνομά μας. Δεν μπορεί το ΚΚΕ να θέλει να κρατήσει την ταυτότητα και το όνομά του και να απαιτεί από το ΔΗΚΚΙ να ξεγράψει το δικό του όνομα.

ΠτΘ: Και η συνεργασία με τον ΣΥΝ πώς προέκυψε;

Γ.Μ.:
Στο πλαίσιο της δημιουργίας του τρίτου πόλου πιστεύαμε ότι η συνεργασία του ΔΗΚΚΙ με το ΚΚΕ θα έπρεπε να διευρυνθεί και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του αριστερού χώρου. Από την πλευρά του το ΚΚΕ αρνείται συνεργασία με τον ΣΥΝ. Πρόκειται για μια κόντρα που κρατά χρόνια. Εμείς πιστεύουμε ότι η συνεργασία όλων των αριστερών κομμάτων με τον καιρό θα προχωρήσει. Μη μπορώντας να συνεργασθούμε με το ΚΚΕ, το Σαββατοκύριακο που πέρασε ανακοινώσαμε αυτόνομη κάθοδο του ΔΗΚΚΙ, με 200 υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα.

ΠτΘ: Από την Κυριακή μέχρι προχθές τι άλλαξε;

Γ.Μ.:
Υπήρχε επαφή με το ΣΥΝ. Με την ανακοίνωση των ονομάτων υπήρξε η πρόσκληση από το Συνασπισμό για να κατεβούμε στο κοινό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεχθήκαμε τη συνάντηση, συζητήσαμε και το μόνο που απαιτήσαμε ήταν αυτό που ζητούσαμε και από το ΚΚΕ. Να υπάρχει το όνομά μας στον τίτλο. Κάτι που το δέχθηκε ο ΣΥΝ.

ΠτΘ: Έχετε όμως διαφορές με τον ΣΥΝ…

Γ.Μ.:
Φυσικά και υπάρχουν διαφορές και είναι πολλές. Εκείνο όμως που προέχει είναι η ένωση της αριστεράς και αυτά τα εμπόδια προσπαθείς να τα προσπεράσεις και να δεις τι σε ενώνει και όχι τι σε χωρίζει.

ΠτΘ: Υπάρχουν όμως στελέχη που προσχώρησαν στο ψηφοδέλτιο του κ. Παπαθεμελή, όπως και κάποια στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ. Αυτό τι σημαίνει για την ιδεολογική ενότητα του κόμματος;

Γ.Μ.:
Υπήρχε και υπάρχει. Απλούστατα ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει – και ειδικότερα η Ροδόπη όπου απευθύνομαι εγώ – ότι το εγχείρημα του Τσοβόλα για διάλυση του κόμματος με την αποχώρηση τη δική του είχε σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσουν κάποια στελέχη. Χθες διάβασα ότι ο κ. Ρόκκος ξαναγύρισε στο ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγει το ΠΑΣΟΚ και να δηλώσει ότι στελέχη του ΔΗΚΚΙ προσχωρούν σε αυτό. Και για να το κάνω περισσότερο κατανοητό, πολλά στελέχη αποχώρησαν συγχρόνως με την αποχώρηση του Τσοβόλα και αυτά τα στελέχη σήμερα προσχωρούν και εκμεταλλεύονται τον παλιό τίτλο της συμμετοχής τους στο ΔΗΚΚΙ, με αποτέλεσμα να ανακοινώνεται ότι στελέχη του ΔΗΚΚΙ προσχωρούν σε αυτά. Αυτά δεν είναι στελέχη του ΔΗΚΚΙ εδώ και αρκετά χρόνια. Απλά εκμεταλλεύονται το όνομά μας και προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση. Το ΔΗΚΚΙ είναι ενωμένο και προχωρά. Όσοι μείναμε μείναμε γιατί το θέλαμε, συνεχίζουμε τον αγώνα και κανένας μας δεν έχει αποχωρήσει.

ΠτΘ: Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, σας κατηγορεί για ανταλλάγματα…

Γ.Μ.:
Είπα και προηγουμένως ότι ξαφνικά, μετά από οκτώ χρόνια συνεργασίας και ενώ ήμασταν καλοί, γίναμε κακοί. Τόσα χρόνια γιατί δεν ζητήσαμε ανταλλάγματα στο δύσκολο αγώνα που όλοι γνωρίζουν ότι κάναμε; Το μόνο που ζητήσαμε είναι η διατήρηση του ονόματός μας. Και αυτό δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω αντάλλαγμα.

Αυτονομία του κόμματος στη Βουλή

ΠτΘ: Η εμμονή σας στη διατήρηση του ονόματος σημαίνει αυτονομία μέσα στη Βουλή;

Γ.Μ.:
Βεβαίως, γι’ αυτό και είπα ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΝ είναι αρκετές. Καθένας κρατά την αυτοτέλειά του ως κόμμα, απλά υπάρχει πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων σε όλη την Ελλάδα στις συγκεκριμένες βουλευτικές εκλογές. Κρατούμε την αυτοτέλειά μας και προχωρούμε. Εάν το ΔΗΚΚΙ καταφέρει να εκλέξει και έναν βουλευτή στο ελληνικό κοινοβούλιο, εννοείται ότι θα είναι βουλευτής του ΔΗΚΚΙ και όχι του ΣΥΝ. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο. Ο ΣΥΝ δεν κατέρχεται μόνος του, αλλά με την ΑΚΟΑ, τους Ενεργούς Πολίτες, τους Οικολόγους. Υπό τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εγγεγραμμένα τα ονόματα των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν.

«Και εγώ και ο κ. Ευστρατίου θέλουμε να είμαστε υποψήφιοι»

ΠτΘ: Πρόθεσή σας είναι να είστε υποψήφιος;

Γ.Μ.:
Ναι. Στις μία το μεσημέρι (χθες) γίνεται επίσημη ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη τύπου του ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ για κοινή μας κάθοδο στις εκλογές. Μετά από αυτό θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το πώς θα στελεχωθούν τα ψηφοδέλτια. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε και με τα τοπικά στελέχη του ΣΥΝ, αλλά και με τα κεντρικά, για να πάρουμε οδηγίες. Πρόθεση και δική μου και του Αλέκου Ευστρατίου, που ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές με το ΔΗΚΚΙ, είναι να είμαστε υποψήφιοι, εκπροσωπώντας το ΔΗΚΚΙ στο Νομό Ροδόπης σε συνεργασία με τον τοπικό ΣΥΝ.

ΠτΘ: κ. Μποντρότσο σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Μ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

Kεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

“Το ΔΗΚΚΙ υπέκυψε σε δολώματα και πειρασμούς”

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για τη συνεργασία ΔΗΚΚΙ και ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει το ΔΗΚΚΙ ότι υπέκυψε σε δολώματα και πειρασμούς για ανταλλάγματα. Συγκεκριμένα η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με το ΔΗΚΚΙ είχαμε και έχουμε συγκεκριμένη συνεργασία σε επιμέρους μέτωπα πάλης, δεν έχει όμως εξελιχθεί σε γενική πολιτική συνεργασία. Ωστόσο, συζητήσαμε μαζί του τη συνεργασία στο εκλογικό επίπεδο, διασφαλίζοντας το ίδιο το ΔΗΚΚΙ να έχει τη δική του αυτοτέλεια και την διακριτή πανελλαδική συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Τελικά η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ με δική της ευθύνη υπέκυψε σε δολώματα και πειρασμούς για ανταλλάγματα που, κατά τη γνώμη μας, ακόμα και στην περίπτωση που εξασφαλιστούν, το φέρνουν πολύ κοντά στον κίνδυνο να δώσει προεκλογικά και μετεκλογικά αντιπαροχές σε αντίθεση με βασικές θέσεις που έχει υποστηρίξει και οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η βάση μιας συμμαχίας – και εκλογικής – δεν μπορεί να είναι τα ανταλλάγματα, αλλά μια ορισμένη συναντίληψη για το βασικό πολιτικό πρόβλημα και τις συνέπειές του στη ζωή των εργαζομένων, της νεολαίας στην εξωτερική πολιτική, στις εξελίξεις στην περιοχή, και οπωσδήποτε η ισοτιμία και η φερεγγυότητα στις αμοιβαίες σχέσεις. Έμπρακτη απόδειξη αποτελούν οι έως τώρα αμοιβαίες σχέσεις στα επιμέρους μέτωπα πάλης.

Αν η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ θα βγάλει ή όχι συμπεράσματα στην πορεία, είναι θέμα δικής της επιλογής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.