Κωδικοι και δαπανες που μειωνουν τον φορο

Με εννιά κινήσεις στις φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να περιορίσουν ή και να εκμηδενίσουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν, αλλά και να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες.

Τα δάνεια, οι γονικές παροχές, οι οικονομίες των περασμένων ετών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, τα ασφάλιστρα είναι μερικά από τα «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

-Ιατρικά έξοδα Αφαιρείται από τον φόρο το 15% της δαπάνης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

-Ασφαλιστικές εισφορές. Έμποροι ή ελεύθεροι επαγγελματίες αφαιρούν από το εισόδημά τους εξ ολοκλήρου τις εισφορές σε ταμεία ασφάλισης.

-Στεγαστικά δάνεια. Για όσα έχουν συναφθεί μετά από της 1/1/2003 αφαιρείται από τον φόρο το 15% των τόκων που αναλογούν για πρώτη κατοικία μέχρι 120τμ και για δάνειο μέχρι 200 χιλιάδων ευρώ.

Στα παλιά δάνεια μέχρι 31/12/2002 οι τόκοι αφαιρούνται από το εισόδημα.

Τα στεγαστικά δάνεια που συνάφθηκαν μέσα στο 2003 αφαιρείται από τον φόρο το 15% των τόκων.

– Ασφάλιστρα. Αναγνωρίζεται τμήμα της δαπάνης για ασφάλεια σπιτιού.

-Επισκευές. Τμήμα εξόδων για επισκευές και συντήρηση σπιτιού αναγνωρίζεται ως δαπάνη και εκπίπτει.

-Αποταμίευση, δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο «πόθεν έσχες» η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών είναι μια προσφιλής μέθοδος των φορολογουμένων. Ποσά προηγούμενων δηλώσεων που περισσεύουν μπορούν να συγκεντρωθούν.

Επίσης χρησιμοποιούνται και ποσά από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως και ποσά από δάνεια, τα οποία πρέπει να έχουν ληφθεί πριν τη δαπάνη που δικαιολογείται, ενώ, στις επίσης χρήσιμες γονικές παροχές ή δωρεές, η δήλωση για τον αντίστοιχο φόρο πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι 31/12/2003.

-Κέρδη τυχερών παιχνιδιών, λαχεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων εφόσον επισυναφθεί βεβαίωση από τον ΟΠΑΠ ή τη Διεύθυνση Λαχείων. Η εφορία όμως δεν αναγνωρίζει τα κέρδη από τα καζίνο.

-Διαδίκτυο. Αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά λογίζεται έκπτωση φόρου 2,5%, αλλά επιστρέφεται μόνο ποσά μέχρι 118 ευρώ.

-Δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν αναγράφονται ποσά από αποζημίωση για ατύχημα, το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού κλπ.

Πίνακες μείωσης φόρου

Στον πίνακα (7) επτά της φετινής φορολογικής δήλωσης πρέπει να αναγραφούν οι δαπάνες του φορολογουμένου που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημά του ή και τον φόρο που πρέπει να καταβάλει.

Από τον πίνακα καταργήθηκε ο κωδικός για απαλλαγές αγοράς οικιακών συσκευών φυσικού αερίου και ηλιακού θερμοσίφωνα. Επίσης καταργήθηκε ο κωδικός για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή και υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπως και ο κωδικός που αφορούσε σε δωρεές ακινήτων στο Δημόσιο. Στον κωδικό 057-058 θα πρέπει φέτος να αναγραφούν ποσά δωρεών ακινήτων προς τον «Αθήνα 2004».

Προστέθηκε ο κωδικός 067-068 στον οποίο πρέπει να αναγραφούν τα ποσά που δαπανήθηκαν πριν από το 2001 για την αγορά μεικτών ή μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στον κωδικό 051-052 πρέπει να αναγραφούν οι ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες του φορολογούμενου.

Στους κωδικούς 063 έως 070 πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι στεγαστικών δανείων που καταβλήθηκαν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η επιλογή του σωστού κωδικού θα γίνει με βάση το έτος χορήγησης του δανείου.

Στον κωδικό 055-056 πρέπει να αναγραφεί το ποσό τόκων στεγαστικού δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που συνάφθηκε μετά την 1/1/2003.

Στο νέο κωδικό 069-070 γίνεται η αναγραφή του συνολικού ποσού του δανείου. Οι κωδικοί αυτοί προστέθηκαν καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της φοροέκπτωσης για τα συγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα η έκπτωση του φόρου αναγνωρίζεται για ποσό στεγαστικού δανείου έως τα 200 χιλιάδες ευρώ.

Στον κωδικό 811-812 πρέπει να αναγραφεί το ποσό που κατέβαλε ο φορολογούμενος για ενοίκιο κύριας κατοικίας.

Στον κωδικό 075 πρέπει να αναγραφεί το ποσό των οικογενειακών δαπανών των μισθωτών και συνταξιούχων, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Στον κωδικό 313-314 πρέπει να αναγραφούν τα ποσά φόρων που παρακρατήθηκαν από μισθούς και συντάξεις.

Στον κωδικό 315-316 θα πρέπει να αναγραφεί το ποσό του φόρου που αναλογεί.

Τέλος στον Πίνακα (9) εννέα (Προκαταβληθέντες – Παρακρατηθέντες φόροι) έχει προστεθεί ο κωδικός στον οποίο πρέπει να αναγραφεί το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στις αγροτικές ενισχύσεις.

Ε.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.