«Κομπινα» με τις επιζωοτιες ειχαν στησει δυο δημοσιοι κτηνιατροι στην Κομοτηνη

Με ενέργειες της Περιφέρειας έγινε δυνατή η σύλληψή του ενός δράστη

Στη σύλληψη ενός δημόσιου κτηνιάτρου, εργαζόμενου στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Κομοτηνής προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας. Ο κτηνίατρος βαρύνεται με τις κατηγορίες περί ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, δωροληψίας υπαλλήλου, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, παράβοσης καθήκοντος, παραβίαση, μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών και απάτη κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση ενώ στην υπόθεση συγκατηγορούμενος για τα ίδια αδικήματα είναι και δεύτερος δημόσιος κτηνίατρος, ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης της αυτόφωρης διαδικασίας.
 
Όσο αφορά τη παραβατική συμπεριφορά των δύο ανδρών σύμφωνα με καταγγελίες, ο δεύτερος κτηνίατρος, μετά από αιμοληψίες σε δυο κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες ότι βρέθηκαν δείγματα αίματος ζώων, ύποπτα για μελιταίο πυρετό.
 
Για να αποφύγουν το ενδεχόμενο καραντίνας, προέτρεψε τους ιδιοκτήτες να απευθυνθούν στον πρώτο κτηνίατρο, ο οποίος ζήτησε να αποστείλουν στον ίδιο νέα δείγματα αίματος, για άτυπο εργαστηριακό έλεγχο στο δημόσιο κτηνιατρικό γραφείο όπου υπηρετούσε, έναντι χρηματικής αμοιβής ανά δείγμα. Στη συνέχεια ζητούσε προσχηματικά επανάληψη των εργαστηριακών εξετάσεων, επικαλούμενος περιοδικό επανέλεγχο ή επανεμφάνιση δειγμάτων μελιταίου πυρετού, αποκομίζοντας έτσι διάφορα χρηματικά ποσά.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με αποτελέσματα εξετάσεων σε ιδιωτικά εργαστήρια, διαπιστώθηκε ότι για κανένα ζώο των μονάδων αυτών δεν υπήρχε υποψία για μελιταίο πυρετό. Έτσι, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθη ο πρώτος κτηνίατρος, αφού είχε παραλάβει το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 800 ευρώ, ως αντίτιμο για άτυπη εξέταση δειγμάτων. 

«Οι ενέργειες μεμονωμένων δημοσίων λειτουργών, δεν μπορούν να αμαυρώνουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται συνεχώς από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες» 

Με αφορμή μάλιστα τη σύλληψη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξέδωσε χθες διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως η παραβατική συμπεριφορά του ως άνω κρατικού υπαλλήλου εντοπίστηκε εγκαίρως από τις Αρχές της Περιφέρειας και με ενέργειές της προς τα αρμόδια όργανα έγινε δυνατή η σύλληψή του.

Πιο συγκεκριμένα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΑΜΘ, διαπίστωσαν πως για πολλές από τις εκμεταλλεύσεις για τις οποίες ο ως άνω υπάλληλος έστελνε «θετικά» αποτελέσματα για το ιστορικό τους, η απουσία κλινικών συμπτωμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν καταδείκνυαν μόλυνση από το νόσημα. Ως εκ τούτου αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα, ενημέρωσαν αρμοδίως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητήθηκε η συνδρομή του Εργαστηρίου Αναφοράς της Λάρισας (Προϊστάμενο Εργαστήριο), για την επιβεβαίωση ή μη των θετικών αποτελεσμάτων και μόνο σε περίπτωση επιβεβαίωσης λαμβάνονταν περιοριστικά μέτρα για τις εκμεταλλεύσεις.
 
Η Περιφέρεια δηλώνει πως «οι ενέργειες μεμονωμένων δημοσίων λειτουργών, δεν μπορούν να αμαυρώνουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται συνεχώς από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αλλά και συνολικά από την Περιφέρεια, για την καταπολέμηση πλήθους επιζωοτιών, για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της περιουσίας των κτηνοτρόφων και πρωτίστως την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
 
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση βρίσκεται τώρα στα χέρια της δικαιοσύνης, που είναι και η μόνη αρμόδια για την διαλεύκανση του ζητήματος». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.