«Κληρωνει» σημερα για τους εργαζομενους της ελληνικης κλωστουφαντουργιας

Την αυριανή κρίσιμη μέρα περιμένουν οι εργαζόμενοι στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία ελπίζοντας στην καταβολή του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης του Ομίλου από το Ελληνικό Δημόσιο. Εξέλιξη η οποία θα σημάνει αυτομάτως τη διασφάλιση της εργασίας τους. Η λειτουργία της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας, πολύ πιθανόν αύριο να γυρίσει μια νέα σελίδα, με τους εργαζομένους να επιστρέφουν στη δουλειά τους.

Για τις τελευταίες εξελίξεις ενημερώθηκαν χθες οι 193 εργαζόμενοι στην πρώην ΦΑΝΚΟ. Μετά την ενεχυροποίηση των μετοχών του Ομίλου Λαναρά, σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται -βάσει της συμφωνίας- να κάνει απλή αναγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. ανακοινώνοντας την κλαδική πολιτική του για όλο τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας. «Μέχρι την Τετάρτη, που θα μπει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είμαστε σε εγρήγορση», δηλώνει η εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Κατερίνα Ορφανίδου και σημειώνει: «Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα αθετήσει το λόγο της. Έχουμε και τις γραπτές υποσχέσεις και τα γραπτά μένουν». Χθες η ίδια ενημέρωσε τους συναδέλφους της, με όλες τις λεπτομέρειες, για την τελευταία συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. «Είμαστε σε αναμονή» δηλώνει, σημειώνοντας ότι η δέσμευση του κ. Σιδηρόπουλου, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ήταν την Τρίτη, δηλαδή σήμερα, να γίνει η αναγγελία και την Τετάρτη (αύριο), να υπογράψει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που σημαίνει ουσιαστικά ότι οι τράπεζες οφείλουν να εκταμιεύσουν άμεσα το ποσό. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει το λόγο της και την Τετάρτη θα μπει η εγγύηση των 35 εκατομμυρίων του δημοσίου.

Άδειες οι τσέπες των εργαζομένων και τα χρέη «τρέχουν»

Η αγωνία των 580 εργαζομένων της Ροδόπης είναι μεγάλη. Το ίδιο και τα προβλήματα της καθημερινότητας, που αντιμετωπίζουν με άδειες τσέπες τα πολλά έξοδα, χωρίς, όμως, να χάνουν τις ελπίδες τους για καλύτερες μέρες. «Είμαστε άνεργοι και άφραγκοι», δηλώνει ο κ. Μαρίνος Παυλίδης και σημειώνει ότι «η δική μας ανεργία έχει επιπτώσεις και στη ζωή των άλλων, όχι μόνο της οικογενείας μας». Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Καραστογιάννη, εργαζόμενο στα κλωστήρια, το σημαντικό θα είναι να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια για το καλό του τόπου. «Αν δεν ανοίξουν, να μας πουν με τι τρόπο θα ζήσουμε», δηλώνει σημειώνοντας, «Έχουμε φτάσει σε μεγάλο αδιέξοδο».

Το βοήθημα δεν λύνει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα

Αρωγός στη βασική θέληση των εργαζομένων και στις βασικές θέσεις των σωματείων τους παραμένει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, ο κ. Παντελής Μαγαλιός. «Δώσαμε μια μάχη σίγουρα, αλλά δεν ξέρω εάν θα ανοίξει το εργοστάσιο», δηλώνει και σημειώνει ότι ευαισθητοποιήθηκε η κρατική μηχανή και αυτοί που έπρεπε να δείξουν κάποιο μεγάλο ενδιαφέρον. «Ο Λαναράς ενεχυρίασε τις μετοχές και το Υπουργείο οδηγήθηκε στην εκπόνηση του σχεδίου για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας». Πιστεύει και ο ίδιος ότι οι εξελίξεις γεννούν αισιοδοξία, αλλά, όπως σπεύδει να σημειώσει: «Εμείς θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για να μην «στραβώσει» η δουλειά. Μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα και θα ανοίξει η επιχείρηση». Το θέμα, όπως σημειώνει ο κ. Μαγαλιός, είναι να ανοίξει το εργοστάσιο. «Αν δεν ανοίξει το εργοστάσιο τα δύο μηνών χρήματα και το βοήθημα δεν λύνουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα. Το θέμα είναι να διασφαλιστούν οι 580 θέσεις εργασίας με την επαναλειτουργία των εργοστασίων» επαναλαμβάνει ο κ. Μαγαλιός γνωρίζοντας και εκείνος ότι οι εργαζόμενοι είναι σημαντικό να μείνουν μέχρι τέλους ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Την ανάγκη δρομολόγησης της κλαδικής πολιτικής στην κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό επισήμαναν για μία ακόμη φορά χθες οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην συνάντηση, άλλωστε, όπως τόνιζαν, δεν προσέτρεξαν στα επιδόματα ανεργίας και των απολύσεων ούτε αδιαφόρησαν για τη δουλειά τους και τα εργοστάσιά τους.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.