Κλινικη εξεταση μαστογραφιας και Test Pap στο Κεντρο Υγειας Σαπων

Από την κινητή μονάδα του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Θυγατέρων της Πηνελόπης Κομοτηνής - Έλπη Μπλεκάτση «Ως γυναίκες αναλογιζόμαστε πάντα τα προβλήματα των γυναικών»

Στο πλάι των γυναικών για μία ακόμη φορά στέκεται το Τμήμα Θυγατέρων της Πηνελόπης Κομοτηνής. Με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και του Δήμου Σαπών και σε συνεργασία με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 του μήνα, δωρεάν κλινική εξέταση μαστογραφίας και Test Pap στο Κέντρο Υγείας Σαπών από τις 9:00 έως τις 14:00. Με αφορμή την πρωτοβουλία, συνομιλήσαμε με την πρόεδρο των Θυγατέρων της Πηνελόπης κ. Έλπη Μπλεκάτση  για όσα θα λάβουν χώρα το Σάββατο και στις Σάπες καθώς και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του τμήματος.
 
Όπως εξήγησε η κ. Μπλεκάτση, το Σάββατο αναμένεται να μετακινηθεί στις Σάπες η κλινική μονάδα μαστογραφίας του Θεαγένειου Νοσοκομείου, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι γυναίκες τόσο των Σαπών όσο και των γύρω περιοχών, να υποβληθούν σε δωρεάν ψηλάφηση από τους γιατρούς, αν κριθεί απαραίτητο και σε μαστογραφία, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και προληπτικός έλεγχος Test Pap. Στις Σάπες θα καταφτάσουν από το Θεαγένειο οκτώ συνολικά άτομα. Δύο γιατροί, η κ. Ιωσηφίδου  και ο κ. Πέτρογλου, τέσσερεις γυναικολόγοι που θα αναλάβουν την ψηλάφηση και θα παραπέμπουν τις γυναίκες  σε μαστογραφία, όταν το κρίνουν απαραίτητο, και δύο χειρίστριες του μαστογράφου. Θα εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, όμως λόγω της προβλεπόμενης αυξημένης προέλευσης θα τηρηθούν κάποια κριτήρια προτεραιότητας. Συγκεκριμένα οι γυναίκες θα πρέπει να είναι από 38 έως 72, θα τηρηθεί σειρά προσέλευσης και είναι πολύ πιθανό να δοθεί προτεραιότητα σε γυναίκες οι οποίες θα αποδεικνύουν μέσα από έγγραφο ότι έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε μαστογραφία. Για τις γυναίκες που θα εξεταστούν είναι απαραίτητη η προσκόμιση βιβλιαρίου υγείας ή ταυτότητας ή ΑΜΚΑ. 

«Στόχος μας είναι να μεριμνούμε για τα προβλήματα των γυναικών όσο το δυνατόν καλύτερα» 

Η κ. Μπλεκάτση επεσήμανε ότι οι Θυγατέρες της Πηνελόπης, ως γυναίκες,  «έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα των γυναικών και στόχος μας είναι να μεριμνούμε για αυτά όσο το δυνατόν καλύτερα».  Έτσι δεν είναι η πρώτη φορά που καλούν τον κινητό μαστογράφο, αλλά η τρίτη μετά το 2013 και το 2014. Φέτος οι Σάπες αποτελούν την πρώτη επαρχιακή περιοχή στην οποία καταφτάνει η κινητή μονάδα μαστογραφίας μετά τη συντήρηση του μαστογράφου. Η κ. Μπλεκάτση δήλωσε με ιδιαίτερα θετική διάθεση πως φέτος θα βοηθήσουν η ίδια και τα μέλη εθελοντικά την όλη διαδικασία, καθώς από τις  δύο προηγούμενες ελεύσεις του μαστρογράφου κρίθηκε ότι δεν επαρκεί το ένα άτομο του Διοικητικού τμήματος του Θεαγένειου για την καταγραφή του ιστορικού των γυναικών. Μάλιστα η ίδια καλεί τις γυναίκες των γύρω περιοχών να ευαισθητοποιηθούν και να καταφτάσουν το Σάββατο στις Σάπες, προσφέροντας το δικό τους λιθαράκι για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.  

Τμήμα Θυγατέρων Πηνελόπης, μία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη οργάνωση 

Το Τμήμα Θυγατέρων της Πηνελόπης αποδεικνύει έμπρακτα από τη στιγμή της σύστασής τους, το ενδιαφέρον τους απέναντι σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στηρίζοντας μάλιστα τους εκάστοτε συλλόγους. Αξιοσημείωτη είναι η περσινή τους δράση με τον σύλλογο ΔΑΔΑΑ, ατόμων με αυτισμό  και σύνδρομο asperger. Φέτος όμως δείχνουν την έγνοια και την ευαισθησία τους απέναντι σε όλα τα ιδιαίτερα θέματα που απασχολούν άμεσα τις γυναίκες. Συγκεκριμένα στόχος τους είναι να ξεπεράσουν κάθε ταμπού που υπάρχει, να θίξουν το θέμα της κακοποίησης των γυναικών και να ενημερώσουν τους πολίτες για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών που υπάρχει στην Κομοτηνή, καθώς όπως αναφέρουν, πρόκειται για κάτι σχεδόν άγνωστο. Όλα αυτά θα έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσει κανείς στο πλαίσιο της δράσης “Δεντράκι των ευχών” που θα πραγματοποιηθεί  την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο ξενώνας κακοποίησης των γυναικών, όπου δεν τον καλύπτουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η κ. Μπλεκάτση ολοκληρώνοντας ανέφερε πως το Τμήμα Θυγατέρων της Πηνελόπης συζητά για τη διοργάνωση και άλλων δράσεων, ωστόσο προς το παρόν δηλώνουν αφοσιωμένες στην εκδήλωση του Σαββάτου, κατά την οποία ευελπιστούν να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.