Κλιμακιο του ΣΥΡΙΖΑ χθες στην Κομοτηνη

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την βουλευτή Λίτσα Αμανατίδου και τις υποψήφιες ευρωβουλευτές Ντιλέκ Χαμπίπ και Ντίνα Ταχταλίδου επισκέφθηκαν χθες την Κομοτηνή, όπου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με το σωματείο των εργαζομένων και τη Διεύθυνση του ΙΚΑ, μέλη της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ροδόπης, το Διοικητικό Συμβούλιο των αλιέων και τους εργαζομένους των Κλωστηρίων σε αίθουσα του ξενοδοχείου Δημόκριτος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης δόθηκε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο «Ορφέας», στην οποία έδωσαν το «παρών» ο πρώην βουλευτής κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ κ. Τάκης Χαρίτος και το μέλος κ. Απόστολος Κουτάβας.

Αρχικά τον λόγο πήρε η κ. Χαμπίπ η οποία αναφέρθηκε στις επισκέψεις του κλιμακίου: «Σήμερα επισκεφτήκαμε την Κοινοπραξία Καπνού, ακούσαμε τα προβλήματα τους για μια ακόμα φορά, στηρίξαμε την καπνοκαλλιέργεια, τη ραχοκοκαλιά θα έλεγα της τοπικής οικονομίας, ακούσαμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, σταθήκαμε σε θέματα αναδιαμόρφωσης της κοινής αγροτικής πολιτικής και περάσαμε από ΙΚΑ Κομοτηνής. Τα προβλήματα είναι γνωστά χιλιοειπωμένα, δεν έχουμε όμως λύσεις, τις προτάσεις μας τις ακούσατε ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι νιώθει μαθητευομένη «δίπλα σε μια δραστήρια βουλευτή και συνδικαλίστρια, την κ. Δασκαλίδου».

Στη συνέχεια η κ. Αμανατίδου αναφέρθηκε στη σημασία των ευροεκλογών δεδομένης της χρονικής συγκυρίας: «Θέλω να πω ότι πράγματα είναι σε μια κρίσιμη καμπή και δυστυχώς μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, την προηγούμενη Παρασκευή πήρε μια απόφαση ο πρωθυπουργός και έκλεισε άρον άρον τη βουλή, ενώ «τρέχουνε» χιλιάδες προβλήματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι οι γυναίκες και οι κοινωνικά ασθενέστεροι έχουνε μεγάλη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα. Βέβαια, είναι γνωστά τα θέματα και αφορούν σε παραγραφή σκανδάλων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης», αλλά και στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων: «Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το τοπίο, θέλουμε μια άλλη Ελλάδα, θέλουμε μια άλλη Ευρώπη και έτσι βρισκόμαστε κοντά στις παραγωγικές τάξεις, όπως βρεθήκαμε και σήμερα στους καπνοπαραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και στους εργαζόμενους του ΙΚΑ, στον μεγάλο μας ασφαλιστικό φορέα και οι εργαζόμενοι εκεί είναι με STAGE, θέμα που θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω και να έχουμε πλέον μόνιμη εργασία μέσα από άλλες διαδικασίες οπός είναι ο ΑΣΕΠ και να μην έχουμε σε πολιτική ομηρία εργαζόμενους με STAGE.

Θέλω να πω ότι από τη στιγμή που θέλουμε μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη πρέπει να προσέλθουμε όλοι στις κάλπες στις 7 Ιουνίου και να αποφασίσουμε ποιοι ήταν εκείνοι οι πολιτικοί όροι που στήριξαν όλα τα αυτά τα χρόνια τους εργαζόμενους και όλους όσους έχουνε τη μεγάλη αγωνία του αύριο και δυστυχώς τα βγάζουν παρά πολύ δύσκολα πέρα.

Ένας πολιτικός χώρος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολιτευτική δύναμη παρά πολλές φορές έφερε τα θέματα στη βουλή με προτάσεις, όχι απλά τα ανάδειξε, αλλά είχε και για το κάθε θέμα προτάσεις για να βγούμε από αυτήν την κρίση.

Εμείς θέλουμε πολιτικές οι οποίες να αλλάξουνε το τοπίο υπέρ των πολλών για αυτό και η αφίσα μας έχει το σύνθημα «Για τις ανάγκες των πολλών» και όχι υπέρ των λίγων.

Θέλουμε μια άλλη κοινή αγροτική πολιτική για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους η οποία θα έχει βιωσιμότητα και μετά απʼ το 2013 που σταματάνε οι επιδοτήσεις, θέλουμε να σταματήσει η ανασφάλεια των εργαζομένων, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, δημόσια και δωρεάν υγειά, ένα κοινωνικό κράτος δίπλα στον πολίτη».

Τελευταία πήρε τον λόγο η κ. Ταχταλίδου, η οποία προέβη σε συσχετισμό ευρωκάλπης – οικονομικής κρίσης: «Αυτές οι Ευρωεκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όπου στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει μια βαθειά παρατεταμένη κρίση. Μια κρίση την οποία δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, οι μικροβιοτέχνες, οι μικροεπαγγελματίες, μια κρίση την οποία δημιούργησαν το χρηματιστηριακό κεφάλαιο, οι τραπεζίτες και η χρηματαγορά. Και εμείς λέμε ότι αυτήν την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Και αυτό είναι το μήνυμα τις Αριστεράς, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταρχήν, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θέλουμε μια Ευρώπη των 30 εκ. άνεργων, δεν θέλουμε μια Ευρώπη των 120 εκ φτωχών. Θέλουμε μια Ευρώπη της πλήρους και σταθερής απασχόλησης των διευρυμένων κατακτήσεων, μια Ευρώπη η οποία θα νοιάζεται για το περιβάλλον, μια Ευρώπη φιλειρηνική, μια Ευρώπη που θα προωθεί τα δικαιώματα των νέων, των γυναικών, που είναι ιδιαίτερα κομμάτια τα οποία δέχονται μια λαίλαπα στα δικαιώματα τους».


Έπειτα, η κ. Ταχταλίδου άσκησε κριτική στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές τάσεις του Ευρωκοινοβουλίου: «Σε ό,τι αφορά τις δυο μεγάλες ευρωομάδες, την ευρωπαϊκή δεξιά και τη σοσιαλδημοκρατία, οι οποίες χαράζουν και την πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα περίμενε κανείς απʼ αυτές τις δυο να κάνουν την αυτοκριτική τους και να πούνε ότι «με την νεοφιλελεύθερη που ακολουθήσαμε όντως οικοδομήσαμε μια Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση. Επομένως, πρέπει να διορθώσουμε την πολιτική μας». Αντί να δούμε αυτό ακούμε από τις Βρυξέλλες, από τον δεξιό Μπαρόζο και τον σοσιαλδημοκράτη Αλμουνια, ότι τώρα είναι η ώρα να παρθούν σκληρότερα μέτρα. Τώρα είναι η ώρα να μειωθούν ή να παγώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις, τώρα είναι η ώρα να εφαρμοστεί το 65ωρο, τώρα είναι η ώρα να περάσουμε, αυτά που δεν μπορούσαμε να περάσουμε σε περιόδους ανάπτυξης.

Και βλέπουμε κοκοράκια τα κεφαλαίου να βρίσκονται επάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων όχι μόνο στη Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και να προσπαθούν να λεηλατήσουν ακόμη και αυτά τα τεραστία εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που τους έχουν μείνει.

Εμείς λέμε ότι δεν πάει άλλο, φτάνει πια, εμείς θέλουμε μια άλλη Ευρώπη και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή, τώρα είναι η ώρα να κάνουμε στροφή προς τα αριστερά, να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη ειρηνική, μια Ευρώπη δημοκρατική μια Ευρώπη που σέβεται τα δικαιώματα της νεολαίας, των γυναικών και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων μια Ευρώπη σοσιαλιστική. Αυτό το μήνυμα δίνουμε εμείς σαν αριστερά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, η κ. Ταχταλίδου ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών γιατί «εμείς ήμασταν και θα είμαστε μπροστά σε κάθε αγώνα και σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και σε τοπικό επίπεδο που αφορά και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων, στα ζητήματα τις νεολαίας, στα ζητήματα της Παιδείας που τον Δεκέμβρη εμείς τουλάχιστον πρωτοστατήσαμε στις κινητοποιήσεις της νεολαίας που πρώτο στόχο είχαν τη δημόσια παιδεία. Εμείς ήμασταν και είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.