Κλειστα κρατα τα χαρτια του για το Παλιο Δικαστικο Μεγαρο ο Π. Αλεξανδρης

Άκουσε πολλές απόψεις, όμως αποδέχεται πως το κτίριο θα χρειαστεί και μεγάλη προσπάθεια, αλλά και σημαντική οικονομική δαπάνη

Στο ιστορικό Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο για πάνω από 15 χρόνια μετά την μετακίνηση των υπηρεσιών στο σημερινό, επισκέφτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) κ. Παναγιώτης Αλεξανδρής κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κομοτηνή.

Το θέμα του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου, και πώς θα επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διάσωσή του, είναι άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο ίδιος έχει βρεθεί στην Κομοτηνή, έχοντας συζητήσεις για το θέμα με τους φορείς της δικαιοσύνης τις προηγούμενες μέρες, και σήμερα Παρασκευή θα συνεχίσει με τον Δήμαρχο Κομοτηνής και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ.

Σημαντική η δαπάνη για την αποκατάστασή του

Ο κ. Αλεξανδρής περιηγήθηκε λοιπόν στο κτίριο, το οποίο έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο ως δικαστήριο, αλλά και ως διοικητήριο της πόλης, στο οποίο μάλιστα έγινε η παράδοσή της το 1920 στον Στρατηγό Ζυμβρακάκη.

Το κτίριο αυτή τη στιγμή δείχνει τα σημάδια της εγκατάλειψης, αν και τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην οροφή του, με υγρασία να έχει περάσει εντός του κτιρίου, κυρίως στην πίσω πλευρά του, όπου βρίσκεται και η χαρακτηριστική ξύλινη σκάλα του.

Εκεί η υγρασία έχει προκαλέσει φθορές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ φυσικά στο εξωτερικό του χρειάζεται καλύτερη αντιστήριξη το μικρό μπαλκόνι που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική είσοδό του.

Γενικότερα το κτίριο και οι χώροι του είναι ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση, όμως όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, η αποκατάστασή του θα απαιτήσει και πόρους, αλλά και χρόνο, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει ξανά σημείο αναφορά της πόλης.

Άλλωστε ως διατηρητέο, σημείωσε, χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια, μια εκτεταμένη μελέτη και φυσικά μια σημαντική οικονομική δαπάνη, που την αξίζει.

«Αισθάνομαι συγκίνηση που βρέθηκα όχι απλά σε ένα δικαστικό μέγαρο, αλλά στο χώρο που παραδόθηκε η πόλη το 1920, και συνδέεται με μια από τις λαμπρότερες σελίδες του Ελληνισμού» ανέφερε.

Το ίδιο το Μέγαρο είναι υπέροχο, ανέφερε, και επειδή είναι διατηρητέο, όποιος αναλάβει την αναπαλαίωσή του, θα πρέπει να διατηρήσει πλήρως τη μορφή του όχι μόνο σαν στατικές κατασκευές αλλά σαν εσωτερική διαμόρφωση χώρων.

Στις δύο μέρες που επισκέπτεται την Κομοτηνή, ανέφερε, άκουσε όλες τις απόψεις, με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. «Άκουσα με προσοχή και τις απόψεις της διοικήσεως των δικαστικών μεγάρων, και της διαχειριστικής επιτροπής, και του κ. Εισαγγελέως και του κ. Προέδρου Εφετών, και θα ληφθούν όλες υπόψη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το Μέγαρο είναι η Ιστορία της πόλης» σημείωσε και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, και θα υπάρξουν οι εισηγήσεις για την προσφορότερη αξιοποίηση του.

Ο ίδιος έχει διαμορφώσει μια προσωπική άποψη για το θέμα την οποία επιφυλάχθηκε να εκφράσει στον Υπουργό, όμως επισήμανε πως παρόλο που τις αποφάσεις για το θέμα θα λάβει το ΤΑΧΔΙΚ, του οποίου είναι πρόεδρος, αυτό θα γίνει κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος δίνει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν.

Περιμένει βέβαια και τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, που θα του παρουσιάσει τις προθέσεις του Δήμου για την αξιοποίηση του Μεγάρου, και θα τα μεταφέρει όλα στον Υπουργό Δικαιοσύνης ώστε, αφού λυθούν όλα τα προβλήματα, πολεοδομικά και νομικά, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Μέριμνα και για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νέο Δικαστικό Μέγαρο

Όσο για τα υπόλοιπα θέματα που υπάρχουν στον τομέα της δικαιοσύνης στην περιοχή μας, παραδέχθηκε πως το νέο Μέγαρο έχει μικροπροβλήματα, για να διαβεβαιώσει πως στην ανακατασκευή και βελτίωσή τους θα βοηθήσουν, όμως είναι αλήθεια πως βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με υπόλοιπα Δικαστικά Μέγαρα.

Φυσικά υπάρχει το πρόβλημα της στελέχωσης των υπηρεσιών του, ένα θέμα το οποίο υφίσταται σε όλη τη χώρα, και το οποίο δύσκολα μπορεί να λυθεί με μετατάξεις, μιας και αυτές δεν μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά.

Σημείωσε όμως πως η στελέχωση όσο αφορά τους δικαστές, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το πρόβλημα των δικαστικών υπαλλήλων.

Στάθηκε πάντως στην επαφή που είχε με τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, με τα οποία συζήτησε τα προβλήματα της δικαιοσύνης που υπάρχουν, τονίζοντας πως η συνεργασία μαζί τους ήταν πολύ καλή και πως είναι τύχη για την περιοχή η συγκεκριμένη σύνθεση του ΔΣ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.