Κλειστα μπαρ, εστιατορια και απαγορευση νυχτερινης κυκλοφοριας στο Βελγιο

«Συνειδητοποιούμε ότι τα μέτρα είναι πολύ σκληρά, αλλά απαραίτητα», παραδέχτηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 τα ξημερώματα, αλλά και κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων από την ερχόμενη Δευτέρα και για τέσσερις εβδομάδες, είναι μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βελγίου για να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Κινητικότητας του Βελγίου Ζορζ Ζιλκινέ, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση, λόγω του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό. Από την αρχή της πανδημίας, το Βέλγιο, με πληθυσμό 11,5 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει έως σήμερα 191.959 κρούσματα και 10.327 θανάτους. Η χώρα μετρά κατά μέσο όρο 6.000 κρούσματα ημερησίως.

«Συνειδητοποιούμε ότι τα μέτρα είναι πολύ σκληρά» παραδέχτηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την πανδημία, «αλλά είναι απαραίτητα. Αυτός ο ιός πλήττει όλους πολύ σκληρά. Θα αντιμετωπίσουμε μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες. Αλλά τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να αποφύγουμε το χειρότερο».


Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση του Βελγίου είναι τα εξής:

  • Περιορίζονται στο 1 άτομο με το οποίο κάποιος μπορεί να έχει στενή επαφή.
  • Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις στο σπίτι περιορίζονται σε 4 άτομα (πάντα τα ίδια άτομα) για δύο εβδομάδες
  • Οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους περιορίζονται σε έως 4 άτομα
  • Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ακυρώνονται
  • Οι υπόλοιπες υπαίθριες αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν
  • Η τηλεργασία γίνεται ο κανόνας
  • Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα κλείσουν για ένα μήνα
  • Η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται από τις 8 μ.μ. για ένα μήνα
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ.

Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ ήταν μέτρο που είχε εφαρμοστεί μόνο στην περιοχή των Βρυξελλών, με ισχύ έως τις αρχές Νοεμβρίου. Πλέον επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, ενώ θα εφαρμοστεί και στα εστιατόρια.

Σύμφωνα με τον Ζορζ Ζιλκινέ, η απόφαση να κλείσουν αυτοί οι χώροι, που σύμφωνα με τους ειδικούς «έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά» του ιού, έχει στόχο να αποφευχθεί «απολύτως» η πλήρης καραντίνα, μέτρο που είχε εφαρμοστεί την άνοιξη.

Επίσης, σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή από υγειονομική άποψη» και «πρέπει να εμποδίσουμε τον κορεσμό του συστήματος υγείας. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα».

«Οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί όσο ήταν τον Μάρτιο όταν αποφασίσαμε ένα lockdown, αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε», εξήγησε.

Μετά την απότομη αναζωπύρωσης της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των νοσοκομειακών νοσηλειών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις Βρυξέλλες και τις γαλλόφωνες επαρχίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.