«Κλεισμενη» η Τσανακλειος για το Μουσειο Καραθεοδωρη

Πλούσιο το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Φίλων για το νέο έτος

2 Φεβρουαρίου 1950: Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μονάχου αναγγέλλει στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι: «το πνεύμα του διασήμου Έλληνος μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επέταξεν εις τους αιθέρας».
 
Η βιογράφος και  βαφτιστήρα του κ. Δέσποινα Βλαχοστεργίου Βασβατέκη γράφει μεταξύ άλλων για τον θάνατό του: «τάφηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο νεκροταφείο Waldfriedhof του Μονάχου δίπλα στην αγαπημένη του Ευφροσύνη. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν όλοι οι καθηγητές των Πανεπιστημίων της Γερμανίας, εκπρόσωποι της Βαυαρικής Κυβέρνησης, πλήθος επιστημόνων ξένων και ομογενών».
 
Στις 23 Φεβρουαρίου 1950 όταν αναγγέλλεται επίσημα στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών από τον πρόεδρο της Αναστάσιο Ορλάνδο ο θάνατος του διαπρεπούς έλληνα μαθηματικού. Ακαδημαϊκοί όπως οι  Κωνσταντίνος Μαλτέζος, Παναγιώτης Ζερβός, Ιωάννης Καλιτσουνάκης και Γεώργιος Ιωακείμογλου πήραν τον λόγο σε εκείνη τη συνεδρίαση μιλώντας για το έργο και το πρόσωπο του Κ. Καραθεοδωρή.
 
Ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Καλιτσουνάκης μεταξύ άλλων είπε σε εκείνη τη συνεδρίαση «η απώλεια του Κ. Καραθεοδωρή είναι απώλεια για την Ελλάδα και για τη διεθνή επιστήμη. Την Ελλάδα τίμησε στο εξωτερικό κατά τη μακροχρόνια παραμονή του, την τίμησε ως άνθρωπος πολιτισμένος, ως επιστήμονας και ως Έλληνας πατριώτης».
 
Με την παραπάνω αναδρομή επέλεξε να καλωσορίσει τους παριστάμενους ο κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης, ιδρυτής του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, κατά το πνευματικό μνημόσυνο που τελέστηκε προς τιμήν του μεγάλου μαθηματικού στο ομώνυμο μουσείο της πόλης μας, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, ακριβώς 68 χρόνια μετά την αναγγελία θανάτου του Κ. Καραθεοδωρή από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Μονάχου. 

Αθανάσιος Λιπορδέζης «Παγκόσμιο το ενδιαφέρον για το μουσείο μας» 

«Είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο σε αυτή την σπουδαία προσωπικότητα» επεσήμανε ο κ. Λιπορδέζης μιλώντας για τον χώρο που φιλοξένησε το μνημόσυνο εξηγώντας πως το Μουσείο Καραθεοδωρή, πάντα δραστήριο, φιλοξενεί  τα αρχεία, το έργο, τα προσωπικά αντικείμενα και τις οικογενειακές φωτογραφίες του μεγάλου επιστήμονα και φωτίζει ως φάρος γνώσης. Διοργανώνει, επίσης, ποικίλες δράσεις, όπως ξεναγήσεις σε σχολεία, ώστε να εμφυσήσει στα νέα παιδιά την αγάπη για τα μαθηματικά και να τα καταστήσει «φορείς του πολιτισμού με αφετηρία τα Μαθηματικά και τον Καραθεοδωρή».
 
Και όχι μόνο αφού αποτελεί ζωντανό και διαδραστικό φορέα πολιτισμού με εκθέσεις επιστημονικού περιεχομένου, πνευματικά συμπόσια, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές προηγμένων ντοκιμαντέρ της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργία και παρουσίαση project από τους μαθητές και άλλους.
 

Φέτος μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Λιπορδέζης, με αφορμή τα εκατοστά γενέθλια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους, ενδέχεται να εκδοθεί μία εργασία του Καραθεοδωρή με μεταγραφή της στη νέα ελληνική γύρω από την καμπυλότητα των κιόνων του Παρθενώνα. Επίσης πρόκειται, να λάβει χώρα μία διάλεξη του κ. Νίκου Λυγερού, Έλληνα ερευνητή που προβάλλει το έργο του Καραθεωδορή και, κατά συνέπεια, την πόλη μας παγκοσμίως, ο οποίος πρόκειται να αναλύσει τη συμβολή του Καραθεοδωρή στον γεωστρατηγικό ρόλο της Θράκης στις 17 Μαρτίου σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ.
 
Ο κ. Λιπορδέζης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει κλείνοντας τον χαιρετισμό του και το αίτημα για μετεγκατάσταση του Μουσείου στην ανακαινισμένη Τσανάκλειο, σε ένα «πλέον ευρύχωρο και αξιόλογο χώρο».
 
Παρόντες στο πνευματικό μνημόσυνο η κ. Νατάσα Λιβερειάδου, πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ ο κ. Ανέστης Βακιάνης, διευθυντής του Συνδέσμου Φίλων Κ. Καραθεοδωρή και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, ο οποίος τέλεσε το πνευματικό μνημόσυνο. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Στολίδι για την πόλη μας το Μουσείο» 

«Στολίδι για την πόλης μας» χαρακτήρισε η κ. Λιβεριάδου το Μουσείο Καραθεοδωρή σε σύντομο χαιρετισμό της για να επισημάνει πως «οι δημοτικές αρχές και η ΔΚΕΠΠΑΚ αντιλαμβανόμαστε την μοναδικότητα του Μουσείου Καραθεοδωρή. Αισθάνομαι, επομένως, μεγάλη χαρά και τιμή που μπορώ να συμβάλλω στην διατήρησή του».
 
«Εκτιμώ ως μεγάλης σημασίας την  συνεισφορά των στελεχών του» συνέχισε η ίδια «και ιδιαίτερα της εξαίρετης μουσειολόγου που  φροντίζει τον χώρο με ιδιαίτερη αγάπη, κ. Χαράς Μαρκουλάκη».
 
Η κ. Λιβεριάδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αίτημα μετεγκατάστασης του Μουσείο δηλώνοντας ότι «στηρίζουμε, κατά το δυνατόν, κάθε προσπάθεια ενώ αξιολογούμε θετικά το αίτημα για μετεγκατάσταση στην Τσανάκλειο». 

Ανέστης Βακιάνης «1.123 μέλη απαριθμεί ο Σύνδεσμος Φίλων του Έλληνα Μαθηματικού» 

Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο κ. Ανέστης Βακιάνης, ο οποίος τόνισε πως ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή είναι  εξαιρετικά πολυπληθής, μετρώντας έως τώρα 1.123 μέλη στους κόλπους του, ενώ είναι αυτοχρηματοδοτούμενος από ιδιώτες πανελληνίως. Διαθέτει υψηλό επιστημονικό επίπεδο, τόνισε, και αφετηρία της σύστασής του  αποτέλεσε η αγάπη για τον σπουδαίο μαθηματικό.
 

 

Στη συνέχεια ο ίδιος έκανε μια αναδρομή στη ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεωδορή λέγοντας πως  γεννήθηκε στο Βερολίνο, ενώ εργάσθηκε ως στρατιωτικός μηχανικός. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα είναι η συνεισφορά του στην οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, συνέχισε, ενώ μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου κατόρθωσε να διασώσει τη βιβλιοθήκη και πολλά από τα εργαστηριακά όργανα του Ιωνικού Πανεπιστημίου και να τα μεταφέρει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα οποία διεκδικεί το Μουσείο Καραθεοδωρή. Με τη συμβολή του στον Λογισμό των Μεταβολών βοήθησε στην ανάπτυξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας προκαλώντας τον θαυμασμό του ίδιου του Αϊνστάιν, που υπήρξε μαθητής του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.