Κλεινει η αυλαια με την «Ομηρου Οδυσσεια»

Μετα την επιτυχημένη παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Σωκράτης.. φωτιά και αέρας» που ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων την περασμένη Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Αυγούστου, κλείνει για φέτος η αυλαία των θεατρικών παραστάσεων από την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με την «Ομήρου Οδύσσεια» – Το παραμύθι των παραμυθιών», μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους που θα παρουσιαστεί αύριο το βράδυ στις 9, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

«Σωκράτης… φωτιά και αέρας»

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι το έργο «Σωκράτης… φωτιά και αέρας», μια σκηνική παρουσίαση βασισμένη στην «Απολογία» και «Κρίτων» του Πλάτωνα και στην «Αληθινή απολογία του Σωκράτη»του Κώστα Βάρναλη, που διασκεύασε ο Ανδρέας Θωμόπουλος. Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο στις εκδηλώσεις για το έτος Σωκράτη. Η παράσταση ανέβηκε την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων συμμετέχοντας έτσι και στο 44ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου. Το έργο θα παρουσιαστεί και στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Συκέων, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους. «Δημήτρης Κιντής», στο Δήμου Ηλιούπολης. Το πρόγραμμα του έργου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου. Στην παράσταση που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το ρόλο του Σωκράτη ερμηνεύει ο Γιάννης Μόρτζος και συμμετέχουν ακόμα οι ηθοποιοί: Γιώργος Γραμματικός, Θοδωρής Σκούρτας, Κωνσταντίνος Συράκης, Γιάννης Νέζης, Γιάννης Κουκιάς, Γιώργος Καρατζιώτης και Ναπολέων Κουκουζίκας. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Σίσκου, τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο Διονύσης Τσακνής, υπεύθυνη για τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι η Λαμπρινή Καρδαρά και υπεύθυνος για τον φωτισμό είναι ο Κωνσταντίνος Ποταμιάνος.

«Ομήρου Οδύσσεια – Το παραμύθι των παραμυθιών»

Μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις που έδωσαν στο σπίτι τους, δηλαδή στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, σύσσωμοι οι συντελεστές της παράστασης Οδύσσεια, το παραμύθι των παραμυθιών φόρτωσαν σκηνικά, κοστούμια, σπαθιά, μαγνητοσκοπήσεις και … έμπνευση σε λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα, και ξεχύθηκαν στην ελληνική επαρχία. Ο Όμηρος μαζί με τους θεούς του Ολύμπου, τον Οδυσσέα και τους άλλους ήρωες, θα βρίσκονται αύριο, στις 9 το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλλίπων Φιλόξενοι και καλοσχεδιασμένοι χώροι επέτρεψαν στους θεούς του Ολύμπου να ξανασυνεδριάσουν για να αποφασίσουν ποια θα είναι η τύχη του ξακουστού Βασιλιά Οδυσσέα, ο οποίος μετά την άλωση της Τροίας, επιστρέφοντας με τους συντρόφους του στην Ιθάκη δοκιμάζεται σκληρά τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όμως, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το παλάτι του έχει κατακλυστεί από τους μνηστήρες, οι οποίες πολιορκούν την αγαπημένη γυναίκα του, την Πηνελόπη…

Κείμενο – σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη. Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος. Κοστούμια: Καλλιόπη Κοπανίτσα. Μουσική διασκευή – σύνθεση: Γιάννης Μακρίδης. Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής. Μουσική διδασκαλία: Ολυμπία Κυριακάκη. Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιος, Σπαθογραφία: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης. Παίζουν: Δημήτρης Αδάμης, Παναγιώτης Σταθόπουλος, Θέμης Βλάχος, Ρούσης Στογιάννης, Γιώργος Παληός, Αγλαία Καραβέλα, Στέλλα Μπαλωμένου, Λία Δαλιάνη, Μαρία Λιάπικου, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Κλαίρη Μανιάτη, Νίκος Γκέσουλης, Δέσποινα Πολυκκανδριώτου, Στρατής Πανούριος, Κων/νο Σαραντόπουλο, Σπύρος Φασιανός, Δήμητρα Στογιάννη, Αλέξανδρος Καμαρινέας, Αλεξάνδρα Τράκα, Δημήτρης Κότσαρης, Άννα Τσουκαλά, Νίκος Παλέλης, Πέτρος Κιοσές.

Μπάμπης Καπλάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.