«Κλειδωνουν» οι υποψηφιοτητες για τις εκλογες στην ΤΕΔΚ Ροδοπης

Αύριο Τετάρτη θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Ν. Ροδόπης από τους 99 εκλέκτορες.

Ο δήμαρχος Ν. Σιδηροχωρίου Κώστας Βαρβάτος μίλησε στον ΠτΘ για την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες εκλογές της ΤΕΔΚ Ροδόπης, στο πλευρό του Δημήτρη Κοτσάκη. «Ο δήμαρχος Κομοτηνής θα πρέπει να είναι και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, γιατί ο δήμος αντιπροσωπεύει το μισό νομό Ροδόπης, έχει μηχανισμούς όσον αφορά το προσωπικό στις Τεχνικές Υπηρεσίες αλλά και διασυνδέσεις με άλλες υπηρεσίες, που είναι απαραίτητες για να βοηθηθεί η ΤΕΔΚ» υποστήριξε, δίνοντας έμφαση στην υποψηφιότητα του Δ. Κοτσάκη.

ΠτΘ: Τι περιμένετε από τη λειτουργία της ΤΕΔΚ;

Κ.Β.:
Αυτό που περιμένουμε οι μικροί δήμοι από τη λειτουργία της ΤΕΔΚ τη νέα δημοτική περίοδο είναι να υποστηριχτούν οι μικροί περιφερειακοί δήμοι. Αυτό ήταν και το σκεπτικό του Βαγγέλη Λίτσου, ο οποίος κατεβαίνει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, το ότι θα πρέπει οι μικροί να βοηθηθούμε περισσότερο από την ΤΕΔΚ, καθότι μέχρι τώρα δεν επιτέλεσε αυτό το έργο, δηλαδή το να βοηθάει τους μικρούς δήμους στη δημιουργία προγραμμάτων, την τεχνική υποστήριξη και άλλα παρόμοια θέματα.

Όταν, όμως, υπάρχει καλή θέληση, αξιοποιώντας το δήμο Κομοτηνής που διαθέτει τη δύναμη, τα μέσα και την αίγλη και με την υπόσχεση του δημάρχου Κομοτηνής ότι η ΤΕΔΚ θα λειτουργήσει υπέρ των μικρών δήμων, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα στη νέα περίοδο. Γι’ αυτό το λόγο στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο του κ. Κοτσάκη.

Κοτσάκης ή Λίτσος;

ΠτΘ: Από τα όσα είπατε φάνηκε ότι η ΤΕΔΚ δεν εκπλήρωσε το ρόλο της. Θεωρείτε ότι είναι αυξημένες οι ευθύνες της ενόψει και του Δ΄ ΚΠΣ και της έμφασης που δίνεται από πλευράς κατανομής πόρων στην περιφέρεια;

Κ.Β.:
Ο ρόλος της ΤΕΔΚ είναι πολύ σημαντικός, γιατί σε όλες τις επιτροπές που υπάρχουν στο νομό μας συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ είτε είναι Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, είτε επιτροπές στην περιφέρεια ή το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πέραν αυτού, η ΤΕΔΚ μπορεί να δημιουργήσει μηχανισμό στήριξης των μικρών δήμων σε επίπεδο μελετών.

Μέχρι τώρα, είχαμε στους δήμους κάποιες παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε οι μικροί δήμοι. Εμείς αντιμετωπίζουμε προβλήματα υποβολής προτάσεων στο Δ΄ΚΠΣ και μέχρι τώρα στο Γ΄ΚΠΣ. Δεν υπήρχε μια ομάδα μηχανικών και οικονομολόγων, οι οποίοι να μπορούν – με δεδομένο το να πληρώνει η ΤΕΔΚ – να ενισχύσουν τις κοινότητες και τους μικρούς δήμους στην υποβολή προτάσεων.

Ο δήμος Κομοτηνής, για παράδειγμα, έχει τη δύναμη να πληρώσει κάποιον φορέα για να του ετοιμάσει προτάσεις, να μπει σε κάποια προγράμματα, ενώ εμείς δε μπορούμε γι’ αυτό και θέλουμε να παίξει η ΤΕΔΚ αυτό το ρόλο.

Χρειάζεται να υπάρχει ένα στελεχιακό δυναμικό, που θα είναι αξιοποιήσιμο από τους δήμους και τις κοινότητες που δεν έχουν από μόνοι τους παρόμοια δυνατότητα. Αυτά, βέβαια, τα λέγαμε και τις προηγούμενες τετραετίες και δεν υλοποιήθηκαν αλλά προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σκέψη όλων. Το θέμα είναι πώς μπορεί να γίνει πιο ισχυρή η ΤΕΔΚ. Πιστεύουμε ότι με Κοτσάκη πρόεδρο έχει δύναμη ή με Λίτσο; Ο Βαγγέλης είναι φίλος και συνάδελφος χρόνια αλλά από την άλλη είναι ένας εκπρόσωπος μικρού δήμου. Δοθεισών των πολιτικών συγκυριών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ή και τα επόμενα χρόνια – σε κεντρικό επίπεδο – μεγαλύτερη δύναμη περιβάλλει τον κ. Κοτσάκη.

ΠτΘ: Όπως περιέβαλε αντίστοιχα τον Τάσο Βαβατσικλή επί εποχής, ΠΑΣΟΚ, θα λέγαμε.

Κ.Β.:
Ο Τάσος Βαβατσικλής είχε δύναμη με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, την οποία δεν εκμεταλλευτήκαμε ιδιαίτερα. Βέβαια, έγιναν κάποιες συναντήσεις και ημερίδες αλλά δε θυμάμαι να ερχόταν υπουργοί και να είχαμε πάντα παρουσία της ΤΕΔΚ.

Τύχαινε, βέβαια, ως δήμαρχος Κομοτηνής να τους συναντά, αλλά δεν υπήρχε επίσημη αντιπροσωπεία από την ΤΕΔΚ.

ΠτΘ: Είναι ίσως καιρός να θέσετε κι εσείς τους όρους σας σαν διοικητικό συμβούλιο ή εν γένει αυτοί που θα εκλεγούν.

Κ.Β.:
Γνωριζόμαστε τόσο καλά που δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε συνεργασία μεταξύ μας. Απλά είναι τέτοιες οι συνθήκες που δεν μπορεί να υπάρξει συναινετικό κι ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Ποιος θα έλεγε ότι ο Βαγγέλης Λίτσος δεν πρέπει να συμμετέχει, αλλά το ρόλο θα πρέπει να τον αναλάβει ο δήμος Κομοτηνής. Προσωπικά, θεωρώ ότι θα ήμουν υπερβολικός αν έλεγα ότι θέλω πρόεδρο της ΤΕΔΚ, προερχόμενο από ένα μικρό δήμο.

ΠτΘ: Είστε όμως αυτοδιοικητικός.

Κ.Β.:
Είμαστε χρόνια στην αυτοδιοίκηση, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε πού είναι η δύναμη και ποιους μηχανισμούς διαθέτει ο δήμαρχος ενός μικρού δήμου.

ΠτΘ: Εκτιμώ ότι χρειάζονται συνεργασίες που να βασίζονται στην πείρα και στη δύναμη παράλληλα.

Κ.Β.:
Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει. Το επταμελές διοικητικό συμβούλιο – τέσσερις δήμαρχοι και τρεις σύμβουλοι ή κοινοτάρχες που θα εκλεγούν – και το εποπτικό συμβούλιο μπορούν να συνεργαστούν κι αυτό θα γίνει και θα είναι ενωμένοι.

Οι σχέσεις είναι και ήταν φιλικές και από την εποχή του συγχωρεμένου του Γιώργου Παπαδριέλλη, πάντοτε συνεργαζόμασταν πέρα από το παραταξιακό, μια και έχουμε και το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και μετριούνται κουκιά.

Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μπροστά το δήμαρχο Κομοτηνής με την υπόσχεση ότι θα μπορεί να μας στηρίξει με τους μηχανισμούς του. Τα θέματα, εξάλλου, που απασχολούν τους μικρούς δήμους είναι τα σκουπίδια, η ύδρευση και η προοπτική για την επίλυσή τους δίνεται από το δήμο Κομοτηνής. Προσωπικά, μ’ ενδιαφέρει ο δήμος Κομοτηνής να προωθήσει τα μεγάλα θέματα όπως είναι το φράγμα των Συμβόλων.

ΠτΘ: Κύριε δήμαρχε, καλή επιτυχία σε όλα και καλή επιτυχία στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει.

Κ.Β.:
Αν συμμετέχουμε σ’ αυτό. Μακάρι να εκλεγούν οι καλύτεροι και να ψηφίζουμε αυτοδιοικητικά.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.