Κλειδι της τουριστικης αναπτυξη της ΑΜΘ το ανοιγμα της Νυμφαιας για τα λεωφορεια

Το τεράστιο ενδιαφέρον από τη βουλγαρική πλευρά για τουρισμό στην ΑΜΘ εκφράστηκε στο Forum της Έκθεσης Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2016

Η σημασία της ύπαρξης δομών ώστε να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την προσέλκυση τουρισμού από τη Βουλγαρία τονίστηκε από όλους τους ομιλητές στο Forum με θέμα «2017 Έτος Αριστείας Τουρισμού-Η Περιφέρεια ΑΜΘ ως Τουριστικός προορισμός Αριστείας» το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής στο πλαίσιο της έκθεσης Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
 
Στο Forum, συμμετείχαν οι Branimir Botev, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού Βουλγαρίας και Teodor Ivanov, τουριστικός πράκτορας σε ένα από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της Βουλγαρίας, οι οποίοι στάθηκαν στις δυνατότητες της ανάπτυξης του τουρισμού στην Περιφέρειά μας.
 
Κοινή θέση τους ήταν, πως ό,τι και αν θέλουμε να γίνει στην περιφέρεια, το πρώτο βήμα είναι να ανοίξει η δίοδος της Νυμφαίας για τα λεωφορεία, μιας και μόνο τότε θα υπάρχει μαζική προσέλευση τουριστών.
 
 

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη μέσω τουρισμού

 
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου  Βορείου Ελλάδος dr Χρήστος Καζαντζής, επισημαίνοντας πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα των εγκαινίων της έκθεσης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τόπου μέσω του τουρισμού.
 
«Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε για να προσεγγίσουμε περισσότερο και πιο ποιοτικό τουρισμό είναι οι υποδομές, οι οποίες δεν υπάρχουν» σημείωσε, τονίζοντας πως πρέπει αυτό να λυθεί με άμεσες επενδύσεις, οι οποίες χρειάζονται καλύτερο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, κάτι το οποίο πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση.
 
Αν, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της έκθεσης, λυθούν αυτά τα φορολογικά και επενδυτικά θέματα, όπως και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ο κ. Καζαντζής θεωρεί πως μπορούμε να δούμε επενδύσεις στην περιοχή, φέρνοντας το παράδειγμα της νέας ξενοδοχειακής μονάδας στη Θάσο που κόστισε 10 εκ. ευρώ από ένα Βούλγαρο επιχειρηματία που θεωρεί πως είναι προορισμός που μπορεί να προσεγγίσει Βούλγαρους αλλά και Ευρωπαίους τουρίστες.
 
 

Branimir Botev «Αν ήταν ανοιχτή για λεωφορεία η Νυμφαία, αυτό θα ήταν ευκαιρία για να έρχονται μεγάλα γκρουπ οργανωμένου τουρισμού»

 
Το ενδιαφέρον του για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την επένδυση στον τουρισμό ειδικά στην περιοχή μας, εξέφρασε ο κ. Branimir Botev, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού Βουλγαρίας, εκφράζοντας την άποψη πως είναι λογικό η ανάπτυξη του τουρισμού να γίνει σε όλη την Περιφέρεια και πως αυτό είναι δυνατό.
 
Η μεγαλύτερη τροχοπέδη όμως για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ακόμα δεν μπορεί κάποιος να περάσει στην περιοχή μας παρά μόνο με αυτοκίνητο.
 
«Αν ήταν ανοιχτή για λεωφορεία η Νυμφαία, αυτό θα ήταν ευκαιρία για να έρχονται μεγάλα γκρουπ οργανωμένου τουρισμού» τόνισε. «Στους Βούλγαρους αρέσει η ελληνική κουζίνα, η φύση και η ιστορία», εξήγησε στη συνέχεια  για να επισημάνει πως οι Έλληνες μπορούν να τους προσελκύσουν με λίγο περισσότερη  προσαρμογή και  προθυμία. 

Teodor Ivanov «Υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία και άλλες δομές, όμως θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω» 

Η Ελλάδα αποτελεί προορισμό προτεραιότητας, ερχόμενη πρώτη στις προτιμήσεις των Βουλγάρων τουριστών, τόνισε ο κ. Teodor Ivanov, τουριστικός πράκτορας σε ένα από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της Βουλγαρίας, σημειώνοντας πως παρόλο που οι προτιμήσεις πέφτουν περισσότερο σε Θάσο και Καβάλα, γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθεί ο τουρισμός και στην υπόλοιπη Περιφέρεια.
 
Για να γίνει όμως αυτό πρωταρχικός σκοπός είναι να ανοίξουν τα σύνορα για μεγάλα λεωφορεία, για να μπορέσουν να έρθουν γκρουπ τουριστών στην περιοχή.
Όσο για τις υπόλοιπες δομές, υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία και άλλες δομές, όμως θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω, για να εκμεταλλευτούν τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
 
«Οι Βούλγαροι είναι λαός με περιέργεια, και θέλουν να ανακαλύπτουν νέα πράγματα, μιας και οι συνηθισμένοι προορισμοί είναι λίγο πολύ ίδιοι, και τους έχουν επισκεφτεί πολλοί και τους γνωρίζουν. Για αυτό είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί περεταίρω και να την επισκέπτονται όλο και περισσότεροι Βούλγαροι.
 
 

Ευάγγελος Δρυμπέτας «Απαραίτητη η ανάπτυξη στοχευμένων υποδομών» 

Τέλος ο κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ τόνισε πως η Θράκη είναι προορισμένη να αποτελέσει τη γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, αποκτώντας μια εξαιρετικά σημαντική αξία ως τουριστικός προορισμός, ως πολιτισμικό και πολιτιστικό χωνευτήρι.
 
Εκτίμησε δε πως η ΑΜΘ ενώ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιοδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό της χώρας, διαθέτοντας συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, της λείπει η ύπαρξη εστιασμένων υποδομών, για αυτό και όλες οι προσπάθειες, τόσο του κράτους όσο και της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να είναι να δημιουργηθούν οι όροι που μπορούν να στηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη.
 
Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό, θεωρεί πως οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τις ικανότητες που χρειάζονται, όμως πρέπει να πιστέψουν λίγο περισσότερο στον εαυτό τους.
 
«Έχουμε πολύ καλό δρόμο να διανύσουμε στο τουριστικό αντικείμενο, αλλά μετά από μερικά χρόνια η Θράκη θα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα, φτάνει να το πιστέψουμε εμείς οι Θρακιώτες και να μας δοθούν οι δυνατότητες από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο κ. Δρυμπέτας, εκφράζοντας την άποψη πως αυτή υπάρχει στην αυτοδιοίκηση και θα πρέπει να απλωθεί οργανωμένα σαν διεκδικητικό πλαίσιο στην κεντρική κυβέρνηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.