Κλειδι οι τοπικες αρχες και κοινωνιες στον περιορισμο του κορωνοιου

Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ με αφορμή των έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή μας

Ανδρέας Ξανθός: «Οι τοπικές αρχές, να διαμορφώσουν το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης και συμμόρφωσης των πολιτών στις ενδεικνυόμενες συστάσεις»

Η ανάγκη για καλύτερο συντονισμό, αλλά και αυξημένη  προσοχή ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις του κορωνοϊού στην περιοχή μας, τονίστηκε κατά την διάρκεια σύσκεψης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Ροδόπη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουνίου, παρουσία του πρώην υπουργού Υγείας και Τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Ξανθού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, όλοι οι δήμαρχοι της Π.Ε. Ροδόπης, υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης κα.

Εποικοδομητική συζήτηση για την καλύτερη αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Μετά τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ήταν ιδιαίτερη χαρά τους να υποδεχτούν τον πρώην Υπουργό Υγείας, επί των ημερών του οποίου δρομολογήθηκε η δημιουργία του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Η συζήτηση, σημείωσε, είχε να κάνει με το θέμα της πανδημίας, καταγράφηκαν οι απόψεις και οι προβληματισμοί που υπήρξαν, και έγινε, κατά την άποψή του, μια εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα βοηθήσει για την καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Στην Περιφέρεια, σημείωσε, η βασική εστία βρίσκεται στην περιοχή του Εχίνου, που τέθηκε ξανά σε καραντίνα, και το γεγονός ότι υπήρξε για δεύτερη φορά έξαρση των κρουσμάτων οδήγησαν στην μαζική πραγματοποίηση τεστ.

Το μείζον, τόνισε, επειδή ο ιός μεταδίδεται εύκολα, είναι να λειτουργήσουν όλοι ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να καταφέρουν να μην έχουν εκ νέου επέκταση του ιού.

Εγρήγορση από όλους για τα κρούσματα

Ο κ. Ξανθός από την πλευρά του ευχαρίστησε όλους τους φορείς που του έδωσαν την ευκαιρία να έχει αυτή τη θεσμική ενημέρωση, αφού άλλωστε ο λόγος της παρουσίας του στην περιοχή είναι να διαμορφώσει μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης, για την παρατεινόμενη υγειονομική κρίση που παρατηρείται κυρίως στην Ξάνθη.

«Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα στοιχείο που πρέπει να θέσει σε εγρήγορση τους πάντες, από το κεντρικό κράτος, όπως τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τις τοπικές αρχές, την Περιφέρεια, τους Δήμους και τις συναρμόδιες υπηρεσίες» ανέφερε.

Δεν θεωρεί πως είναι η ώρα της αποτίμησης συνολικά της διαχείρισης, παρότι προφανώς υπήρχαν προβλήματα και δεν λειτούργησαν κάποια αντανακλαστικά, για να έχουμε αυτές τις υποτροπές.

Είχαν βέβαια επισημανθεί, ιδιαίτερα από τους ιατρικούς συλλόγους, έγκαιρα οι ενδεικνυόμενες ενέργειες, και θεωρεί σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένας συντονισμός σε τοπικό επίπεδο, που θα δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρεται πρωτογενώς η εικόνα, το κλίμα, οι δυσκολίες, τα προβλήματα και στην κεντρική διοίκηση, ώστε να βελτιωθούν τα αντανακλαστικά.

«Στόχος είναι να πάμε σε εκρίζωση των κρουσμάτων και σε μια πορεία αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει σε όλη τη χώρα» ανέφερε, τονίζοντας πως η πανδημία είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα, ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται.

Άλλωστε υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε εξάρσεις και εντός της τουριστικής σεζόν, λόγω του, σωστού και αναγκαστικού κατά την άποψή του, ανοίγματος της οικονομίας και τουριστικής δραστηριότητας.

Αυτή όμως πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή υγειονομική ασφάλεια, οργανώνοντας καλύτερα τις υπηρεσίες υγείας, βελτιώνοντας την αντίδραση του  συστήματος όταν εμφανιστούν κάποια κρούσματα. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια προσπάθεια σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης από τις τοπικές αρχές, που έχουν ένα κυρίαρχο ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, να διαμορφώσουν και το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης και συμμόρφωσης των πολιτών στις ενδεικνυόμενες συστάσεις και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων» ανέφερε.

Και αυτό γιατί η πολιτική Δημόσιας Υγείας στηρίζεται πάντα στη συναίνεση, την ενημέρωση, και την συνειδητή και υπεύθυνη στάση των πολιτών.

Προϋποθέτει όμως και σωστή, σοβαρή, υπεύθυνη στάση και αποτελεσματική παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας. «Άρα πρέπει να βρούμε τον βέλτιστο συνδυασμό ατομικής, δημόσιας και κρατικής ευθύνης ώστε οι δυσκολίες να ξεπεραστούν και να πάμε σε μια νέα φάση πιο προετοιμασμένοι», σημείωσε, ώστε και η τοπική κοινωνία να αισθανθεί πιο ασφαλής και πιο προστατευμένη.

Ζήτημα πολιτικής η εφαρμογή των επιστημονικών κατευθύνσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τόνισε πως δεν θα υπάρξει κλίμα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης επάνω στο θέμα, για αυτό άλλωστε δεν αμφισβήτησαν την υγειονομική πολιτική που χάραξαν και εισηγήθηκαν οι επιστήμονες στην κυβέρνηση, η οποία ακολουθήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ο ρόλος τους είναι να ελέγχουν την κυβέρνηση για την πληρότητα, την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Σε αυτή τη φάση, που έχουν σωστά φύγει από την καραντίνα, ενισχύεται περισσότερο το πολιτικό κομμάτι της διαχείρισης, με την επιστήμη να έχει δώσει τις κατευθύνσεις, αλλά το πώς ακριβώς αυτές θα εφαρμοστούν είναι ζήτημα πολιτικής. «Εκεί παρακολουθούμε, εκεί καταθέτουμε προτάσεις, εκεί ασκούμε τον απαραίτητο πολιτικό έλεγχο ως οφείλουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση» ανέφερε.

Απαραίτητη η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Δημήτρης Χαρίτου ανέφερε πως η ενημέρωση που έγινε στη σύσκεψη ήταν αναλυτική, παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση με την εξάπλωση της πανδημίας, όπως και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της τοπικής έξαρσης που παρουσιάστηκε σε έναν οικισμό του νομού Ροδόπης και φαίνεται ότι είχαν θετικά αποτελέσματα.

«Η συνολική εικόνα για τη διαχείριση της κρίσης την προηγούμενη περίοδο, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη που έγιναν, είναι ότι πήγε γενικά καλά, όπως φανερώνει ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων στη Ροδόπη» ανέφερε, στο οποίο συνέβαλλαν οι υγειονομικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς.

Επισήμανε πάντως στη συνάντηση το έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, το οποίο είχε θέσει στον ίδιο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι «κερδίσαμε πολύ σημαντικό χρόνο ώστε να προχωρήσουμε στη στελέχωση των δομών και στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όμως η καθυστέρηση είναι σημαντική εκ μέρους του υπουργείου Υγείας για να προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών» ανέφερε, ζητήματα για τα οποία είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις προτάσεις τους με ερωτήσεις και στη Βουλή όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η τοπική έξαρση σε οικισμό του Δήμου Ιάσμου, που είχε θετική έκβαση, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι ο κορωνοϊός είναι ανάμεσά μας και δεν υπάρχει λόγος για εφησυχασμό και επανάπαυση» επεσήμανε ο βουλευτής, ενώ τονίστηκε στη σύσκεψη η ανάγκη να επεκταθεί ο αριθμός των τεστ σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, καθώς και να εγκατασταθεί μηχάνημα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής για μοριακή ανάλυση του Covid-19.

Ευχαρίστησε τέλος τον πρώην υπουργό Υγείας και την περιφερειακή αρχή για την ουσιαστική συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του Ανδρέα Ξανθού σηματοδοτεί την υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στην διαχείριση της πανδημίας σε όλη την χώρα, όπως και τον σημαντικό ρόλο του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.