Κλειδι η προληψη για τη μαχη κατα των εξαρτησεων

Το «Κλουβί των εξαρτήσεων» δημιούργησαν στο πάρκο της Κομοτηνής εθελοντές μαζί με παιδιά δημοτικών σχολείων - Στέλνοντάς το δικό τους μήνυμα για την πρόληψη

Την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των παιδιών για την πρόληψη επιθυμεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ροδόπης ΟΡΦΕΑΣ, το οποίο διοργάνωσε δράση προληπτικού χαρακτήρα, το πρωί της Τετάρτης 7 Ιουνίου στο Δημοτικό Πάρκο Κομοτηνής, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών. 

Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με το θέμα της Πρόληψης των Εξαρτήσεων, καθώς και η συμμετοχική και κινητοποίηση παιδιών, νέων και ενηλίκων στην προσπάθεια να δοθεί ένα μήνυμα υπέρ του αγώνα ενάντια στις εξαρτητικές συμπεριφορές.
 

Για αυτό και στη δράση με τίτλο «Φροντίζω την πόλη που ζω», στην οποία συμμετείχαν δύο Δημοτικά σχολεία, το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής που συμμετείχαν στα προληπτικά προγράμματα του φορέα, πραγματοποιήθηκε εικαστική παρέμβαση σε κτίσμα του Πάρκου, σε μορφή ενός σχεδίου – μηνύματος σχετικό με την Πρόληψη, από εθελοντές καλλιτέχνες με τη συμμετοχή των μαθητών, ενώ πραγματοποιήθηκε και καθαρισμός του χώρου από το Δίκτυο Εθελοντών του Κ.Π «ΟΡΦΕΑΣ» σε συνεργασία με τους μαθητές.

 

Σιμπέλ Μουσταφάογλου «Μέσα από αυτή τη δράση θα μάθουν να φροντίζουν το περιβάλλον του χώρου αλλά και να είναι πιο ευαισθητοποιημένα σε θέματα εξάρτησης και εξαρτησιογόνων ουσιών»

Το Κέντρο Πρόληψης διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση, σημείωσε η Πρόεδρος του ΟΡΦΕΑ κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, με στόχο να ενημερώσει τα παιδιά των δύο σχολείων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες μέσα από μια διαδραστική δραστηριότητα.
 

«Στο χώρο αυτό τα παιδιά βρίσκονται καθημερινά, παίζουν παιχνίδια τα απογεύματα, και μέσα από αυτή τη δράση θα μάθουν να φροντίζουν το περιβάλλον του χώρου αλλά και να είναι πιο ευαισθητοποιημένα σε θέματα εξάρτησης και εξαρτησιογόνων ουσιών» ανέφερε υπενθυμίζοντας πως μήνυμα του κέντρου είναι ότι «η πρόληψη είναι θέμα όλων» για αυτό και θα ήθελαν όλη η κοινωνία να είναι πιο ευαισθητοποιημένη για ένα καλύτερο μέλλον.
 
«Έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα για τα θέματα αυτά, ενώ μέσα από παιχνίδια μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον και την πόλη στην οποία ζουν» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η δράση έγινε τόσο με το μεράκι των εθελοντών του κέντρου, όσο και του Δήμου Κομοτηνής που στήριξε τη δράση αυτή στο πάρκο, αλλά και τους χορηγούς τους.
 

Στέλλα Χατζοπούλου «Με πολύ μεγάλη μας χαρά παρατηρούμε ότι και οι ενήλικες, και οι γονείς και τα σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις μας ευαισθητοποιούνται και συνεργάζονται» 

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε το δικό μας μήνυμα στα πλαίσια της εξωστρέφειας τους κέντρου μας, σε μια προληπτική δράση με την κοινότητα» σημείωσε η εξωτερική συνεργάτης- εθελόντρια, εκπαιδευόμενη ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης Ορφέας κ. Στέλλα Χατζοπούλου, θέλοντας να δώσουν το δικό τους μήνυμα για την πρόληψη, τις εξαρτήσεις γενικότερα και πως μπορούν να δώσουν ένα συνολικά μήνυμα με τον καλλωπισμό του κτιρίου εντός του πάρκου.
 
Έτσι σε συνεργασία με την εθελόντρια καλλιτέχνη κ. Αναστασία Ψάλτου, θα βοηθήσουν τα παιδιά στη δημιουργία του μηνύματος αυτού.
 
Τα παιδιά, σημείωσε, μπορούν από μικρή ηλικία να πάρουν τα μηνύματα, ώστε μεγαλώνοντας να έχουν τα εφόδια, να έχουν σηκώσει της ασπίδα προστασίας που δημιουργεί η πρόληψη γύρω τους, ώστε να μην φτάσουν στο «κλουβί των εξαρτήσεων» ούτε στο δρόμο αυτό.
 
Βέβαια η πρόληψη δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά όλους μας, από τη μικρή ηλικία αλλά και από τους ενήλικες που πολλές φορές μαθαίνουν και από τα παιδιά.
 
«Η οικογένεια άλλωστε αποτελεί, όπως και το σχολείο, ένα τομέα κοινωνικοποίησης, και με πολύ μεγάλη μας χαρά παρατηρούμε ότι και οι ενήλικες, και οι γονείς και τα σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις μας ευαισθητοποιούνται και συνεργάζονται μαζί μας» ανέφερε, τονίζοντας πως η ευαισθητοποίηση περνά στην κοινότητα, η πληροφορία περνά από τον ένα στον άλλο, δίνοντας ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια του ΟΡΦΕΑ.
 
 

Αναστασία Ψάλτου «Όταν μου είπαν από το κέντρο ότι θέλουν ένα σχέδιο για την ημέρα κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων μου ήρθε αυτή η εικόνα στο μυαλό» 

Το κτίσμα που βρίσκεται εντός του πάρκου με τη δράση αυτή μετατράπηκε στο «κλουβί των εξαρτήσεων» στο εξωτερικό του οποίου ζωγραφίστηκαν μπάρες κελιού, με απεικονίσεις εξαρτήσεων όπως η σύριγγα, το χάπι ή ένα πληκτρολόγιο, ενώ μέσα στο κλουβί απεικονίζονταν πεταλούδες.
 
Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στην εθελόντρια καλλιτέχνιδα κ. Αναστασία Ψάλτου, η οποία τόνισε πως οι πεταλούδες όσο ζούνε μέσα στο κλουβί είναι μαύρες μέσα στο κλουβί, ενώ όσο καταφέρνουν να «δραπετεύσουν» παίρνουν το πραγματικό τους χρώμα, ξεφεύγοντας από τον κόσμο της εξάρτησης στον οποίο ζούσαν.
 
«Όταν μου είπαν από το κέντρο ότι θέλουν ένα σχέδιο για την ημέρα κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων μου ήρθε αυτή η εικόνα στο μυαλό, και το συγκεκριμένο κτίσμα, που έχει τα κενά ανάμεσα με τις πόρτες, βοήθησε στο να δημιουργηθεί η ιδέα για το κλουβί, και να φύγουν οι πεταλούδες προς τα μέσα» ανέφερε, ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορέσουν να συμμετάσχουν και τα παιδιά, ζωγραφίζοντας τις χαρούμενες χρωματιστές πεταλούδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.