«Κλειδι» η εξειδικευση για τη βελτιωση της καινοτομιας στην ΑΜΘ

Τις προτάσεις Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων αρχίζει να «ξεδιπλώνει» η Περιφέρεια ΑΜΘ στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης - Η πρώτη τεχνική συνάντηση για την πρόταση που αφορά τον κλάδο των «Χημικών – Πολυμερών Υλικών» πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

Η πρώτη Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο ενεργοποίησης της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, η οποία αφορά τον κλάδο των «Χημικών – Πολυμερών Υλικών» παρουσιάστηκε την Τρίτη 26 Ιουλίου κατά τη διάρκεια Τεχνικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Chris & Eve.
 
Στελέχη υπηρεσιών αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Χημικών και Πολυμερών υλικών βρέθηκαν στη συνάντηση, μαζί με εκπροσώπους του ΤΕΙ ΑΜΘ, του ΔΠΘ, αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, το Joint Research Centre (JRC) της Σεβίλλης και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
 
Η πρόσκληση που αφορά τον κλάδο των «Χημικών – Πολυμερών Υλικών» είναι μια πιλοτική πρόταση, και μετά από αυτή θα ακολουθήσουν αντίστοιχες προσκλήσεις για άλλους κλάδους, οι οποίοι θεωρείται πως έχουν μεγάλη βαρύτητα για αυτό και βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής της περιφέρειας για την εξειδίκευση.
 
Στόχος είναι η χρηματοδότηση δράσεων των επιχειρήσεων που θα έχουν χαρακτηριστικά καινοτομίας, ώστε να μπορέσουν είτε σε επίπεδο διεργασιών είτε σε επίπεδο προϊόντων να παράξουν καινοτόμα προϊόντα ή να βελτιώσουν με καινοτόμες εργασίες την ανταγωνιστικότητά τους και τη θέση τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
 
Η συνολική επιχορηγούμενη δημόσια δαπάνη της δράσης, στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2.000.000 ευρώ, με τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου να είναι μεταξύ των 50.000 και των 400.000 ευρώ.
 
Μέσω της δράσης θα επιδοτηθούν Επενδυτικά Σχέδια που αφορούν την καινοτομία, την εφαρμοσμένη ή την βιομηχανική έρευνα, την πειραματική ανάπτυξη και που συνδέονται κατ’ αποκλειστικότητα με τον κλάδο Χημικών – Πολυμερών Υλικών, της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της ΑΜΘ, για τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί εργαστήριο επιχειρηματικής ανακάλυψης. 

Βασίλειος Πιτσινίγκος «Βάσιμες οι ελπίδες ότι θα πετύχουμε κάτι θετικό»

Τις βασικές κατευθύνσεις της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης περιέγραψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Βασίλειος Πιτσινίγκος, ο οποίος τόνισε πως η πρώτη πρόταση για την υλοποίηση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης θα δρομολογηθεί το Σεπτέμβριο. Ο κ. Πιτσινίγκος επισήμανε πως ειδικά για τους κλάδους των χημικών και των πολυμερών υλικών κατά κύριο λόγο καινοτόμο θεωρείται οποιοδήποτε προϊόν το οποίο διαφοροποιείται από άλλα της αγοράς, ώστε η επιχείρηση να αποκτά πλεονέκτημα στην προώθησή του.
 
Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο διαφορετικό σχεδιασμό, είτε στη διαφορετική σύνθεση, με τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη χρήση νανοπολυμερών στα προϊόντα που αντιπροσωπεύουν οι κλάδοι.
Η Καινοτομία όμως μπορεί να είναι και μη τεχνολογική σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στις διεργασίες της παραγωγής, ώστε να μειωθεί το κόστος της παραγωγής και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.
 
Η περιφέρεια ξεκινά από τους συγκεκριμένους κλάδους, γιατί έχουν μια δυναμική, παρόλο που εκπροσωπούνται από λίγες επιχειρήσεις όμως είναι μερικές από τις σοβαρότερες της ΑΜΘ από άποψη μεγέθους, κύκλων εργασιών και εξαγωγικού προσανατολισμού, σύμφωνα με τον κ. Πιτσινίγκο, κάτι που τους δίνει βάσιμες ελπίδες ότι θα πετύχουν κάτι θετικό.
 
Όσο για τις προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν, αυτές θα αφορούν κατηγορίες των παραγωγικών τομέων και γενικότερα των τομέων οικονομίας, που έχουν αναδειχθεί στον πυρήνα της εξειδίκευσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι ο πολιτισμός-τουρισμός, που αφορά κατά κύριο λόγο μη τεχνολογική καινοτομία, τα μη μεταλλικά υλικά, όπως το μάρμαρο, τα ηλεκτρονικά-ηλεκτρολογικός εξοπλισμός αλλά και οι τεχνολογίες πληροφορικής-επικοινωνιών που διατρέχουν όλους τους προηγούμενους κλάδους. 

Πέτρος Σουκουλιάς «Έχουμε πολλές δυνατότητες για συνεργασίες εκτός Ελλάδας, στα πλαίσια του Horizon 2020 και των Interreg, που θα δώσουν τις συνιστώσες της ανάπτυξης»

Το παρών έδωσε και ο κ. Πέτρος Σουκουλιάς, συνιδρυτής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της «Πρίσμα Ηλεκτρονικά», που ασχολείται με την έρευνα και την καινοτομία, σε αντικείμενα που προορίζονται να γίνουν προϊόντα εταιρικά ή υπηρεσίες, που θα προκύψουν από εταιρική κυρίως έρευνα.
 
Η Περιφέρεια ΑΜΘ, σημείωσε ο κ. Σουκουλιάς, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης, με την οποία ασχολείται τα τελευταία δύο χρόνια όπως και όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες μαζί με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, δημιούργησε ένα σχέδιο στο οποίο καθορίστηκαν οι τομείς προτεραιότητάς, ενώ με τη βοήθεια του μεικτού κέντρου της Ευρώπης, το JIC, έκαναν την επιχειρηματική ανακάλυψη, δηλαδή γνώρισε καλύτερα τις δυνατότητες της από πλευράς επιχειρηματικού κόσμου, ανακαλύπτοντας ή επιβεβαιώνοντας λεπτομέρειες για το επιχειρηματικό δυναμικό της Περιφέρειας.
 
«Αυτό είναι σημαντικότατο, και έχουμε πολλές εθνικές πρωτιές, αλλά έχουμε και πολλές δυνατότητες για συνεργασίες εκτός Ελλάδας, στα πλαίσια του Horizon 2020 και των Interreg, που θα δώσουν τις συνιστώσες της ανάπτυξης» παρατήρησε ο ίδιος για να επισημάνει στη συνέχεια πως με αυτή την πρώτη προκήρυξη, καθορίζεται το μοντέλο με το οποίο θα εκδοθούν όλες οι υπόλοιπες προκηρύξεις, και προκαθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες τις οποίες κάποιος δυνητικός επενδυτής θα λάβει υπόψη του ώστε να επιχειρήσει και να υποστηριχθεί για να παράξει καινοτομία και ανάπτυξη.
 
Ενημερωτικές- εκπαιδευτικές συναντήσεις, όπως αυτή της Τρίτης, σημείωσε, ενθαρρύνουν και παρακινούν, δίνοντας τις διεξόδους για όσους ζουν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο σε εθνική κλίμακα είναι ιδιαίτερα αρνητικό.
Παρόλα αυτά χρόνος υπάρχει, τόνισε, μιας και ο Έλληνας χαρακτηρίζεται για το μυαλό και το δαιμόνιό του.
 
Ο κ. Σουκουλιάς, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΑΜΘ, εξέφρασε την άποψη πως υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες ακόμα και φοιτητές που έχουν καταπληκτικές ιδέες, όμως αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό χάνοντας με αυτόν τον τρόπο η χώρα της ιδέες τους. Αναφερόμενος δε σε τέτοιου είδους καινοτόμες ιδέες ο κ. Σουκουλιάς τόνισε κλείνοντας πως «υπάρχουν ιδέες για την εκμετάλλευση των φυκιών, δημιουργία Startups που θα ασχοληθούν με τον πολιτισμό και την ψηφιοποίηση αντικειμένων που άπτονται αυτού, της γευσιγνωσίας, της γεωγραφίας της περιοχής, αλλά και ιδέες για να εκμεταλλευτούμε τα λιμάνια και τον θαλάσσιο αλλά και αγροτοδιατροφικό πλούτο της περιοχής, με νέους να στρέφουν τις ικανότητές τους στην αποτελεσματικότερη γεωργία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.