Κλειδι η διευρυνση για τη νικη στην Περιφερεια ΑΜΘ

Χρήστος Μέτιος και Χριστόδουλος Τοψίδης οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου - Η επιλογή των ψηφοφόρων των συνδυασμών που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα

Να διανύσουν τα τελευταία μέτρα της κούρσας που ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα καλούνται ο νυν Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, οι οποίοι πέρασαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
 
Με τη διαφορά μεταξύ τους να διαμορφώνεται στο 4% περίπου, με τα ποσοστά τους να είναι 34% και 30% αντίστοιχα, όλα είναι ανοιχτά στο δεύτερο γύρο, μιας και οι επαφές που θα γίνουν αυτή την περίοδο θα καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα γίνει Περιφερειάρχης, αλλά σε μεγάλο βαθμό και πώς θα διοικηθεί η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα, μιας και σε ένα περιφερειακό Συμβούλιο με 51 συμβούλους και 8 παρατάξεις, θα χρειαστούν πολλαπλές συνεργασίες για τα σημαντικά θέματα. 

Μπροστά ο Χ. Μέτιος 

Η πρώτη Κυριακή πάντως ανέδειξε από νωρίς ποιο θα ήταν το δίδυμο του δεύτερου γύρου, μιας και ο κ. Μέτιος, με την παράταξη της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» μπήκε μπροστά από την αρχή και δεν έχασε την πρωτοκαθεδρία του μέχρι το τέλος.
 
Το τελικό ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνδυασμός του ήταν 34%, λαμβάνοντας 17 έδρες στο νέο Περιφερειακό συμβούλιο, σημαντικά χαμηλότερο από τους 26 συμβούλους που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία.
 
Όλη την νύχτα τον ακολουθούσε ο κ. Τοψίδης, με την παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση» ο οποίος τελικά συγκέντρωσε το 30,5% και 15 συμβούλους, περνώντας στη δεύτερη Κυριακή.
 
Από μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, με το 93,23% των τμημάτων ενσωματωμένο, φαίνεται ότι στις ΠΕ της Θράκης, ο κ. Μέτιος ήταν μπροστά από τον κ. Τοψίδη, με ποσοστά που ξεκινούν από 3% στον Έβρο, που θεωρούνταν «έδρα» για αυτόν, αυξάνονται στην Ροδόπη στο 7%, ενώ στην Ξάνθη η διαφορά περνά το 10%.
 
Εκεί όμως που βλέπουμε μεγάλες αποκλίσεις στους δύο συνδυασμούς, είναι η Ανατολική Μακεδονία, μιας και στη Δράμα ο κ. Μέτιος βρίσκεται σχεδόν 17 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον κ. Τοψίδη, ενώ στην Καβάλα αυτό αντιστρέφεται και ο κ. Τοψίδης βρίσκεται 12 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά, με τον κ. Μέτιο μάλιστα να είναι οριακά δεύτερος. 

Εκπλήξεις και απογοητεύσεις 

Τρίτος συνδυασμός, με ποσοστό σχεδόν 13% και 7 έδρες, αναδείχτηκε η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κατσιμίγα, ποσοστό το οποίο δεν ικανοποιεί την παράταξη, που είχε κάνει μια δυναμική προσπάθεια σε όλη την Περιφέρεια.
 
Πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν πάντως πήγε ο συνδυασμός Περιφέρεια σε Δράση, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Κωστή Σιμιτσή, ο οποίος, βασιζόμενος και σε μια πολύ καλή παρουσία στην ΠΕ Καβάλας, κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 20% και θα μπορούσε για μερικές δεκάδες ψήφους να πιάσει και την δεύτερη, τελικά σε όλη την Περιφέρεια είχε ποσοστό κοντά στο 11%, εκλέγοντας 5 Περιφερειακούς Συμβούλους.
 
Στα ίδια ποσοστά με την προηγούμενη αναμέτρηση κινήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση με τον νέο επικεφαλής κ. Δημήτρη Παπατολίδη, λαμβάνοντας περίπου 5% και 3 έδρες, ενώ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε το ποσοστό της παράταξης που υποστηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή, της Πατριωτικής Αυγής, που θα λάβει όμως πάλι 2 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
 
Τέλος ποσοστό περίπου 1,5%, μπαίνοντας όμως στο Περιφερειακό συμβούλιο με ένα σύμβουλο, έλαβαν η παράταξη «Αριστερή Αντικαπιταλιστική παρέμβαση Ανταρσία στην ΑΜΘ» με επικεφαλής τον κ. Θεόδωρο Περεντίδη και η «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση για την περιφέρεια ΑΜΘ» με επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Καραγιώργη. 

Πώς ψήφισε η Ροδόπη 

Στη Ροδόπη ο κ. Μέτιος επικράτησε άνετα των υπολοίπων, παρόλο που ο κ. Κατσιμίγας κατέγραψε το καλύτερο ποσοστό του σε όλη την Περιφέρεια.
 
Συγκεκριμένα με το 96,88% των εκλογικών τμημάτων καταμετρημένο, η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» έλαβε ποσοστό 36%, πολύ μπροστά από την «Περιφερειακή Σύνθεση» που έλαβε 28,5%.
 
Στην τρίτη θέση, καταγράφοντας την καλύτερή της επίδοση στην Περιφέρεια (και τους περισσότερους ψηφοφόρους σε απόλυτο αριθμό) ήρθε η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» με σχεδόν 19%, ενώ τέταρτη ήταν παράταξη «Περιφέρεια σε Δράση» που έλαβε 7%,
 
3,6% έλαβε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ η Πατριωτική Αυγή έλαβε 3,3%.
 
Τέλος κάτω από το 1,5% έλαβε η «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση για την περιφέρεια ΑΜΘ», ενώ λίγο χαμηλότερα, στο 1,2%, είναι η «Αριστερή Αντικαπιταλιστική παρέμβαση Ανταρσία στην ΑΜΘ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.