Κλειδι αναπτυξης το ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα στην Κομοτηνή, παρουσία του υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Γιαννακίδη

Τα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ), αλλά και οι δυνατότητες χρηματοδότησης νέων υποδομών σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ συζητήθηκαν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη.
 
Αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση μιας σειράς ενημερωτικών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, στην οποία παρέστησαν στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, δικαιούχοι και δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι θεσμών και φορέων της περιοχής.
 
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) αποτελεί το κύριο μέσο για την επίτευξη των εθνικών στόχων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τους δύο τομείς Μεταφορών και Περιβάλλοντος.
 
Σε ό,τι αφορά τον Τομέα Μεταφορών το πρόγραμμα δίνει έμφαση και προτεραιότητα στις παρεμβάσεις που αφορούν στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών σύμφωνα με το Στρατηγικό Πρόγραμμα Επενδύσεων Μεταφορών της χώρας, οι οποίες είναι σε συνέργεια και συμπληρωματικές προς τα έργα μεταφορών του τομέα που έχουν ολοκληρωθεί από πόρους των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων.
 
Έτσι ένα από τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ στην περιοχή μας, είναι το τμήμα του Κάθετου Άξονα 70 Εγνατίας Οδού Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα.
 
Σε ό,τι αφορά τον τομέα Περιβάλλοντος οι παρεμβάσεις του προγράμματος υλοποιούνται με βασική προτεραιότητα τη συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Κεκτημένο, λαμβάνοντας υπόψη την ιεράρχηση των αναγκών που προκύπτουν συνδυαστικά από την εθνική προτεραιοποίηση και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Για τη μεγιστοποίηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων προωθούνται στρατηγικές συνέργειες με τα λοιπά Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) που συγχρηματοδοτούν αντίστοιχες δράσεις.
 
Για παράδειγμα στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ είχε ενταχθεί ο Βιολογικός Φαναρίου, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε στο ΠΕΠ ΑΜΘ, για διαχειριστικούς λόγους.
 
Η σημασία του προγράμματος αυτού ως εργαλείου φάνηκε από το γεγονός ότι πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, εκπρόσωποι  των Δήμων της ΑΜΘ όπως η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ, αλλά και εκπρόσωποι δημοτικών επιχειρήσεων και αυτοδιοικητικοί. 

Αξιοποίηση της θέσης της Περιφέρειας ΑΜΘ 

Η εκδήλωση αυτή έρχεται μετά την ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, σε μια ιστορική, κατά τον κ. Γιαννακίδη, συγκυρία για τη χώρα μας, καθώς θεωρεί πως το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, η ρύθμιση του Δημόσιου χρέους και η ψήφιση ενός «επεκτατικού» όπως τον χαρακτήρισε, προϋπολογισμού, δίνουν την απτή απόδειξη ότι οι εποχές των μνημονίων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
 
«Η χώρα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα, οι οικονομικοί δείκτες είναι σε ανοδική τροχιά» σημείωσε, και έτσι πλέον έχουν την δυνατότητα εφαρμογής της αναπτυξιακής  στρατηγικής που έχουν σχεδιάσει μέσω της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν στην Ελληνική Οικονομία.
 
Ο ρόλος της ΑΜΘ και της Βορείου Ελλάδας γενικότερα, είναι αναβαθμισμένος στην στρατηγική που έχει χαράξει η χώρα και θέλει να αξιοποιήσει, ανέφερε, ενώ η γεωστρατηγική της θέση και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στο σύνολο των Βαλκανίων και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι κάτι το οποία μπορεί να αξιοποιηθεί.
 
Για αυτό και αποτελεί θετική είδηση το ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε νέα περίοδο, σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης, εκφράζοντας την άποψη πως οι αιτιάσεις και οι αναλύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σύνολο των κρίσιμων θεμάτων έχουν διαψευστεί παταγωδώς και βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.
 
Έτσι η εκδήλωση της Παρασκευής αποτελούσε ευκαιρία για τη συνέχιση της συζήτησης που αναπτύχθηκε και μέσω των αναπτυξιακών συνεδρίων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με τους τοπικούς φορείς.

Προχωρά ο κάθετος άξονας στην Ξάνθη 

Για την πορεία κατασκευής του Κάθετου Άξονα 70 Εγνατίας Οδού Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα ενημέρωσε το κοινό ο κ. Πασχάλης Τσουκαλάς, διευθυντής Περιφερειακής υπηρεσίας ΑΜΘ της Εγνατίας Οδού, ο οποίος σημείωσε πως έχει αρχίσει η κατασκευή ενός τμήματος 8 χιλιομέτρων από την άνοιξη του 2018.
 
Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει οι εργασίες υλοτομίας και οι επεμβάσεις μέσα στο δάσος, και το έργο εξελίσσονται σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ ήδη έχει διανοιχθεί μια σήραγγα από τις δύο που είναι μέσα στο τεχνικό αντικείμενο, έχουν κατασκευαστεί τα βάθρα από τρία τεχνικά και συνεχίζονται όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα το χειμώνα.
 
Ο ανάδοχος βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και απορροφήσεων, με τον κ. Τσουκαλά να εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Σύντομα άλλωστε αναμένεται να δημοπρατηθεί και το υπόλοιπο τμήμα, από Δημάριο σε Ελίβια, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μιας και ο υπόλοιπος οδικός άξονας δεν είναι σε καλή κατάσταση.
 
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών είναι 2,5 χρόνια, και ελπίζουν πως θα ολοκληρωθεί κανονικά, ενώ από τη βουλγαρική πλευρά φαίνεται να προχωρά η δημοπράτηση για τη δημιουργία τελωνειακού σταθμού, που βρίσκεται στο δικό τους έδαφος.
 
Όσο για τους υπόλοιπους κάθετους άξονες στην περιοχή μας, ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας έχει παραδοθεί, ενώ ο κάθετος άξονας του Αρδανίου φαίνεται να πλησιάζει στην ολοκλήρωση της υφιστάμενης σύμβασης.
 
Την Παρασκευή μάλιστα ήλπιζαν να αποδοθεί ο ανισόπεδος κόμβος της Λύρας, και σύντομα περιμένουν να ολοκληρωθούν και οι ασφαλτικές εργασίες.
 
Ερωτηθείς για τυχόν κατασκευή διοδίων στους κάθετους άξονες, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε πως προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι στην πρόθεση της Εγνατίας Οδού να δημιουργηθούν σε αυτούς της Ξάνθης και της Ροδόπης, υπενθυμίζοντας πως η εταιρεία δεν έχει την αρμοδιότητα για κατασκευή διοδίων στον κάθετο άξονα του Αρδανίου. 

68,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκχωρηθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ στο ΠΕΠ ΑΜΘ 

Σε 68,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι πόροι του προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ που έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ενώ έχουν ήδη ενταχθεί έργα όπως οι ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, καθώς επίσης τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Δοξάτο, στη Χωριστή, στο Νευροκόπι, στο Φανάρι, στη Νέα Βύσσα και στη Μάκρη.
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε, σε φάση αξιολόγησης βρίσκεται το έργο της μονάδας κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος στο Δήμο Παγγαίου, ενώ για τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Τυχερό, στον Κένταυρο και στο Πρίνο, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι θα χρηματοδοτηθούν το επόμενο διάστημα από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας αλλά και από εθνικούς πόρους. Με αυτόν τον τρόπο δε θα εκκρεμεί η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για κανέναν οικισμό Γ’ Κατηγορίας (πάνω από 2.000 κατοίκους) στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μέτιος επισήμανε ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα, στο οποίο η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά με συνεργασία και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
 
Με αφορμή την εκδήλωση, ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε την ένταξη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ του έργου για τη δημιουργία εγκατάστασης κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων και σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Δήμο Προσοτσάνης, προϋπολογισμού 2.485.704 ευρώ.
 
Η εγκατάσταση κομποστοποίησης θα επιφέρει μεγάλη μείωση των οργανικών αποβλήτων που σήμερα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος Προσοτσάνης θα τοποθετήσει ειδικούς κάδους όπου θα συλλέγονται τα απορρίμματα, ενώ θα τοποθετηθούν και κάδοι για οικιακή κομποστοποίηση.
 
Σε ό,τι αφορά στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, θα επιτρέψει την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, καθώς τα απορριμματοφόρα του Δήμου δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν στη Δράμα για να εναποθέσουν το φορτίο τους, ενώ από τον ίδιο σταθμό θα μπορεί να εξυπηρετείται και ο Δήμος Νευροκοπίου. 

Βοήθεια σε σημαντικά έργα από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ 

Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου αναφέρθηκε στα θετικά του προγράμματος, μέσα από το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις στις προσκλήσεις που έχουν βγει, με τον βιολογικό Φαναρίου να αποτελεί έργο του τομεακού προγράμματος, που εκχωρήθηκε στο ΠΕΠ ΑΜΘ για διαχειριστικούς λόγους, ενώ έχουν ενταχθεί και στην πρόσκληση για το έργο της τηλεμετρίας του δικτύου ύδρευσης.
 
Πάντως σημείωσε πως ενώ πολλές φορές τα έργα εντάσσονται στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στη συνέχεια περνούν στο ΠΕΠ. Αυτό καλύπτει το δύσκολο κομμάτι των έργων, που έχουν μεγάλη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες. 

Ωφελημένος ο Δήμος Θάσου από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ 

Ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη Θάσο όσο και για όλη την Περιφέρεια χαρακτήρισε την ημερίδα ο Δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ, γιατί θα φανεί το επίπεδο ωριμότητα όλων των έργων, καθώς και οι στοχοθεσίες του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
 
Ο Δήμος συνεχίζει έργα διαχείρισης περιβάλλοντος, όπως βιολογικούς, διαχείριση στερεών αποβλήτων, αξιοποίηση βιομάζας του δάσους, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
 
Έτσι πιστεύει πως το Υπουργείο και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ είναι ακριβώς τα κομβικά σημεία μέσω των οποίων οι Δήμοι αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, και το νέο πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, που πιστεύει πως κουμπώνει άριστα στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.