«Κλασσικο ειναι ο,τι διαρκει μεσα στο χρονο»

Στο πλαίσιο του εορτασμού των φετινών Ελευθερίων Θράκης εντάχθηκε και μια συναυλία κλασσικής μουσικής από το Ωδείο του Μενέλαου Συκάκη η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής. Ακούστηκαν έργα των Κορέλι, Μότσαρτ, Σοπέν, Σούμαν, Μπαχ, Μπετόβεν, Μέντελσον, Στράους, Ραχμάνινωφ.

Από το μπαρόκ στους ρομαντικούς

Ο κ. Συκάκης εξήγησε ότι συμμετείχαν παιδιά προχωρημένα στη μουσική, αλλά την έκπληξη την έκαναν τα μικρά. «Η πρωτοπορία της συναυλίας είναι η μικρή συμφωνική ορχήστρα των βιολιών που θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά. Αποτελείται από μικρά παιδιά αλλά έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά. Θα επιχειρήσουμε μια ιστορική αναδρομή στην κλασσική μουσική. Το κοινό θ’ ακούσει τη μουσική όπως εκφράστηκε διαχρονικά μέσα από τις διάφορες περιόδους».

Το «ταξίδι» ξεκίνησε από το μπαρόκ κι έφτασε μέχρι τους ρομαντικούς.

Ο κ. Συκάκης μετέφερε τη χαρά του για την ένταξη της συναυλίας στον εορτασμό των Ελευθερίων. «Φέτος για πρώτη φορά υπήρξαν αρκετές συναυλίες κλασσικής μουσικής, για πρώτη φορά και μάλιστα κάποια δύσκολα είδη, για την προώθηση των οποίων χρειάστηκε αρκετό θάρρος από τη ΔΕΠΑΚ.

Στην πόλη μας δεν ακουγόταν κλασσική μουσική από επαγγελματίες, με εξαίρεση τις εκδηλώσεις των Ωδείων».

Ο Μενέλαος Συκάκης αναγνωρίζει ότι το κοινό χρειάζεται μύηση για να παρακολουθήσει κλασσική μουσική και μέσα από τις ανοιχτές εκδηλώσεις είναι μια ευκαιρία για να πλησιάσει ένα δύσκολο μουσικά είδος. «Δε μπορείς ν’ αναγκάσεις ένα κοινό ν’ αποδεχτεί de facto την κλασσική μουσική. Πρέπει πρώτα να την κατανοήσει. Είναι βήματα που γίνονται πολύ αργά και θέλει συλλογικές προσπάθειες, από τους φορείς, τους ιδιώτες, αλλά και τα ΜΜΕ».

Έπαιξαν οι: Μεχμέτ Μουσταφά, Όλγα Συκάκη, Παναγιώτα Λεμοντζέλη, Βάγια Μαρκοπούλου, Γιώργος Κούτρας, Κωνσταντίνος Σαββίδης, Σταυρούλα Αραμπατζή, Ελένη Πάλλη, Γιώργος Κωνσταντάκης, Κωνσταντίνος Σαυρούλης, Κορίνα Βαρβάτου, Ζήνα Στρατιάδου – Παρασκευά, Τζένη Κατίου, Ιωάννα Λεοντή, Θανάσης Μαγαλιός, Άννα Λαζαρίδου, Σοφία Χαραλαμπίδου, Ελισάβετ Γιανακιτσίδου, Έλενα Ζήση – Ματαρά, Έλενα Αγόρα, Κωνσταντίνος Γεωργακούδης, Κωνσταντίνος Καφαλής, Εύα Λαμπία, Νεκταρία Μανανά, Ειρήνη Μυλωνοπούλου, Αλέξανδρος Πεκονίδης και οι καθηγητές του Ωδείου Φωτεινή Τσιαλίκη, Γιώργος Γιουρτσίδης και Αλίκη Διαμαντίδου.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.