Κινητοποιηση αγροτων

«Δεν ζητάμε συμπόνια. Διεκδικούμε αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία την ίδια την ύπαρξή μας. Από το Γιακά μέχρι το θάλασσα το πρόβλημα είναι ένα: Απόγνωση, ανασφάλεια. Δεν αντέχουμε άλλο. Φθάνει πια. Αυτό που μας μένει είναι μόνο ο αγώνας». Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες του νομού μας που χθες το πρωί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους διεκδικώντας την αξιοπρέπεια, την επιβίωσή τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Με κύρια αιτήματα την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, το φθηνό πετρέλαιο, τη στήριξη της κτηνοτροφίας και τη στήριξη των θεσμών των αγροτικών Συνεταιρισμών για την ισορροπία της αγοράς στις τιμές των προϊόντων αγρότες του νομού μας πραγματοποίησαν χθες το πρωί συλλαλητήριο με τρακτέρ. Την κινητοποίηση ανέλαβαν η συντονιστική επιτροπή αγροτών και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο 5ο χιλιόμετρο Κομοτηνής – Ξάνθης και στο δρόμο του Κοσμίου τα οποία κατευθύνθηκαν προς την Περιφέρεια όπου αγρότες παρέδωσαν ψήφισμα.

Συγκέντρωση στο 5ο χιλιόμετρο Κομοτηνής – Ξάνθης

Για κατακόρυφη αύξηση της τιμής των προϊόντων και αδυναμία κάλυψης του κόστους μίλησαν αγρότες της περιοχής. Για αποκορύφωση δράματος μίλησε ο συνδικαλιστής κ. Ευριπίδης Κούκος. «Σήμερα οι αγρότες πεινούν με όλη τη σημασία της λέξης. Το κόστος παραγωγής τεράστιο και οι τιμές εξευτελιστικές. Η κυβέρνηση μας υποσχέθηκε και μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να διεκδικεί τα δικαιώματα των αγροτών. Σήμερα έχουν εξευτελιστεί τα πάντα». Ως παράδειγμα ο κ. Κούκος ανέφερε ότι ο σπόρος σίτου πωλείται 80 λεπτά το κιλό, ενώ τα σιτάρια της περσινής παραγωγής είναι αδιάθετα, τα βαμβάκια στα αζήτητα, τα καλαμπόκια στον Καιάδα. «Πού είναι ο κ. Κοντός που μας υποσχόταν τον Μάη ότι οι τιμές σίτου και καλαμποκιού θα παίξουν ράλι; Σήμερα η αγορά εφοδιάσθηκε με σιτάρια από τη Βουλγαρία και τα Ελληνικά είναι αδιάθετα. Τελικά τι ψωμί τρώνε οι καταναλωτές; Μήπως τρώνε ψωμί με βουλγαρικό στάρι; Πού είναι η βιοαιθανόλη που θα απορροφούσε τα καλαμπόκια της περιοχής; Κατάντησε στα αζήτητα».

Η συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίησε ήταν μικρή γεγονός που προβλημάτισε τους συμμετέχοντες. Κατά την άποψή τους έπρεπε να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες, υποσημειώνοντας παράλληλα την άσχημη κατάσταση στην οποία ζουν εν όψει μάλιστα των εορτών των Χριστουγέννων. Όπως τόνισε ο κ. Βογιατζής «αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπειά μας».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νίκος Σκοπιανός έκανε λόγο για διεκδίκηση αυτών που ανήκουν στους αγρότες. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι, και κατά κύριο λόγο η πολιτεία, ότι απλά απαιτούμε αυτά τα οποία θα βοηθήσουν να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, να ζήσουμε και να επιβιώσουμε εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειές μας. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στην αγροτική οικονομία και ειδικότερα στην οικονομία του τόπου. Δεν το βιώνουμε μόνο εμείς αλλά όλος ο επαγγελματικός κόσμος, όλη η αγορά της Κομοτηνής. Αν ένα κράτος θέλει να λέγεται κοινωνικό, αν θέλει να λέγεται κράτος με ευαισθησία, οφείλει να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών να λειτουργήσει στόχους, να λειτουργήσει ένα όνειρο, ένα όραμα και προπάντων μια ελπίδα για όλο αυτό τον κόσμο, ο οποίος είναι ολότελα απογοητευμένος και βρίσκεται ψυχολογικά στο χαμηλότερο σημείο. Υπάρχει μια σειρά διεκδικήσεων και αιτημάτων. Σήμερα γίνεται το ξεκίνημα. Ανάλογα με την υλοποίηση των αιτημάτων αυτών θα προσδιορισθούν οι επόμενες κινήσεις μας».

Αυτονόητη χαρακτήρισε την πληρωμή που ξεκίνησε χθες των αγροτών ζητώντας ούτε να μεγεθυνθεί το ζήτημα ούτε και να απαξιωθεί. «Με βάση τον Κοινοτικό Κανονισμό από 1 Δεκεμβρίου είναι υποχρέωση της πολιτείας να πληρώνει οπότε δεν έκανε τίποτα πέραν του αυτονοήτου η πολιτεία».

Παρών στη συγκέντρωση και ο Δημήτρης Κοτσάκης, δήμαρχος Κομοτηνής, που εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγρότες γιατί όπως είπε «όταν πονάει ο αγροτικός κόσμος του νομού μας, πονά ο δήμος, πονά όλη η αγορά. Θα πρέπει όλοι από κάθε φορέα που εκπροσωπούμε να πιέσουμε για μια εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να βιώνουμε τις ίδιες περιόδους τα ίδια. Το πρόβλημα των αγροτών χειροτερεύει με το χρόνο και θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια στρατηγική, ένας σχεδιασμός, ώστε και αυτοί να γνωρίζουν τι προσδοκούν».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Κρόκος αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ, έκανε λόγο για τη δυσκολότερη χρονιά όλων που περνά ο αγροτικός κόσμος, επιρρίπτοντας την αιτία στην παγκόσμια οικονομική κρίση. «Τα βασικά μας προϊόντα είναι αλήθεια ότι έχουν πολύ χαμηλές τιμές και το κυριότερο δεν κινείται καθόλου η αγορά για τη διάθεση αυτών των προϊόντων. Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από την κυβέρνηση, γνωρίζετε ότι πριν από 15 μέρες στην κυβερνητική επιτροπή αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι παραγωγοί μέσω των Αγροτικών Ενώσεων με άτοκο δάνειο 150 εκατομμυρίων για διευκόλυνσή τους, μέχρις ότου επιτευχθούν οι πωλήσεις από τις οργανώσεις τους. Και βέβαια σήμερα το πρωί κατατέθηκαν, πολύ γρηγορότερα από τις προηγούμενες χρονιές, η ενιαία ενίσχυση των αγροτών γεγονός που θα ανακουφίσει τους αγρότες. Πιστεύω ότι για κάθε προϊόν ξεχωριστά που έχει πρόβλημα η κυβέρνηση σχεδιάζει και το επόμενο διάστημα θα δούμε τις παρεμβάσεις της».

Στις δηλώσεις του ο αντινομάρχης κ. Δεβεήτζογλου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των βαμβακοκαλλιεργητών και σιτοπαραγωγών εφόσον οι καπνοπαραγωγοί ανήκουν σε άλλη κατηγορία, περιμένοντας τις επιδοτήσεις και οι τιμές να πάνε πιο ψηλά. «Ειδικά οι σιτοπαραγωγοί έχουν παραδώσει το προϊόν τους εδώ και μήνες και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί γιατί δυστυχώς δεν έχουν οι Ενώσεις χρήματα να τους πληρώσουν». Ο κ. Δεβετζήογλου αναφέρθηκε στην μεγάλη μείωση της τιμής των προϊόντων με αποτέλεσμα, όπως είπε, πολλοί να αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τη γεωργία».

Συγκέντρωση μπροστά στην Περιφέρεια

Στην καρδιά όλων μίλησε με την ομιλία του το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κ. Γιώργος Καλτσίδης. «Η άσχημη οικονομική μας κατάσταση, η απελπισία μας για την επιβίωση και η έλλειψη προοπτικής στη δουλειά μας οδήγησε όλες αυτές τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για όλο αυτό τον μεγάλο ξεσηκωμό μας. Η απελπισία που καθημερινά βιώνουμε για το πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, μας αναγκάζει να βγούμε στο δρόμο, να ανάψουμε τη μηχανή των τρακτέρ μας και να βροντοφωνάξουμε επιτέλους σε αυτούς που κυβερνούν ότι πρέπει να σκύψουν με ευαισθησία στα προβλήματά μας. Εδώ και χρόνια η γεωργία βαδίζει χωρίς πυξίδα, χωρίς να βρει στόχους, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς στρατηγική, χωρίς εναλλακτική πρόταση. Το μόνο που κάνουν οι διοικούντες, παλιοί νέοι και ίσως αυτοί που θα έρθουν στο μέλλον, είναι να διαχειρίζονται τις επιδοτήσεις για να σβήνουν τις φωτιές που ανάβουν, χρησιμοποιώντας στο έπακρο μια μικροπολιτική χωρίς προοπτική, χωρίς δυνατότητες ανάπτυξης. Φθάσαμε στα όριά μας, φθάσαμε σε σημείο τα χωριά μας που κάποτε έσφυζαν από ζωντάνια, από αθώες παιδικές φωνούλες ,από δίψα για ζωή, να κυριαρχεί η απαισιοδοξία, η αδιαφορία και η έλλειψη διάθεσης για καλλιέργεια». Ο κ. Καλτσίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη διάθεσης προϊόντων στην αγορά και στη δημιουργία καρτέλ. «Η ελεύθερη αγορά είναι σκλαβιά για τα προϊόντα μας, γιατί δεν λειτουργεί με κανόνες, λειτουργεί με ασυδοσία πάντα εις βάρος μας εις βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων».

Για λάκκο που χωρά όλους τους αγρότες σήμερα έκανε λόγο ο κ. Καλτσίδης ο οποίος ζήτησε να σταματήσει ο διάλογος με τους τραπεζίτες. «Εδώ είναι η πραγματική οικονομία, εδώ είναι ο κόσμος της παραγωγής, εδώ είναι οι αγρότες, οι επαγγελματίες, αυτοί που έχουν ανάγκη την στήριξη της πολιτείας». Κάνοντας δε αυτοκριτική τόνισε ότι και οι αγρότες είναι ένοχοι σε μεγάλο βαθμό για το σημείο που έχουν φθάσει, «γιατί σε αυτό το πετσί μας που εύκολα δεν μπορεί να το περάσει ο ήλιος αφήσαμε να περάσει απλά η πολιτική και τα κόμματα και να μας ξεχωρίσουν σε χρώματα. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και ο καθένας πρέπει να έχει την ιδεολογία και τα πιστεύω του. Έχει το δικαίωμα της ψήφου με την οποία δηλώνει την πρόθεσή του. Αυτά όμως δεν πρέπει να έχουν σχέση με τη δουλειά μας και τα συμφέροντά μας. Εμείς μόνο παράγουμε και αυτά που παράγουμε δεν έχουν τα χρώματα που θέλουν να μας δώσουν».


Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να συζητηθεί το μέλλον των οργανώσεων «γιατί αγροτική οικονομία χωρίς υγιείς οργανώσεις δεν υπάρχει, δεν υπάρχει αγροτική οικονομία για μικροσυνδικαλιστές που αγωνίζονται για τα δικά τους συμφέροντα για να μη χάσουν την καρέκλα που τους έδωσαν». Η κινητοποίηση αυτή ήταν η αρχή ενός αγώνα που ξεκινά τώρα, τόνισε «Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και την υλοποίηση όλων αυτών που ζητάμε και ανάλογα με την υλοποίηση των αιτημάτων μας σας καλούμε να είστε έτοιμοι, γιατί αν χρειαστεί θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το δήμαρχο Κομοτηνής κ. Κοτσάκη, που δήλωσε τη συμπαράστασή του στους αγρότες σε όποια απόφαση κι αν πάρουν, και του αναπληρωτή Νομάρχη κ. Χρίστου Τσαραμπουλίδη. Ο κ. Τσαραμπουλίδης στον χαιρετισμό του κατήγγειλε όσους ξέχασαν ότι οι αγρότες είναι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Είμαστε εδώ σήμερα μαζεμένοι για το αυτονόητο. Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην εργασία, στη ζωή. Το κόστος ανέβηκε στα ύψη και οι τιμές εξευτελιστικές. Όλοι αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει ο καπνοκαλλιεργητής, ο παραγωγός ο αγρότης. Δεν είμαστε εδώ για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα σας. Αγωνιζόμαστε μαζί σας γιατί όταν υποφέρετε εσείς, υποφέρει ο επαγγελματίας, ο δημόσιος υπάλληλος, ο ιδιωτικός υπάλληλος, υποφέρει ολόκληρος ο νομός. Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις ορθολογιστικές. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους πρέπει να στηριχθεί η ελληνική γεωργία. Δεν πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από ξένα συμφέροντα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου αυτή τη χρονική στιγμή να στηριχθεί ο Έλληνας αγρότης. Μείωση του κόστους παραγωγής, νέα εγγειοβελτιωτικά έργα αλλά κυρίως όπως είπε ο προλαλήσας να υπάρξει εθνική στρατηγική για την πορεία της ελληνικής γεωργίας. Δεν μπορεί πλέον να ασχολούμαστε με την αγροτιά ως μια διαδικασία επιδοτήσεων. Πρέπει να έχουμε στόχους, μέθοδο και να προσπαθήσουμε να φέρουμε τον έλληνα αγρότη εκεί που του αρμόζει».

Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΑΣ κ. Νίκου Σκοπιανού, που παρακάλεσε όλους να μην απογοητεύσουν τα παιδιά της Συντονιστικής «που αποφάσισαν να επενδύσουν τη ζωή τους και το μέλλον τους στην αγροτική παραγωγή. Οφείλουμε όλοι μας να μην τα απογοητεύσουμε. Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και να μην τους απογοητεύσουμε. Μέσα από αυτά τα παιδιά θα γεννηθούν αύριο αν όχι και σήμερα τα νέα στελέχη που θα αναλάβουν τις τύχες και των θεσμικών οργάνων και των οργανώσεων».

Στη συνέχεια ο κ. Σκοπιανός αναφέρθηκε στην λειτουργία της αγοράς που απαξιώνει τα αγροτικά προϊόντα αλλά και στην «κυριαρχία των οργανωμένων συμφερόντων χωρίς έλεγχο που έχουν ως μοναδικό στόχο, όχι το κέρδος, αλλά το υπερκέρδος σε βάρος της παραγωγής, σε βάρος του παραγωγικού κόσμου. Η πολιτεία στέκεται αμήχανα. Είδαμε προσπάθειες οι οποίες τελικά δεν έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Οι οργανώσεις μας, έχοντας τις αδυναμίες τους, προσπαθούν να αντισταθούν με όσες δυνάμεις διαθέτουν. Αυτή η οικονομική κρίση που βιώνουμε καθημερινά απέδειξε ότι μόνο θεσμοί και οργανώσεις, όπως οι συνεταιρισμοί, μπορούν να αντισταθούν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Σε αυτά οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε. Το κράτος πρόνοιας έχει υποχρέωση να μας στηρίξει. Δεν ζητιανεύουμε. Δεν παρακαλούμε απαιτούμε τη ζωή μας την αξιοπρέπειά μας».

Για αντιστροφή της φράσης «η γεωργία τελείωσε και τη μετατροπή της σε όνειρο» έκανε λόγο ο κ. Σκοπιανός, ενώ τόνισε την έλλειψη στρατηγικής εδώ και χρόνια και την ανάγκη η πολιτεία να βάλει στόχους, «ώστε να ξανανιώσει ο αγρότης ότι έχει ένα κράτος αρωγό, να ξανανιώσει το όνειρο, την προοπτική, την ελπίδα για το αύριο».

Στην κινητοποίηση παρόντες ήταν οι βουλευτές του νομού, Γιώργος Πεταλωτής και Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Μηνόπουλος, η ΓΕΣΑΣΕ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ροδόπης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΑΣ Νομού Ροδόπης, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και το Διοικητικό Συμβούλιο, η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων, ο Σύλλογος Νέων Αγροτών, οι δήμαρχοι Αιγείρου και Μαρώνειας κ. Λίτσος και κ. Παπανικολάου αντίστοιχα.

Ακολούθησε διάβασμα του ψηφίσματος το οποίο παρέλαβε ο διευθυντής της Περιφέρειας κ. Τσακμακίδης.

Ουζγκιούρ Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.