Κινητικοτητα στα συμβολαιογραφικα γραφεια

Ο Χρήστος Τερζίδης, μέλος του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης μίλησε στον ΠτΘ για την κίνηση που παρατηρείται στο τέλος του 2006 στα συμβολαιογραφικά γραφεία, γεγονός οικείο στους συμβολαιογράφους, το οποίο σχετίζεται με τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία για τις γονικές παροχές. Επίσης, η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών γύρω στο Φλεβάρη αναμένεται να προκαλέσει παράπλευρες επιβαρύνσεις και στα έξοδα για την κατάρτιση συμβολαίων μεταβίβασης.

Αναμένεται να έχουμε έκρηξη της φορολογίας για εκείνους που θα προχωρήσουν σε γονικές παροχές για πρώτη κατοικία, καθώς ο επιπλέον φόρος θα φτάνει μέχρι και τα 11.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου. «Είχαμε κάποιες γονικές παροχές που έγιναν ίσως λόγω της επικείμενης αυξήσεως των αντικειμενικών αξιών» σχολίασε ο κ. Τερζίδης παρατηρώντας: «Πάντα, στο τέλος του χρόνου, επειδή είθισται να έχουμε κάποιους νόμους για τους οποίους ενδεχόμενα να χρειάζεται να επισπευσθούν κάπως οι διαδικασίες, έχουμε αυξημένη κίνηση. Οι αυξήσεις εξάλλου των αντικειμενικών αξιών γίνονται από την 1η Ιανουαρίου, γι’ αυτό και ο Δεκέμβρης συγκριτικά με άλλους μήνες του χρόνου παρουσίασε μεγαλύτερη κινητικότητα. Εάν συγκρίνουμε τον Δεκέμβρη του 2006 με αντίστοιχες περιόδους άλλων ετών δεν έχουμε διαφορές».

Ο ΦΠΑ του 19% για νεόδμητη κατοικία επηρέασε την κίνηση στα συμβολαιογραφεία, όπως περιέγραψε ο κ. Τερζίδης. «Μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και με τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2006 υπήρξε ένα πάγωμα της αγοράς, ειδικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Όποιοι εργολάβοι, επομένως, είχαν εκδώσει άδειες στο τέλος της περασμένης χρονιάς ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται περισσότερο στις πωλήσεις από το 2ο εξάμηνο του 2006 κι έπειτα, με αποτέλεσμα να μετακινηθούν οι περισσότερες πωλήσεις στους τελευταίους μήνες του χρόνου. Μεταξύ των μεταβιβάσεων που είχαμε τον Δεκέμβριο ήταν και αρκετές αγορές πρώτης κατοικίας.

Παρουσιάζεται μια κάμψη της αγοραστικής κίνησης των ακινήτων διότι υπήρξε μια μεγάλη έξαρση και τα προηγούμενα έτη.

Πέρυσι, λόγω της επικείμενης επιβολής του ΦΠΑ βιάστηκαν πολλοί ν’ αγοράσουν, οπότε θα πρέπει να εμφανιστούν νέοι αγοραστές για να υπάρξει απορρόφηση των ακινήτων». Ο κ. Τερζίδης
υποστήριξε ότι η αγορά θα πρέπει να εξομαλυνθεί σταδιακά. Αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστός ο χρόνος που θα γίνει ο προσδιορισμός τους, αν και γίνεται λόγος για τα τέλη του Φλεβάρη. «Δε γνωρίζουμε το ύψος των αυξήσεων, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δε θα είναι μεγάλες οι αυξήσεις με δεδομένο ότι είχαμε και πέρυσι μια αύξηση και ειπώθηκε ότι θα καθιερωθούν σταδιακά σε διάστημα τριών χρόνων».

Στην Κομοτηνή, δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση από την Εφορεία για το πού θα κινηθούν οι αντικειμενικές αξίες, επομένως οι τιμές είναι λίγο ή πολύ γνωστές και είναι αυτές που διαμορφώθηκαν μετά την περσινή αύξηση.

Ο κ. Τερζίδης συνιστά στους πολίτες που σχεδιάζουν τη συναλλαγή με συμβολαιογραφεία να προσπαθούν να κάνουν ένα σχετικό προγραμματισμό για τη διευκόλυνση όλων.

«Κάθε φορά που επίκειται αύξηση των αντικειμενικών αξιών αρχίζει μια έντονη δραστηριοποίηση των πολιτών οι οποίοι ενεργοποιούνται από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ίδιοι ταλαιπωρούνται αλλά κι εμείς γιατί γίνονται όλα εσπευσμένα. Θα είναι καλό, εφόσον γνωρίζουμε ότι θα γίνουν κάποιες αυξήσεις, να προγραμματίζουν οι ενδιαφερόμενοι έγκαιρα τα συμβόλαια που έχουν να κάνουν, ώστε να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση και να μην ταλαιπωρούνται. Πολλές φορές, όταν έρχονται πελάτες την τελευταία εβδομάδα τους εξηγούμε ότι δεν προλαβαίνουμε κι ότι αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Εκτιμώ ότι πολλές φορές λαμβάνονται βιαστικές αποφάσεις κι αυτό δεν είναι καλό». Ο κ. Τερζίδης αποδίδει τη βιασύνη στη νοοτροπία του έλληνα να τα αφήνει όλα την τελευταία στιγμή και σημειώνει ότι εάν προγραμμάτιζαν έγκαιρα τις κινήσεις τους θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα για όλους.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.