Κι η νυχτα πηρε φωτια…
«Δυο κιθάρες κι ένα πιάνο» ξεσήκωσαν το αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής – που ευγενικά παραχώρησε η διοίκηση του Πανεπιστημίου – το βράδυ της Παρασκευής 4 Απριλίου, σε μια ομολογουμένως επιτυχημένη συναυλία, αν κρίνουμε από το ότι σχεδόν γέμισαν τα έδρανα της αίθουσας για το απολαυστικό… μάθημα μουσικής, φωνής και δεξιοτεχνίας που μας χάρισαν οι Στάθης Δρογώσης, Μανώλης Φάμελλος και Μύρωνας Στρατής. Ένα απίστευτο έντεχνο και ροκ συνταίριασμα που μίλησε στην καρδιά όποιου τυχερού βρέθηκε στη μοναδική unplugged αυτή συναυλία από την αρχή ως το τέλος. Και στ’ αλήθεια ήταν τυχεροί οι παρευρισκόμενοι, μια και τέτοια σπουδαία μουσικά σχήματα σπάνια καλούνται στην πόλη της Κομοτηνής. Το «Ράδιο Παρατηρητής» κι ο Θάνος Βαφειάδης με τη Σοφία Παιδαράκη και το Χρήστο Λαγαρία, ωστόσο, κέρδισαν το στοίχημα, με την πρωτοβουλία του για τις Συναυλίες 2008, που ξεκίνησε από τα τέλη του χειμώνα, τότε που, παρουσιάζοντας το νέο του πρόγραμμα στο Θρακικό Ωδείο, παρουσίασε και τον μοναδικό Στάθη Δρογώση στο… διψασμένο κοινό της πόλης.
Με τον αέρα του καλού μουσικού και τραγουδοποιού, αλλά και με το χαρακτηριστικό παρουσιαστικό του συγκρατημένου νεαρού ο Μανώλης Φάμελλος ξεκίνησε τη μουσική παράσταση με… πρόζα! Οι ατάκες έδιναν κι έπαιρναν, μια πολιτικές μια κοινωνικές μια παρεϊστικες, και σίγουρα είχαν καλή ανταπόκριση από τον ευρηματικό Στάθη Δρογώση. Κάθε τραγουδιού προηγούνταν και μια μικρή ευφάνταστη εισαγωγή που κανείς τελικά δεν ήθελε να μάθει αν ήταν αληθινή ή όχι, ήταν όμως ειπωμένη κάθε φορά με τόση φαντασία, χιούμορ και πολιτικοκοινωνικό αισθητήριο που ο κόσμος την απολάμβανε, όπως και τα μαγικά τραγούδια των καλλιτεχνών. Από τον σκύλο τον «Κανέλλο», λοιπόν, στη Λιάνα Κανέλλη κι από το Brokeback Mountain στον… Άνθιμο Θεσσαλονίκης, από τ’ ανέκδοτα του Στάθη Δρογώση στις δήθεν βιογραφικές πληροφορίες του Μανώλη Φάμελλου κι η βραδιά κυλούσε σαν νερό στα χείλη μας που συνοδεύαμε μετά χαράς τους τρεις καλλιτέχνες στις μουσικές και στους στίχους τους.
Η συνύπαρξη των δύο με τον Βενιαμίν της παρέας και νέο στη δισκογραφία Μύρωνα Στρατή, που ομολογουμένως έχει εκπληκτική φωνή και γράφει όμορφα τραγούδια, βασίζεται στη φιλία και το καλό μουσικό αποτέλεσμα στη δεξιοτεχνία και στη μοναδική έμπνευσή τους. Τελικά, αυτό που φοβίζει κάποιες φορές το κοινό, δηλαδή μια unplugged συναυλία, λειτούργησε εκπληκτικά το βράδυ της Παρασκευής χάρη και στην καταπληκτική δουλειά που έγινε στην ηχοληψία από τον Γιάννη Κυριακάκη από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στους τρεις καλλιτέχνες. Δυο κιθάρες κι ένα πιάνο ξεδίπλωσαν νότες και εκφραστικές δυνατότητες – ακούσαμε και μελλόντικα και φυσαρμόνικα και μαντολίνο! – και μας ταξίδεψαν στα διασκευασμένα για τη βραδιά κομμάτια των Δρογώση, Φάμελλου και Στρατή. Η αλήθεια είναι ότι τη βραδιά μονοπώλησαν τα τραγούδια των τριών που ούτως ή άλλως είναι πολλά και αξιόλογα και θα έπρεπε να ακουστούν για να μην μείνει κανένας μας παραπονεμένος, ωστόσο ακούστηκαν και τραγούδια των αδελφών Κατσιμίχα και του Νίκου Ζιώγαλα.
Ο Μανώλης Φάμελλος, πριν βγουν όλοι μαζί ξανά στη σκηνή μετά τις επευφημίες του κοινού, μας αποχαιρέτισε και μόνος με τον πιο γλυκό και ρομαντικό τρόπο. Μόνος επάνω στη σκηνή, με όχημα την κιθάρα του, τραγούδησε μια αγαπημένη μπαλάντα, το «Θα ‘θελα να ‘μουν βασιλιάς» αφήνοντας τον κόσμο να συμπληρώνει τους στίχους και… χωρίς να χάνει λεπτό το χιούμορ του!
Λαμβάνοντας, πάντως, υπόψη μας το φαινόμενο που θέλει κάποια πολύ καλά album να χάνουν κάτι από τη γοητεία τους, στην live και μάλιστα unplugged εκτέλεσή τους, οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στον Μανώλη Φάμελλο και τους δύο φίλους του, για την πολύ καλή παρουσίαση των κομματιών και τη θετική ενέργεια που κατάφεραν να μεταδώσουν.
Η συναυλία σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν κι ευελπιστούμε ο κύκλος των Συναυλιών 2008 του «Ράδιο Παρατηρητής» να έχει την ίδια επιτυχία με αυτήν, που δικαίωσε και τους χορηγούς της, το Καφεκοπτείο Βασίλη Θ. Κέκκερη, το Κομμωτήριο Προσωπολογίας Sakis, την Pizzaland Δημητριάδη και τα Evellon Stores.
Α.Χ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
