Κερδισε την πρωτη δικη με την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ η ΔΕΥΑΚ

3,3 εκ ευρώ καλείται να καταβάλλει η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ για έργα που έγιναν από την Επιχείρηση - Αφορούσαν την προετοιμασία εποικιστικού προγράμματος 6.000 κατοικιών που ποτέ δεν έγινε

Την καταβολή 3,3 εκ. ευρώ προς την ΔΕΥΑ Κομοτηνής από την «Κτηματική – Κατασκευαστική – Ανώνυμος Εταιρία – ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ΑΕ», για έργα τα οποία έγιναν την περίοδο 2000-2006 στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και κοινοποιήθηκε στην επιχείρηση την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Η ΔΕΥΑΚ είχε προσφύγει το 2014 στο πρωτοδικείο για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 2000-2006 στην περιοχή, ώστε να γίνει το εποικιστικό πρόγραμμα που αφορούσε 6.000 κατοικίες.
 
Η Επιχείρηση προχώρησε σε αυτά τα έργα, μιας και με την πραγματοποίηση τους, θα υπήρχαν 6.000 επιπλέον συνδρομητές- χρήστες νερού, οπότε θα αυξανόταν ο κύκλος εργασιών της και θα είχε αποσβέσει το κόστος των έργων αυτών.
 
 Όμως μονομερώς το υπουργείο και η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ άλλαξαν την σύμβαση, και τελικά το εποικιστικό πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η ΔΕΥΑΚ να αποσβέσει το κόστος, για αυτό και κατέθεσε την επίμαχη αγωγή, ώστε να λάβει το κόστος των έργων, που υπολογίστηκε σε πάνω από 7 εκ. ευρώ.
 
Τελικά το Πρωτοδικείο δικαίωσε εν μέρει την ΔΕΥΑΚ, εξαιρώντας κάποια από τα έργα για τα οποία έγινε η αγωγή, και υποχρεώνει την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ να καταβάλλει το συνολικό ποσό των 3.298,699,79 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής. 

Θετική εξέλιξη για την ΔΕΥΑΚ 

Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, υπενθυμίζοντας πως όταν είχε κατατεθεί η αγωγή κάποιοι είχαν μιλήσει για προεκλογική κίνηση. Όμως η διοίκηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, προσπαθεί όχι μόνο να την προστατεύει, αλλά να αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται, ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό κέρδος.
 
Θεωρεί δε πως πρόκειται για ιστορική νίκη, που παγιώνει το γεγονός ότι η επιχείρηση, η οποία βαλλόταν πανταχόθεν, ασκεί πλέον τα δικαιώματά της και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω.
 
Μετά την απόφαση αυτή μάλιστα θα εξετάσουν την περίπτωση έφεσης της απόφασης, γιατί συνεχίζουν να πιστεύουν πως δικαιούνται όλο το ποσό, ενώ το δικαστήριο τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν αγωγή και για τις μελέτες των έργων.
 
Σημείωσε δε πως περιμένουν και δεύτερη δικαστική απόφαση, για την μετακίνηση ενός αγωγού που είχε αρχικό κόστος 900.000 ευρώ και με τους τόκους ανέρχεται πλέον στα 1.200.000 ευρώ.
 
«Παρά τα εμπόδια που εμφανίζονται κατά διαστήματα, μέσα και έξω από τη ΔΕΥΑΚ, και αντιμετωπίζουμε, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να είμαστε οι εγγυητές της καλής λειτουργίας της επιχείρησης αφήνοντας οικονομικό πλεόνασμα στους επόμενους» σημείωσε.
 
Για να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν τα χρήματα, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο κ. Καρασταύρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβούν σε κατάσχεση των οικοδομικών τετραγώνων που έχει η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, ώστε να έχουν μια εξασφάλιση, ακόμα και αν δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο, στη μορφή χρημάτων. 

Νομικός σταθμός η υπόθεση 

Σημαντική πρόκληση χαρακτήρισε την υπόθεση η κ. Γεωργία Λιμνίου δικηγόρος, μιας και αποτέλεσε πόνημα πολλών ετών, και την πραγμάτωση μιας σημαντικής φιλοδοξίας του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, με την απόφαση να δείχνει πως η ΔΕΥΑΚ γνωρίζει τον τρόπο και μπορεί να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών της.
 
Για το ζήτημα υπήρχαν δύο άξονες, ο ένας ήταν η πολυπλοκότητα των τεχνικών έργων και ο δεύτερος ότι τα νομικά θέματα που αντιμετωπίστηκαν ήταν πολύ ιδιάζοντα. Για αυτό και η υπόθεση αποτελεί σταθμό νομικά, καθώς αντιμετωπίζει το ζήτημα ότι χωρίς να υπάρχει σύμβαση, μπορεί ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που επενδύει χρήματα σε περιουσία άλλου, να ζητήσει τη ζημία του. 

Σημαντική απόφαση για την επιχείρηση 

Βασικός μάρτυρας στη δίκη, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, ήταν η κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΚ, που σημείωσε πως ήταν μια σημαντική απόφαση για την επιχείρηση, τα δικαιώματά της και κατ’ επέκταση τους πολίτες του Δήμου.
 
Απέδωσε την επιτυχία της όλης προσπάθειας τόσο στην επιμονή του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, όσο και την νομική υπόσταση που έδωσε στο όλο εγχείρημα η κ. Λιμνίου. «Είναι μια πρώτη νίκη» σημείωσε, τονίζοντας πως τώρα περιμένουν και την ευνοϊκή έκβαση της άλλης δίκης που έχουν με την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, για τον προαναφερθέντα αγωγό, μιας και σε αυτή υπάρχει τόσο η σύμβαση, όσο και η παραδοχή του χρέους από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.