Κερδισε την εμπιστοσυνη των παλιννοστουντων

Το Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης Παλιννοστούντων-Μεταναστών-Προσφύγων, που λειτουργεί στο Δήμο Ξάνθης (ΚΕΠΥΠ), καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους εξυπηρέτησε ένα μεγάλο αριθμό παλιννοστούντων από τις ομάδες στόχου, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη αυτών για την ποιότητα των υπηρεσιών που τους προσφέρθηκαν από το Κέντρο.

Δραστηριότητες του ΚΕΠΥΠ Ξάνθης

•Κοινωνική συμβουλευτική υποστήριξη (ψυχοκοινωνική αρωγή)

•Νομική συμβουλευτική και αρωγή, νομική συνδρομή για την ομαλότερη διευθέτηση των προβλημάτων των παλιννοστούντων, μεταναστών, προσφύγων (προβλήματα που σχετίζονται με την συναλλαγή των παραπάνω με τους δημόσιους φορείς και την απόκτηση δημόσιων εγγραφών, με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, με τις άδειες εργασίας τους, με την πολιτογράφησή τους, με τη νομική κατοχύρωσή τους σε κάθε είδους εγχείρημά τους)

•Πληροφόρηση και υποστήριξη των παλιννοστούντων – μεταναστών – προσφύγων σχετικά με θέματα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, κοινωνικής πρόνοιας, θέματα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθημερινής ζωής, αστικής κατάστασης κ.α., καθώς και η διαμεσολάβηση σε φορείς και υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων των εξυπηρετούμενων, παρέμβαση για ταχύτερη λειτουργία των επιτροπών απόδοσης ιθαγένειας.

•Πληροφόρηση, αρωγή και διεκπεραίωση θεμάτων στεγαστικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων και υπολοίπων ομάδων στόχου (αγορά ακινήτου-πρώτης κατοικίας με δανειοδότηση μέσω περιφέρειας, έλεγχος και προετοιμασία των δικαιολογητικών, ενημέρωση για παραχώρηση εκτάσεων, δάνεια, επιδότηση μισθωμάτων)

•Πληροφόρηση και ενημέρωση σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, που αφορούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τη διενέργεια σχετικών σεμιναρίων

•Προώθηση στην απασχόληση μέσα από προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, προγράμματα στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, διαμεσολάβηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας στην τοπική αγορά εργασίας

•Πληροφόρηση και υποστήριξη σε εργασιακά θέματα, αντιμετώπιση νομικών θεμάτων σε εργασιακά ζητήματα, συμβουλευτική-υποστηρικτική σε άνεργους παλιννοστούντες, ανεύρεση και καταγραφή θέσεων εργασίας σε άνεργους παλιννοστούντες και σύνταξη βιογραφικών σημειωμάτων στους εγγεγραμμένους παλιννοστούντες, καθώς και ενημέρωση πάνω στη χρήση προγραμμάτων της Ε.Ε.

•Επικοινωνία με εργοδότες για την ανεύρεση νέων θέσεων εργασίας και για ενημέρωση-ευαισθητοποίησή τους

•Διοργάνωση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των ομάδων στόχου στην τοπική κοινωνία, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού της κοινωνίας μας, για τα θέματα των παλιννοστούντων, μεταναστών και προσφύγων.

Στόχοι του ΚΕΠΥΠ

Η ομαλή κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων των παλιννοστούντων – μεταναστών – προσφύγων στην τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα στη σύγχρονη κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της περιοχής όπου ζουν, αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και γενικά της κοινωνίας μας για θέματα παλιννοστούντων, μεταναστών, προσφύγων είναι μεταξύ άλλων οι στόχοι του Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης Παλιννοστούντων (ΚΕΠΥΠ) του Δήμου Ξάνθης. Επίσης, το ΚΕΠΥΠ Ξάνθης ευαισθητοποιημένο στα ζητήματα που απασχολούν τους παλιννοστούντες επιδιώκει στόχους, όπως είναι η προώθηση των ομάδων στόχου στην απασχόληση, η παρέμβαση σε φορείς, υπηρεσίες, αναπτύσσοντας τις παραπάνω αναφερόμενες εξειδικευμένες δράσεις, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την συναλλαγή των ομάδων στόχου με τους δημόσιους φορείς και γενικά για την αντιμετώπιση δυσκολιών και εμποδίων, που οι παλιννοστούντες, μετανάστες και πρόσφυγες συναντούν στην καθημερινή τους ζωή.

Λειτουργικό το ΚΕΠΥΠ Ξάνθης

Κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό του ΚΕΠΥΠ, ο υπεύθυνος του Κέντρου κ. Γιώργος Παπάσωβ μετέφερε ότι «αυτός ο θεσμός ξεκίνησε στα τέλη του 1996 – αρχές 1997 στην Τοπική Ένωση Δήμων-Κοινοτήτων σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης. Αργότερα, το 1999 το υπουργείο Εξωτερικών μας βοήθησε οικονομικά για την ομαλή λειτουργία το Κέντρου. Από το 2000 έως και το 2002 το ΚΕΠΥΠ χρηματοδοτούνταν από το ΥΠΕΞ».

Κοινωνικοί λειτουργοί, οικονομολόγοι, νομικοί, στελέχη πληροφόρησης αποτελούσαν το στελεχιακό δυναμικό του τότε Κέντρου. «Ήμασταν 9 άτομα συνολικά και δουλέψαμε για 16-18 μήνες. Μετά τη διάλυση του ΕΙΥΑΠΟΕ αυτό το Κέντρο πέρασε στο Δήμο Ξάνθης παρ’ όλο που ο δήμος πάντα είχε σχέση με τη λειτουργία του Κέντρου μέσα από την εξασφάλιση κτιριακών υποδομών, αλλά και την εξόφληση εξόδων για ρεύμα κ.α. Τώρα είμαστε το ΚΕΠΥΠ του Δήμου και όλα τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων έχει αναλάβει ο δήμος».

Το Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης Παλιννοστούντων είναι ένας φορέας που παρέχει υπηρεσίες στους παλιννοστούντες, οι οποίοι απευθύνονται σ’ αυτό για να ενημερωθούν σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν. Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2003, το ΚΕΠΥΠ Ξάνθης ασχολήθηκε με παραπάνω από 1.000 υποθέσεις εξυπηρετούμενων.

«Μέσα από την πληροφόρηση των παλιννοστούντων για διάφορα θέματα ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με ειδικά θέματα που αφορούν την απασχόλησή τους ώστε να βρουν χρηματοδότηση για να έχουν δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση μέσω διάφορων προγραμμάτων. Πρέπει να πω ότι έχει επεκταθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου και τώρα ασχολούμαστε με όλα τα θέματα. Κάποια θέματα τα οποία ξέρουμε τα καλύπτουμε επί τόπου, ενώ για την επίλυση άλλων θεμάτων προστρέχουμε για συνεργασία σε κάποιους οργανισμούς και φορείς. Έχουμε επαφή με όλους τους φορείς του νομού μας, μεταξύ των οποίων ο ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, η Νομαρχία», όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του Κέντρου.

Μεγάλη είναι η προσέλευση των παλιννοστούντων που απευθύνονται στο ΚΕΠΥΠ Ξάνθης, μεταξύ των οποίων είναι αυτοί που ψάχνουν για οποιαδήποτε δουλειά ηλικίας άνω των 40 ετών, αλλά και πτυχιούχοι που προτιμούν απασχόληση που να έχει σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους.

«Καθημερινά απευθύνονται σε μας οι παλιννοστούντες για να ενημερωθούν για κάποια θέματα που τους απασχολούν. Είναι κάποιες μέρες που έχουμε μεγάλη προσέλευση και η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων αποτελείται από αυτούς που θέλουν να βρουν οποιαδήποτε δουλειά αρκεί να τους ικανοποιεί οικονομικά. Ενώ λίγοι είναι αυτοί που ψάχνουν για δουλειά ανάλογα με την ειδικότητα που έχουν βγάλει».

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπάσωβ, η ανεύρεση δουλειάς σε παλιννοστούντες που απευθύνονται στο ΚΕΠΥΠ Ξάνθης, καλύπτεται «μέσα από τις αγγελίες που διαβάζουμε στις εφημερίδες και μέσω του ΟΑΕΔ. Για πτυχιούχους ισχύουν οι προκηρύξεις που βγαίνουν και προσφέρουν απασχόληση εκτός νομού, γι’ αυτό και φεύγει ο κόσμος εκτός της περιοχής».

Μαρία Παπαδοπούλου

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι

από το αρχείο του ΠτΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.