Κενο γραμμα ο ΕΝΦΙΑ στους Δημους χωρις τα καταλληλα θεσμικα και διαχειριστικα εργαλεια

Προβλήματα με την κατανομή των πόρων του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη διαχείρισή του από τους Δήμους εντοπίζει ο Γ. Πετρίδης

«Αδειανό πουκάμισο» θεωρεί ο Δήμαρχος Κομοτηνής και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πετρίδης την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, χωρίς να δοθούν μαζί με αυτόν τα κατάλληλα θεσμικά, ανθρώπινα και διαχειριστικά εργαλεία, τα οποία δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή.
 
Το ζήτημα της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους αναζωπυρώθηκε από τον αρχηγό της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου μίλησε για υλοποίηση της μέχρι το 2021.
 
«Είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναφέροντας το μέτρο που είχε εξαγγελθεί το 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά.
 
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το κράτος δεν θα δίνει την επιχορήγηση των 2 δις ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα εισπράττει ανάλογο ποσό περίπου από τον ΕΝΦΙΑ. 

Σειρά από ζητήματα στον ΕΝΦΙΑ 

Παρόλο που η μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ κινείται προς την κατεύθυνση της αυτοτέλειας, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πετρίδης τονίζει πως «δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι θα γίνει μια οικονομική κοσμογονία στους Δήμους με την αυτοτέλεια που θα δώσει ο ΕΝΦΙΑ».
 
Και αυτό γιατί υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν προσκόμματα και προβλήματα τόσο στην είσπραξή του όσο και στη λειτουργία των Δήμων.
 
Το κύριο ζήτημα, σημείωσε, έχει να κάνει με την περικοπή των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους, σε αντάλλαγμα του περάσματος του ΕΝΦΙΑ στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, όπου θα δημιουργηθεί θέμα ανισοκατανομής των πόρων.
 
Μέχρι τώρα, οι πόροι δίνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου, όμως αν δεν υπάρξει ένα εσωτερικό αναδιανεμητικό σύστημα, και κάθε δήμος λαμβάνει όσα εισπράττονται στην χωρική του επικράτεια, θα υπάρξει ανισορροπία ειδικά στους αγροτικούς, αλλά και σε περιφερειακούς Δήμους όπως η Κομοτηνή, σε σχέση με τους μεγάλους αστικούς Δήμους, ιδιαίτερα όπως αυτοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν αγροτικές περιοχές.
 
Ακόμα και αν λυθεί το θέμα της διανομής των πόρων, απομένει το θέμα της είσπραξης, μιας και το κράτος, σημείωσε ο κ. Πετρίδης, νομοθετεί πάντα ιδιαίτερα αυστηρά σε ό,τι αφορά τη δική του δυνατότητα είσπραξης των οφειλών, ενώ στους Δήμους αυτή η δυνατότητα είναι πιο χαλαρή, οπότε η εισπραξιμότητα των οφειλών θα μειωθεί, μαζί με τα έσοδα των Δήμων.
 
Τέλος σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί με ποιους μηχανισμούς ανθρώπινου προσωπικού θα μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στο πέρασμα του ΕΝΦΙΑ σε αυτούς, όταν, ειδικά στους μικρούς Δήμους, σχεδόν το 40% του συνόλου, υπάρχει φοβερή υποστελέχωση και το προσωπικό δεν επαρκεί καν για τις σημερινές υποχρεώσεις, ενώ ακόμα και μεσαίοι δήμοι όπως η Κομοτηνή αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα υποστελέχωσης, ειδικά σε εξειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις και τυπικά προσόντα που απαιτεί ο ΕΝΦΙΑ.
 
«Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν πριν περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, διαφορετικά θα είναι ένα πουκάμισο αδειανό» σημείωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως μόνο η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, αντί της οικονομικής αυτοτέλειας που ζητά εδώ και δεκαετίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε αυτή τη φάση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.
 
Όσο για τη θέση της ΚΕΔΕ, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως αν και όταν γίνει πρόταση για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, τότε η ΚΕΔΕ θα τοποθετηθεί μέσα από το διάλογο που θα γίνει μέσω διαβούλευσης, ανάλογα φυσικά και του τι θα συνοδεύει αυτή τη μεταφορά και τα ζητήματα που θα προκύψουν.
 
Πάντως να σημειωθεί πως το όλο θέμα της συζήτησης των πόρων των Δήμων, γίνεται επάνω στην πραγματικότητα της μείωσης, κατά σχεδόν 60% από το 2010, των πόρων τους, κάτι για το οποίο δεν έγινε αναφορά το τελευταίο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.