Κενα, ελλειψεις και καθυστερησεις στο πινακιο

Με πολλά προβλήματα, ελλείψεις προσωπικού και μεγάλο φόρτο εργασίας ξεκινά η νέα δικαστική χρονιά. Τα σημαντικότερα προβλήματα του Εφετείου Θράκης έχουν σχέση με την στελέχωσή του τόσο σε δικαστικούς λειτουργούς όσο και σε δικαστικούς υπαλλήλους.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ροδόπης, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, τα προβλήματα υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και διαιωνίζονται. Ενώ στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης υπάγονται όλα τα Πρωτοδικεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή τα Πρωτοδικεία: Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, ενώ δηλαδή πρόκειται για Εφετείο με τεράστια περιφέρεια, γειτνιάζουσα, μάλιστα, με χώρες προέλευσης μεταναστών και εισόδου ναρκωτικών ουσιών, ωστόσο, είναι ελλιπώς επανδρωμένο. «Οι υποθέσεις που εισάγονται είναι ιδιαιτέρως σοβαρού αντικειμένου και παρουσιάζουν αυξητική τάση» επισημαίνει ο κ. Κυμπαρίδης.

Οι υποθέσεις με αριθμούς…

Κάθε μήνα λαμβάνουν χώρα δύο πολιτικές συνεδριάσεις (με αριθμό πινακίου 120 κατά μέσο όρο) και χρέωση κατά δικαστή 20 υποθέσεις τουλάχιστον κατά μήνα. Οι ποινικές συνεδριάσεις είναι 8 το μήνα (1 ΜΟΕ, 1 Πενταμελές, 2 τριμελούς Κακουργημάτων και 4 τριμελούς Πλημμελημάτων) με πολύ μεγάλο αριθμό υποθέσεων. Ο αριθμός των εισαγομένων ποινικών υποθέσεων κατά δικάσιμο είναι: 3 του Μεικτού Ορκωτού, 35 του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (25 ουσίας και 10 αιτήσεις). Του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι 30, του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων είναι 45. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις Εφετών στο Εφετείο Θράκης είναι 10 και κρίνεται επιβεβλημένη η εκ νέου ενίσχυσή του. Εισάγονται προς εκδίκαση πολλές υποθέσεις ιδιαιτέρως σοβαρού αντικειμένου (μεταξύ των οποίων διαχειριστικές με ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ιδιαιτέρως μεγάλου ποσού κ.α.), η εκδίκαση των οποίων απαιτεί πολυήμερες, συνεχείς συνεδριάσεις, οι οποίες κατ’ ανάγκη αντιμετωπίζονται με διακοπές σε ημέρες εκτός των τακτικών δικασίμων, γεγονός που συνεπάγεται όχι μόνο επιπρόσθετη απασχόληση, αλλά και ανάγκη αναπλήρωσης των μετεχόντων με άλλους Εφέτες. «Ο χρόνος τέλεσης των εκδικαζομένων υποθέσεων είναι παλαιός και ειδικότερα των πλημμελημάτων και των κακουργημάτων, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος παραγραφής των υποθέσεων, που αντιμετωπίζονται με συνεχόμενες διακοπές συνεδριάσεων. «Όλα αυτά απαιτούν απασχόληση όλων των Εφετών τουλάχιστον κατά 10-12 εργάσιμες μέρες μηνιαίως, ενώ υπάρχει επιπρόσθετη απασχόληση αυτών προς εκδίκαση βουλευμάτων σημαντικού αριθμού, κατά μέσο όρο τριάντα κατά μήνα» δηλώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ροδόπης. Έτσι, απαραίτητη κρίνεται: 1) η άμεση απόσπαση δύο έμπειρων Εφετών προκειμένου να προεδρεύουν στα Τριμελή Εφετεία Πλημμελημάτων και Κακουργημάτων. 2) η αύξηση των οργανικών θέσεων Εφετών κατά 3.

Με προβλήματα και κενά η λειτουργία του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής

Πολλά προβλήματα καταγράφονται και στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, όπου πάλι ο όγκος των υποθέσεων τους είναι τεράστιος και ειδικότερα η κίνηση των υποθέσεών του είχε ως εξής: Το 2005 εισήχθησαν 458 υποθέσεις και έμειναν εκκρεμείς για προσδιορισμό 664. Το 2006, 517 υποθέσεις και έμειναν εκκρεμείς για προσδιορισμό 741. Το 2007, 338 υποθέσεις και 806 συνολικά έμειναν εκκρεμείς για προσδιορισμό. Αντίστοιχα το 2005 δημοσιεύτηκαν 562 αποφάσεις, το 2006, 571 και από το 2007 καταγράφτηκαν 344 υποθέσεις.

Με το σταγονόμετρο οι δικαστικοί υπάλληλοι…

Παράλληλα καταγράφεται σημαντικότατη έλλειψη και δικαστικών υπαλλήλων, καθώς υπηρετούν 3 γραμματείς, 1 δακτυλογράφος και 1 επιμελητής. Όπως εξηγεί ο κ. Κυμπαρίδης, είναι απαραίτητο να αποσπασθεί άμεσα τουλάχιστον 1 Εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων, ώστε να στελεχώσει τη σύνθεση του Ακυρωτικού Τμήματος. Όπως επίσης να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των Εφετών Διοικητικού Δικαστηρίου κατά 3, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια αποφάσεων. Παράλληλα, ζητείται η αύξηση των οργανικών θέσεων του Εφετείου και η πλήρωση των κενών θέσεων του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου. «Υπάρχει πληθώρα υποθέσεων και μέγιστη ανάγκη όλων των δικηγόρων» επισημαίνει, τονίζοντας την ανάγκη στελέχωσης και ενίσχυσης με επιπλέον προσωπικό. «Αν μιλάμε για φοβερές καθυστερήσεις στο Εφετείο, τότε στο Διοικητικό Εφετείο, υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες, πράγμα το οποίο επισημάνθηκε από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας – Επιθεωρητή, κατά την τελευταία επίσκεψή του. «Σε πάρα πολλές υποθέσεις, όταν φθάνει η ώρα εκδίκασης, δεν υπάρχει καμία ουσία, έχει λυθεί από το χρόνο το πρόβλημα» δηλώνει ο κ. Κυμπαρίδης και επισημαίνει ότι αυτή η κατάσταση και δεν παράγει έργο και δεν πρέπει να ευχαριστεί κανέναν. «Μια πολιτισμένη χώρα, ζητά να μπορεί να αποδίδει δίκαιο στην ώρα του, αν δεν μπορεί να το πράξει, τότε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» καταλήγει ο κ. Κυμπαρίδης, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει σταλεί επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία επισημαίνεται το σύνολο των προβλημάτων.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.