Κεφι, σατιρα και παραδοση στο καρναβαλικο επικεντρο του Εβρου

Στα περισσότερα ελληνικά καρναβάλια η παράδοση πρωταγωνιστεί. Η επικαιρότητα όμως ­ κυρίως η πολιτική ­ είναι εκείνη που δίνει ζωντάνια και ανανεώνει κάθε χρόνο τα δρώμενα. Έτσι και στο Σουφλί. Η παράδοση και η σάτιρα ήταν τα κύρια στοιχεία των αποκριάτικης παρέλασης στο Καρναβάλι που διοργάνωσε ο δήμος Σουφλίου. Το πνεύμα του καρναβαλιού, διονυσιακό όσο και μυστηριώδες, οδήγησε τους συμμετέχοντες σε πλήρη απελευθέρωση από τις τυπικότητες. Η καρναβαλική πομπή ξεκίνησε το σεργιάνι της στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και στην τοπική. Τα σατιρικά άρματα έδωσαν το σύνθημα για να ξεκινήσει το γλέντι.

Η φαντασία, η δημιουργία, η συμμετοχή του κόσμου, αλλά κυρίως η σάτιρα ήταν το χαρακτηριστικό του φετινού καρναβαλιού, και πολύ σωστά η δήμαρχος Σουφλίου κ. Κακαλή το χαρακτήρισε «ξεχωριστό, γιατί το διακρίνει η σάτιρα, το πηγαίο χιούμορ, το μεγάλο κέφι και ζωντάνια». Η κ. Κακαλή ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν, όσους βοήθησαν στη διοργάνωσή του, τα μέλη της ΔΕΠΤΑΣ του ΚΑΠΗ και του Πνευματικού Κέντρου «που συνέβαλαν τα μέγιστα για τη διοργάνωση».

Δίνοντας το σύνθημα η κ. Κακαλή, ξεκίνησε η παρέλαση των 14 αρμάτων. Ξεκινώντας από τον βασιλιά Καρνάβαλο που έδινε το σύνθημα κατά του χρυσού, ακολούθησαν τα άρματα που σατίριζαν το επίδομα καυσίμων, τις πλημμύρες στον Έβρο, το φυσικό αέριο, τη Ζαχοπουλιάδα, τις εξετάσεις DNA. Με χιούμορ, όπως μόνο ο απλός λαός ξέρει.

Να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν οι βουλευτές του Έβρου κ. Δερμεντζόπουλος και κ. Ντόλιος και ο πρώην βουλευτής κ. Φωτιάδης.

Νίτσα Καράκη: «Το Σουφλί έγινε το επίκεντρο του Έβρου»

Όπως ενημερώνει η Πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΣ κ. Νίτσα Καράκη, όλα τα άρματα ήταν δουλεμένα στο χέρι από εθελοντές άνδρες του δήμου, οι οποίοι δούλεψαν επί ένα δίμηνο κάθε βράδυ άοκνα με κέφι και μεράκι. Συμμετείχαν και οι σύλλογοι των τοπικών διαμερισμάτων, όπως ο Σύλλογος «Σταμάτιος Παππάς» της Κορνοφωλιάς, ο Αθλητικός Σύλλογος Δαδιάς αλλά και ο Μορφωτικός Σύλλογος Πρωτοκλησίου με αναπαράσταση του εθίμου του Μπέη.

«Όταν ξεκινήσαμε την προετοιμασία του Καρναβαλιού είχαμε απευθυνθεί σε όλους τους συλλόγους του νομού, όπως και στα σχολεία, έτσι ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους και να συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή εκδήλωση που εδώ και τριάντα χρόνια είναι θεσμός στο δήμο Σουφλίου. Δεν είχαμε συμμετοχές από άλλους δήμους, αλλά ανταποκρίθηκαν μαθητές του δημοτικού και γυμνασίου του Δήμου Ορφέα, που συμμετείχαν μεμονωμένα και συμμετοχή από το Πρωτοκλήσι. Υπήρχε συμμετοχή από Κωνσταντινουπολίτες, οι οποίοι φιλοξενούνταν στην Ορεστιάδα. Αυτοί που τους φιλοξενούσαν ήθελαν να τους κάνουν έκπληξη, γιατί πάρα πολλά χρόνια έχουν να μπουν στο κλίμα του καρναβαλιού. Ζήτησαν στολές από εμάς και συμμετείχαν με κέφι και μεράκι».

Επίσης, στο Σουφλί φιλοξενούνταν, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής, το Εσπερινό Λύκειο και Γυμνάσιο Δράμας περίπου σαράντα άτομα, τα οποία ζήτησαν να συμμετάσχουν και αυτά στο καρναβάλι.

Κατά την κ. Καράκη «η διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία. Η παρέλαση είχε ζωντάνια και κέφι και το διασκέδαζαν οι καρναβαλιστές. Βέβαια, όσο και αν θέλουμε η σάτιρα να μην ξεπεράσει τα όρια στην παρέλαση δεν μπορείς να βάλεις φραγμούς στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών. Η σάτιρα, επειδή γίνεται λόγος και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εφόσον η μέρα τα επιτρέπει όλα, δεν έχει όρια.

Κάθε χρόνο φοβόμαστε τον καιρό, είχαμε και το άγχος της ΔΕΗ με τις διακοπές ρεύματος, παρόλα αυτά και ο καιρός συνηγόρησε και η ΔΕΗ και δεν είχαμε απρόοπτα. Κάνοντας μια αποτίμηση, θα λέγαμε ότι οι Σουφλιώτες το θέλουν το καρναβάλι και συμμετέχουν με όρεξη και κέφι και επιπλέον έχουμε όλοι με χαρά συνειδητοποιήσει ότι φέρνει κόσμο στον τόπο μας . Το Σουφλί έγινε το επίκεντρο του νομού αυτή την ημέρα, αλλά και πολύς ξένος κόσμος φαίνεται ότι το επιλέγει γενικά για το τριήμερο της Αποκριάς. Θετικό, λοιπόν, ήταν το αποτέλεσμα για την περιοχή μας, εφόσον τα ξενοδοχεία αυτές τις ημέρες ήταν πλήρη. Ο ιδιωτικός ξενώνας στη Δαδιά, το Οικοτουριστικό στο Σουφλί, τα δύο ξενοδοχεία, και το δημοτικό και το ιδιωτικό, όλα ήταν πλήρη».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.