Κεφαλαιο για την οικονομια της Θρακης το ΜΒΑ του Τμηματος Οικονομικων Σπουδων

Με 300 αποφοίτους, το 60% των οποίων δραστηριοποιούνται στη Θράκη - Παναγιώτης Ρουμελιώτης «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εργαλείο για να γίνει η Θράκη διαμετακομιστικό κέντρο»

Τα δέκα χρόνια ύπαρξης του ΜΒΑ του γιόρτασε το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του ΔΠΘ, διοργανώνοντας ημερίδα σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης με τίτλο «Προοπτικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» την Τετάρτη 11 Μαΐου.
 
Αυτή είναι η πρώτη από τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει το τμήμα για την συμπλήρωση των δέκα ετών, για το πρόγραμμα που έχει 300 αποφοίτους μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων δραστηριοποιούνται στη Θράκη, αποτελώντας ένα πυρήνα στελεχών που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία αν τους δοθεί η ευκαιρία.
 
Παρών στην ημερίδα ήταν και ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος εξέθεσε στο κοινό τις «Προοπτικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας». 

Ιωάννης Μουρμούρης «Αλληλένδετες αριστεία, γνώση και ανάπτυξη»

Τα αλληλένδετα θέματα της αριστείας, της γνώσης και της ανάπτυξης ανέπτυξε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρύτανης και Διευθυντής του ΜΒΑ Καθηγητής κ. Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι το μεταπτυχιακό αυτό αποτελεί μια παρακαταθήκη όχι μόνο για το τμήμα αλλά και τη Θράκη, μιας και το 60% των περίπου 300 αποφοίτων του είναι στελέχη που δραστηριοποιούνται στη Θράκη.
 
«Είναι η σπονδυλική στήλη των στελεχών που υπάρχουν, είναι ικανότατοι και τους βρίσκετε μπροστά σας παντού» σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον απόφοιτο του MBA και Διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας κ. Σάββα Πασάλογλου, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση και μετέφερε την εμπειρία του από το MBA.
 
Όσο για το θέμα της ομιλίας του, ο κ. Μουρμούρης επισήμανε πως ο στόχος της πραγματοποίησης του μεταπτυχιακού είναι οι απόφοιτοί του να αποτελέσουν τη «μαγιά» ώστε αύριο να υπάρξουν οι άνθρωποι που μέσα από τη γνώση θα «σπρώξουν» την ανάπτυξη, άνθρωποι με πρωτοβουλία, δικές τους ιδέες και επιχειρήσεις.
 
Το πανεπιστήμιο από την πλευρά του κατά τον κ. Μουρμούρη, τους δίνει κατευθύνσεις καινοτομίας, τεχνολογίας, και ευγενούς άμιλλας, που ονομάζουμε τελευταία και αριστεία. «Η αριστεία είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα, η γνώση είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να έχουμε καινοτομία, και η δημιουργία είναι αυτή που θα μας επιτρέψει αν έχουμε αργότερα την ανάπτυξη» εξήγησε τονίζοντας πως αυτός ο συνδυασμός απαιτεί παιδεία σε βάθος, την οποία δίνει το μεταπτυχιακό, παράγοντας στελέχη τόσο για την αγορά, όσο και την έρευνα. 

Παναγιώτης Ρουμελιώτης «Μετά την αξιολόγηση θα υπάρξουν και οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η οικονομία μας να μπει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία»

Την μεγάλη του χαρά για την παρουσία του στον εορτασμό των 10 ετών ύπαρξης του MBA του τμήματος Οικονομικών επιστημών εξέφρασε ο κ. Ρουμελίωτης, ο οποίος μίλησε για τις Προοπτικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και την κατάσταση στην οποία αυτή βρίσκεται μετά και την σχεδόν ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
 
Ο κ. Ρουμελιώτης θεωρεί πως μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αναλύοντας τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να δημιουργήσει η χώρα προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να στηθούν οι βάσεις μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
 
Οι προϋποθέσεις, σημείωσε, είναι να επαναλειτουργήσει το χρηματοδοτικό σύστημα της χώρας, δηλαδή οι τράπεζες να μπορέσουν να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ταυτόχρονα να βοηθήσουν τις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους και να χρηματοδοτήσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
 
Μια ακόμα προϋπόθεση είναι το πώς θα λειτουργήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που περιέχει καινούρια στοιχεία κυρίως όσο αφορά τη σταθερότητα του συστήματος, κάτι που αποζητούσαν οι επενδυτές πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας, και κυρίως το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας που θα πρέπει να προωθηθεί είτε από έργα υποδομών είτε από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα προκειμένου να υλοποιηθούν νέα επενδυτικά σχέδια.
 
Σε αυτή τη φάση, σημείωσε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απορρόφηση των πόρων της ΕΕ, κυρίως μέσα από την έγκαιρη υλοποίηση των έργων υποδομής στις διάφορες περιφέρειες της χώρας και κυρίως να αρχίσει η χρηματοδότηση κάποιων ιδιωτικών επενδύσεων, με ιδιαίτερη μέριμνα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. «Όλα αυτά μαζί, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάκαμψη της οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι, εφόσον η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου και στη συνέχεια βρεθεί και μια λύση σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, θα υπάρξουν και οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η οικονομία μας να μπει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία και στην ανάταξή της» παρατήρησε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Ρουμελιώτης πιστεύει πως πλέον έχει αναγνωριστεί και από τα πιο επίσημα χείλη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και μεγάλα βήματα, υιοθετώντας τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και πλέον εναπόκειται στους εταίρους να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους έτσι ώστε η χώρα μας να μην είναι υποχρεωμένη να αποπληρώνει μεγάλα ποσά, διατηρώντας τη φορολογία της σε υψηλά επίπεδα και μειώνοντας δαπάνες οι οποίες κατά τον ίδιο πλέον έχουν φτάσει στο κατώτατο σημείο για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής πρόνοιας και του υγειονομικού συστήματος.
 
Τέλος ο κ. Ρουμελιώτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θεωρεί ότι θα βοηθήσει την περιοχή μας μιας και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι πρωτοβουλίες στη Θράκη, με τις υφιστάμενες βιομηχανικές ζώνες, αλλά και επενδυτικά σχέδια που μπορούν να δρομολογηθούν άμεσα ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε ένα κέντρο που θα συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και κατ’ επέκταση την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών σύνδεσης με την Τουρκία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.