Καζαμιας 2019

Η χρονιά φέτος έχει το πλεονέκτημα να θυμίζει κάτι από αντίστροφη μέτρηση… 20,19. Πού θα καταλήξει βέβαια αυτή η αντίστροφη μέτρηση ουδείς γνωρίζει, το σίγουρο είναι όμως πως ταυτίζεται απόλυτα με αυτό που πλέον είναι στα χείλη όλων: «κάθε πέρσι και καλύτερα». Οφείλουμε παρ’ όλα αυτά να αισιοδοξούμε. Οι αργίες του ’19 σίγουρα είναι ένα πρώτο δείγμα που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018 εμείς κατά την προσφιλή μας συνήθεια μπήκαμε στην χρονομηχανή μας και σας παρουσιάζουμε όσα πρόκειται (ή και όχι) να συμβούν τη νέα χρονιά…
 
Ιανουάριος
 

Με την ορμή και την αισιοδοξία που γεμίζει τις ψυχές ο νέος χρόνος, ο Γενάρης κάθε άλλο παρά ήσυχος είναι. Πληθώρα βουτηχτάδων εμφανίζονται φέτος τα Φώτα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υποψήφιοι σύμβουλοι στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όλοι τους αποτόλμησαν να βουτήξουν στα κρύα νερά σκεπτόμενοι πως αν μπορείς να αλιεύσεις τον σταυρό τότε οι ψήφοι είναι παιχνιδάκι. Μετά την επιτυχία που σημείωσε το «Μαγεμένο Πάρκο» η ΔΚΕΠΠΑΚ αποφασίζει να κρατήσει όλο τον χρόνο τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, και λύνουμε το πρόβλημα του ανεπαρκούς φωτισμού και χαρίζουμε μια πιο fun νότα στο κατά τα άλλα μουντό πάρκο.
 
Φεβρουάριος
 

Στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΠΑΤ για την διάσωση του ερυθρού σαλαχιού των ελληνικών υδάτων εντάσσεται τροπολογία του υπουργείου Παιδείας στην οποία προβλέπεται η ίδρυση τέταρτης Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι φορείς αφού έχουν εξαντλήσει κάθε πιθανή επαφή με θεσμικούς αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το ύστατο χαρτί τους. Κάνουν εκπομπή στον Παπαδόπουλο. Παρόντες όλοι οι άρχοντες του τόπου που σηκώνοντας τα ποτήρια φωνάζουν «Στη Νομική μας ρε παιδιά». Η εκπομπή έχει μεγάλη απήχηση και καταφέρνει να συγκινήσει τους Έλληνες απανταχού. Δεν είναι ικανή ωστόσο να ανατρέψει την τροπολογία. Σουβλατζίδικα και ρουμς-του-λετάδες (sic) κρεμούν μαύρες σημαίες έξω από σπίτια και καταστήματα.
 
Μάρτιος
 

Έρχεται στην ελληνική βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών. Η Αθήνα γεμίζει μακεδονομάχους. Είναι η μεγαλύτερη απόβαση βορειοελλαδιτών στην πρωτεύουσα μετά τον τελικό κυπέλλου του 2018 ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Προκειμένου ο πρωθυπουργός να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων έξω από τη βουλή, περνάει νόμο με τον οποίο καθιερώνεται η ονομασία σουβλάκι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης εισάγεται διάταξη σύμφωνα με την οποία στο εξής τυρί καλείται κάθε λευκό τυρί και κασέρι κάθε κίτρινο. Τέλος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εντάσσει την μπουγάτσα στα προϊόντα ΠΟΠ και καθιερώνει ISOγια κάθε διαφορετικό τύπο μπουγάτσας. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση, η συμφωνία περνάει όμως με τις ψήφους 151 βουλευτών χάρη στη σύμπραξη ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας Ποταμιού που αναλαμβάνει και χρέη κυβερνητικού εταίρου.
 
Στις 29 Μαρτίου το Ηνωμένο Βασίλειο παύει να είναι μέλος της ΕΕ. Στη Σκωτία προκηρύσσεται δημοψήφισμα για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την παραμονή στην ΕΕ.
 
Απρίλιος
 

Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής είναι πλέον στα ντουζένια του. Κάθε Κομοτηναίος μπορεί πλέον να παρακολουθήσει σπουδαίες όπερες της παγκόσμιας σκηνής. Η Εθνική Λυρική Σκηνή ιδρύει παράρτημα στην Κομοτηνή και στεγάζεται στο κτίριο του Μεγάρου. Παράλληλα ιδρύονται σχολές εκμάθησης λυρικού δράματος. Η πόλη γίνεται η μητρόπολη της όπερας στην Ελλάδα. Το Πάσχα φέτος πέφτει προς το τέλος του Απρίλη. Οι τιμές των αμνοεριφίων είναι εξευτελιστικά χαμηλές και οι κτηνοτρόφοι αρνούνται να πουλήσουν. Κτηνοτρόφοι από όλη την ΑΜΘ συγκεντρώνονται έξω από το κτήριο της Περιφέρειας και επιδίδουν ψήφισμα. Οι Έλληνες φέτος θα σουβλίσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από αρνί και κατσίκι.
 
Μάιος
 

Ο Μάιος είναι ο μήνας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών  εκλογών και των ευρωεκλογών. Μην περιμένετε να σας πούμε τα ονόματα των νικητών. Θα σας πούμε όμως πως σε όλες τις θέσεις εκλέγονται άνθρωποι που νοιάζονται για τον τόπο, έχουν όραμα και σχέδιο για το μέλλον και θα το επιτύχουν με σκληρή δουλειά, ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστούν με τα κέντρα εξουσίας. Πιο σαφείς δυστυχώς δεν μπορούμε να γίνουμε για να μην θεωρηθεί ότι προδικάσαμε και το αποτέλεσμα. Επίσης λαμβάνουν χώρα και τα Ελευθέρια της πόλης. Μετά την έπαρση της ιστορικής σημαίας της πόλης ακολουθεί συναυλία με τον Γιώργο Σαμπάνη μπροστά στο Σπαθί. Άφθονα σουβλάκια και κρασί συμπληρώνουν το πανηγυρικό κλίμα.
 
Ιούνιος
 

Το Φεστιβάλ Φαναρίου μετά την περσινή στροφή του αποφασίζει να πάει ένα βήμα παρακάτω. Αυτή τη φορά το τριήμερο του Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους, την πρώτη μέρα η Lady Gaga και η Άντζελα Δημητρίου, τη δεύτερη ο Σαράντης Σαλέας με τον Μπάμπη Μπατμανίδη και την τρίτη  ─για να παραμείνουμε και ποιοτικοί─ οι Χατζηφραγκέτα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Το Φεστιβάλ απολαμβάνει της προτίμησης του κόσμου και παρουσιάζεται ως τεράστια επιτυχία που έχει εμπεδωθεί πια ως brandnameτης τουριστικής Ροδόπης. Οι τουρίστες βέβαια δεν εμφανίστηκαν ποτέ αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
 
Ιούλιος
 
Οι ζέστες έσφιξαν αλλά οι Έλληνες δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Η κυβέρνηση αποφασίζει να υλοποιήσει πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Κάθε παιδί κάτω των 12 ετών θα λάβει voucher αξίας 10 ευρώ που θα μπορεί να εξαργυρώσει σε κατασκήνωση της επιλογής του. Επίσης για κάθε νοικοκυριό χαμηλών εισοδημάτων προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο www.mpaniatoulaou.gr
 
Αύγουστος
 
Ήρθε η ώρα της αποχώρησης για τον Γιώργο Πετρίδη. Σε μια σεμνή τελετή «δύο σε ένα» εγκαινιάζεται η Τσανάκλειος και ο Γιώργος Πετρίδης εκφωνεί τον αποχαιρετιστήριο λόγο του από τη θέση του δημάρχου Κομοτηνής. Η φιλαρμονική του δήμου παίζει ένα ποτ πουρί από τραγούδια επιτυχίες με θέμα τον αποχωρισμό. «Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν» του Πουλόπουλου, «Οι γλάροι» του Γαβαλά, «Φεύγοντας» του Τερζή μεταξύ άλλων έχουν την τιμητική τους. Σε μια έκρηξη της στιγμής μπροστά στο εμβληματικό κτίριο της Κομοτηνής ο δήμαρχος ρίχνει και μια «γυροβολιά», όπως επιτάσσει η περίσταση… Ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές για τον Οκτώβριο του έτους.
 
Σεπτέμβριος
 
Τα νέα δημοτικά συμβούλια αναλαμβάνουν δουλειά. Από την αρχή φαίνεται πως η απλή αναλογική δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τους διοικούντες. Οι ευρείες συναινέσεις και τα σχετικά ισοκατανεμημένα ποσοστά των παρατάξεων στον δήμο Κομοτηνής δυσκολεύει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.Στο πρώτο πανηγυρικό δημοτικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση που πραγματοποιείται, διαφαίνεται πως πολλά θέματα θα μένουν πίσω, αφού δεν επιτυγχάνεται η απαραίτητη συναίνεση. Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς σε όλα τα σχολεία της χώρας θα χτυπήσει φέτος στις 10.30 το πρωί.
 
Οκτώβριος
 

Οι Έλληνες κατέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στη νέα βουλή. Κανένα κόμμα όπως είναι φυσικό δεν καταφέρνει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Οχτώ κόμματα εισέρχονται στη βουλή. Κατά σειρά ψήφων: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΛΑΕ. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης κρατά μια βδομάδα περίπου. Ο συνασπισμός των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σχηματίζουν κυβέρνηση. Προκύπτουν ενδιαφέροντες συνδυασμοί για τη στελέχωση των υπουργείων, όπως το δίδυμο Άδωνις Γεωργιάδης- Παύλος Πολάκης στο Υπουργείο Υγείας και Κωστής Χατζηδάκης-Ευκλείδης Τσακαλώτος στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Νοέμβριος
 

Η γνωστή Ξανθιά του «ΠτΘ», αφού δεν κατάφερε να λάβει το χρίσμα για τον δημαρχιακό θώκο, μετά από μήνες σιωπής, επανέρχεται με μια ακόμη κοινωνική της παρέμβαση. Το διάστημα που μεσολάβησε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αντλώντας από την πλούσια ροδοπίτικη λογοτεχνική παράδοση συνέγραφε την πρώτη αισθηματο-κοινωνική επιθεώρηση της Κομοτηνής. «Τι τον θες τον παίδαρο, όταν έχεις μέγαρο» ο τίτλος του έργου, που είναι μια ωδή «στους ανεκπλήρωτους έρωτες μιας κοινωνίας που θα μπορούσε καλύτερα αν είχε τολμήσει περισσότερα», όπως σημειώνει η ίδια στο προλογικό της σημείωμα. Το έργο ανεβαίνει στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής χάρη στη σύμπραξη όλων των θεατρικών ομάδων της πόλης και σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αφού παίζεται για τρεις συναπτές εβδομάδες.
 
Δεκέμβριος
 

Επιτέλους το πρώτο δείγμα ανάπτυξης αρχίζει να φαίνεται και στην Κομοτηνή. Το Στορκ ανοίγει ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό. Η είδηση εξαπλώνεται αστραπιαία σε όλη τη χώρα και ταπεινοί «προσκυνητές» συρρέουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να ζήσουν κάτι από την «αίγλη» του παρελθόντος.
 
Η Ξανθιά κερδίζει το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς» στα βραβεία της Ροδόπης, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το έργο της, το οποίο βγαίνει για περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπογράφεται και συμβόλαιο για να γίνει ταινία από τον Γιώργο Λάνθιμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.