Καζαμιας 2018

Όσα πρόκειται να «φανερωθούν» το νέο έτος

Το γέρικο ’17 θα μας αφήσει σε λίγο. Όπως και οι προκάτοχοί του, δεν ήταν ρόδινη χρονιά. Είχε τα καλά, είχε και τα κακά του. Όπως και οι προκάτοχοί του, ξεκίνησε και αυτό αισιόδοξα, να είναι μία καλή χρονιά, γεμάτη μόνο θετικές εξελίξεις. Κάθε νέα χρονιά οφείλει να ξεκινά από μέρους μας με αυτή την ψυχική στάση, έστω κι αν στην πορεία διαψεύδονται οι προσδοκίες μας. Είναι και αυτό στο «πρόγραμμα» άλλωστε.
 
Το 2018 είναι λοιπόν προ των πυλών και περιμένει με την ίδια αισιοδοξία να το προϋπαντήσουμε. Μόνο που ο καζαμίας αλλιώς μας τα λέει για τον μικρό μας τόπο. Κάπως πιο σουρεαλιστικά, λίγο πιο μεγεθυμένα από το σύνηθες και ίσως με τη βεβαιότητα πως σε τούτο τον τόπο όλα μοιάζουν απίστευτα μέχρι να γίνουν  πραγματικότητα.
 
Ακολουθεί μια ενορατική ματιά στο έτος που μας έρχεται. Μία επικαιρότητα του μέλλοντος που περιμένει τον μήνα της για να εξελιχθεί, με γεγονότα και καταστάσεις από την Κομοτηνή, τη Ροδόπη, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο.
 
Ιδού…
 

Ιανουάριος

 
Το νέο έτος ξεκινά στη Ροδόπη με προβλήματα λόγω χιονόπτωσης. Πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου κλείνουν από τον χιονιά. Παρότι με τη δωρεά του ΤΑΠ οι δυνατότητες αποχιονισμού αυξήθηκαν, η σφοδρότητα της χιονόπτωσης δημιουργεί πολλά προβλήματα. Σχεδόν 70 πόντοι χιόνι πέφτει μέσα στην Κομοτηνή. Δρόμοι μετατρέπονται σε παγοδρόμια και μένουν έτσι για πολλές μέρες, αφού κανένα μηχάνημα αποχιονισμού δεν χωρά να περάσει από εκεί. Έτσι μπορεί οι κεντρικοί δρόμοι να είναι ανοιχτοί όμως σχεδόν κάθε άλλος δρόμος της πόλης παραμένει κλειστός. Ίδια είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ροδόπη. Κάποιοι βέβαια εκφράζουν τις ενστάσεις τους ως προς την ετοιμότητα του μηχανισμού και την επαρκή προμήθεια αλατιού. Διαψεύδονται από τις τοπικές αρχές.
 

Φεβρουάριος

 
Μεγάλη κρίση νερού ξεσπά στην Κομοτηνή και τους πέριξ οικισμούς. Αιτία της κρίσης η βλάβη από έναν αρουραίο στον πίνακα ελέγχου του κεντρικού αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΚ που είχε ως αποτέλεσμα την  υπερχλωρίωση του νερού. Τι κι αν το νερό μυρίζει σαν φοιτητικό σπίτι μετά από διήμερο πάρτι, η ΔΕΥΑΚ διαβεβαιώνει πως το νερό είναι απολύτως ασφαλές προς πόση. Μάλιστα φροντίζει να εμφανίσει και σχετικό πόρισμα του εργαστηρίου της, χωρίς βέβαια να αντικρούει τον σάλο που δημιουργήθηκε.
 

Μάρτιος

 
Άλλη μια πρωτότυπη πρωτοβουλία του Σπάρτακου. Στέλνει επιστολή στον Νίκο Παπά με αφορμή την ίδρυση της ελληνικής υπηρεσίας διαστήματος. Με την επιστολή προτείνει την αποστολή στο διάστημα αδέσποτων σκύλων. Η πρωτοβουλία γίνεται ασμένως δεκτή και φέρει την κωδική ονομασία «Λάικα». Σκυλιά κάθε ράτσας στέλνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη σελήνη. Ο Σπάρτακος διοργανώνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία όπου προβάλλει σε γιγαντοοθόνη την πρώτη εκτόξευση. Περιέργως μαζεύονται περισσότερα σκυλιά παρά άνθρωποι για να δουν την εκτόξευση.
 

Απρίλιος

 
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα πραγματοποιείται η έκθεση ΑΜΘ στο εξής σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Περιφερειάρχη. Ο τίτλος βέβαια είναι το μόνο που παραμένει να θυμίζει την Έκθεση, αφού αλλάζει εντελώς χαρακτήρα.  Πλέον γίνεται μια έκθεση gaming cosplay και κόμικ. Γνωστοί youtubers έρχονται στην Κομοτηνή, αναλαμβάνοντας την παρουσίαση διάφορων θεματικών. Στις παράλληλες διοργανώσεις λαμβάνει χώρα στην οροσειρά της Ροδόπης το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα  airsoft. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, όπως επίσης από τις γειτονικές χώρες έρχονται στην περιοχή, για να δουν τα εκθέματα. Η έκθεση συγκεντρώνει σημαντικό ενδιαφέρον επισκεπτών.
 

Μάιος

 
Το φαινόμενο των πλειστηριασμών λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Το όνειρο του κεραμιδιού κάτω από το κεφάλι γίνεται εφιάλτης. Χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες και αγοράζονται από θυγατρικές τους, που ειδικεύονται στο κομμάτι του real estate. Χιλιάδες πολίτες εν μία νυκτί βρίσκονται στο δρόμο. Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σε όλη τη χώρα. Ένα νέο κίνημα αγανακτισμένων δημιουργείται, γρήγορα όμως ξεφουσκώνει. Στη Ροδόπη ο Μάιος συνοδεύεται από την είδηση  ότι η χρήση του παλαιού δικαστικού μεγάρου περνάει στα χέρια του δήμου Κομοτηνής. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τις αναγκαίες εργασίες αναπαλαίωσης και συντήρησης του κτιρίου, που θα κρατήσουν μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για να περιενδυθεί  τον χαρακτήρα θριάμβου κατά τα ρωμαϊκά πρότυπα,  και  θα λειτουργήσει ως δικαστικό μουσείο.
 

Ιούνιος

 
Το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης, με την έναρξη του καλοκαιριού γεμίζει τουρίστες από τις γειτονικές χώρες. Σε αυτό συμβάλλει το «άνοιγμα» της διόδου της Νυμφαίας στα λεωφορεία. Βούλγαροι και Ρουμάνοι τουρίστες καταφεύγουν στις παραλίες της περιοχής για τις διακοπές τους. Παράλληλα η παραχώρηση της διαχείρισης του κάμπινγκ Φαναρίου από την ΕΤΑΔ στον δήμο συμβάλλει στην καλύτερη επί χάρτου με πενταετή επίσης σχεδιασμό  —μέχρι τις επόμενες εκλογές— αξιοποίησή του. Γίνονται γενναίες παρεμβάσεις στον χώρο και εκσυγχρονισμός των υποδομών. Το Φεστιβάλ Φαναρίου αποκτά βαλκανικό χαρακτήρα. Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στη βουλγαρική μουσική σκηνή, η δεύτερη στην τουρκική και η τρίτη στην ελληνική. Για τρεις μέρες στο Φεστιβάλ γίνεται το αδιαχώρητο.
 

Ιούλιος

 
Μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα καταγράφεται στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Λίγο πριν τον πρώτο ημιτελικό μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής μία βομβιστική επίθεση στην είσοδο του γηπέδου αφήνει πίσω της δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας του ISIS. Για την ιστορία, το τρόπαιο της διοργάνωσης κατακτά η νεοφώτιστη του θεσμού Ισλανδία, η οποία νικά στα πέναλτι την Αργεντινή.
 
Στη Ροδόπη ο Ιούλιος σημαδεύεται από την πρώτη διοργάνωση αρχαίου δράματος που λαμβάνει χώρα στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Παραστάσεις, διαλέξεις, σεμινάρια με θεματικές που άπτονται της παραστατικής τέχνης κατά την αρχαιότητα λαμβάνουν χώρα για περισσότερες από δύο εβδομάδες στην περιοχή μας.
 

Αύγουστος

 
Η μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα έφτασε. Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και το τέλος της επιτροπείας, αφού οι αξιολογήσεις, οι επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων και η επιτήρηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται κανονικά. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού κατά την πρώτη μετά το μνημόνιο έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Αλέξης Τσίπρας βαρά ένα νταούλι. Οι αγορές από τη μεριά τους όμως δεν χορεύουν, αντίθετα είναι πολύ επιφυλακτικές στην  αγορά των ελληνικών ομολόγων. Η λιτότητα συνεχίζεται. Ανεργία, υπερφορολόγηση, υποχώρηση δικαιωμάτων είναι φαινόμενα που συνεχίζουν να συνοδεύουν τον ελληνικό καθημερινό βίο.
 

Σεπτέμβριος

 
Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου περιλαμβάνει κακά μαντάτα για το μέλλον την ΕΕ. Αυστρία και Ουγγαρία ύστερα από δημοψήφισμα αποφασίζουν να αποχωρίσουν από την ΕΕ. Σύντομα ακολουθεί και η Πολωνία. Οι τρεις χώρες διαφωνούν με την πολιτική της Ένωσης για τους πρόσφυγες. Οι χώρες του Νότου βρίσκουν την ευκαιρία να καταθέσουν δέσμη προτάσεων περί λειτουργίας της Ένωσης. Ευρωπαϊκές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, κοινές πολιτικές ανάπτυξης, μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων, θεσμοθέτηση του συμβουλίου οικονομικών της ευρωζώνης, περισσότερες αποφασιστικές αρμοδιότητες στο ευρωκοινοβούλιο είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις. Η Γερμανία απορρίπτει τις προτάσεις. Οι χώρες του Νότου ύστερα από δημοψηφίσματα αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ και διαμορφώνουν την Ένωση των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Ο διαχωρισμός σε ευρωπαϊκό νότο και βορρά διαμορφώνει ένα ιδιότυπο πεδίο ανταγωνισμού στη γηραιά ήπειρο.
 

Οκτώβριος

 
Νέα αίτηση της θυγατρικής της Eldorado Gold για μεταλλευτικές εργασίες στη Θράκη. Η εταιρεία απορρίπτεται για ακόμη μια φορά από την επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος της περιφέρειας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για την εταιρεία που απειλεί για ακόμη μια φορά πως θα φύγει από την Ελλάδα. Το υπουργείο προτείνει να λυθεί το θέμα με διαιτησία. Η εταιρεία διαφωνεί και εμμένει στις απειλές της, αν δεν δίνουν δεκτές οι αιτήσεις. Ύστερα από πιέσεις η επιτροπή κάνει δεκτές τις αιτήσεις. Το πάντα δραστήριο κίνημα κατά του χρυσού στη Θράκη ετοιμάζεται για τον νυν υπέρ πάντων αγώνα.
 

Νοέμβριος

 
Στις αρχές του μήνα δίδεται ξανά στην κυκλοφορία η γέφυρα του Κομψάτου. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων έδειξε, όπως αναμένονταν και σύμφωνα με τα ειωθότα,  πως η κατάρρευση της γέφυρας οφείλεται στην ελλιπή μελέτη κατασκευής, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποδοθούν ευθύνες. Μετά το πόρισμα η ανακατασκευή προχώρησε με γοργούς ρυθμούς και η παράδοση της γέφυρας γίνεται σε χρόνο ρεκόρ. Μέχρι το τέλος του μήνα η γέφυρα ξαναπέφτει. Ισχυρές βροχοπτώσεις φουσκώνουν τα νερά του ποταμού, πλημμυρίζοντας μεγάλες εκτάσεις. Από τον μεγάλο όγκο του νερού αυτή τη φορά δεν γλυτώνουν ούτε η παλιά γέφυρα αλλά ούτε και η σιδηροδρομική. Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Ιάσμου και των πέριξ οικισμών.
 

Δεκέμβριος

 
Ο τελευταίος μήνας του έτους φέρνει ανακατατάξεις στις δομές της πόλης. Γίνονται γενναίες πεζοδρομήσεις στο κέντρο, χτίζεται υπόγειο πάρκινγκ στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής και παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ασύρματου δικτύου υψηλών ταχυτήτων σε όλη την έκταση από το βυζαντινό φρούριο μέχρι το πάρκο της Αγίας Παρασκευής και από την Κων. Παλαιολόγου μέχρι την Ζωίδη.
 
Η Ουνέσκο ανακηρύσσει την Κομοτηνή ως πόλη μνημείο για τον καφέ. Η απόφαση ελήφθη λόγω τόσο της παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας καφέ από τα τοπικά καφεκοπτεία όσο και της θέρμης που επιδεικνύουν οι διαμένοντες στο ρόφημα. Οι μεγάλες εταιρίες καφέ μεταφέρουν τις έδρες των εταιριών τους στην πόλη μας. Με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με βάση τον καφέ στήνεται στη Ροδόπη. Πτου μας μην βασκαθούμε δηλαδή!!! Τοσκάνη γίναμε!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.