Καζαμιας… 2017

Το 2016 ήταν δίσεκτο έτος και «βάλθηκε» για πολλούς εξ ημών να το επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο. Για τη δημόσια σφαίρα, σε τοπικό, πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο πολλά είναι τα αξιοσημείωτα που αφήνουμε πίσω μας… όμως τι να μας επιφυλάσσει άραγε το 2017; Αυτό είναι το μέγα μυστήριο που θα διαλευκάνουμε εδώ με την ευγενική χορηγία του Αη Βασίλη που είχε την καλοσύνη να μας φέρει τη μηχανή του χρόνου που του ζητήσαμε. Οι οιωνοί ομολογουμένως δεν είναι καλοί για το νέο έτος. Μόνο τις αργίες να δει κάποιος θα καταλάβει. Σάββατο η 25η Μαρτίου, Σάββατο και το «Όχι»…
Πάμε όμως να δούμε τι κρύβει το 2017 για το κοινωνικοπολιτικό μας γίγνεσθαι… 

Ιανουάριος 

Με την έλευση του πρώτου μήνα του νέου χρόνου κάνει τα επίσημα εγκαίνιά του και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Χαράς ευαγγέλια για τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τον έλληνα συνταξιούχο. Ο πρωθυπουργός προβαίνει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό χαιρετίζοντας τα εγκαίνια και προαναγγέλοντας σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλισης της χώρας. Με έμπνευση από την περίοδο των Χριστουγέννων αναγγέλλει την υποχρεωτική ασφάλιση όσων λένε τα κάλαντα, ανακοινώνοντας παράλληλα την εφαρμογή του εθίμου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση με τη ΝΔ να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και ζητά εκλογές. Παράλληλα καθιερώνει ανεπανάληπτη προσφορά: με κάθε συνδρομή κάρτας μέλους της ΝΔ μπαίνετε στην κλήρωση για να κερδίσετε ένα ένσημο, προσφορά γνωστής πολυεθνικής εταιρίας.

Η Φώφη Γεννηματά, αφού θυμίσει πως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήταν δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύει τα βέλη της στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως μετέτρεψε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε σύστημα κοινωνικής ανασφάλισης.

Το Ποτάμι καταθέτει δέσμη προτάσεων για την αναμόρφωση του συστήματος προστασίας του μαύρου μυρμηγκιού. Το ΚΚΕ ισχυρίζεται πως ο ΕΦΚΑ είναι άλλη μια διαταγή της λυκοσυμμαχίας του ευρωμονόδρομου και πως δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης χαιρετίζει τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, λέγοντας πως είναι η Οικουμενική των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. 

Φεβρουάριος 

Κλείνει το 1/12 της αξιολόγησης μετά από 16ωρη συνεδρίαση του Eurogroup. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παθαίνει δύο εγκεφαλικά και τρία καρδιακά επεισόδια αλλά τελικά την βγάζει καθαρή. Πέφτει το twitter από μηνύματα συμπαράστασης στον έλληνα υπουργό Οικονομικών με το hastag #thisislotto. Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει πως ήταν μια θριαμβευτική απόφαση για την Ελλάδα που βάζει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Την επομένη σε συνέντευξή του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαψεύδει τον έλληνα υπουργό λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα για να επανέλθει στη σταθερότητα. «Οι Έλληνες ζούσαν για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές τους, τώρα θα ζήσουν για πολλά χρόνια κάτω από τις δυνατότητές τους. Είναι καρμικό το ζήτημα. Τα τσάκρας τους μπλόκαραν και δεν μπορούσαν να αποδώσουν πλέον. Πρέπει να αδειάσουν από τη συσσωρευμένη αρνητική υπερδυνατότητά τους και να απαρνηθούν την έννοια της ιδιοκτησίας ως τρόπο επίτευξης της ευημερίας. Οι γερμανοί πολίτες είναι έτοιμοι να επωμισθούν και αυτό το βάρος για χάρη των ελλήνων και τους απαλλάξουν από την ιδιοκτησία τους. Η Γερμανία σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας» επεσήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Μια εβδομάδα μετά το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική τοποθέτηση σε κάθε σπίτι σιντριβανιού προς επίτευξη καλύτερου φενγκ σούι και παράλληλα καθιερώνεται ειδικό τέλος για χρήση νερού σε σιντριβάνι. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης καταφέρνει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου κινεζικού επενδυτικού ομίλου που αγοράζει το μπακάλικο του μπάρμπα Μήτσου στο κάτω Πλατανίτση, τα δύο καφενεία του χωριού και μια στάνη. 

Μάρτιος 

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει στερητικό σύνδρομο εκλογών. Οι γιατροί του προτείνουν την άμεση διενέργεια εκλογών καθώς τα δημοψηφικά χάπια που του δίνουν, δεν τον πιάνουν πια. Η προεκλογική περίοδος είναι ιδιαίτερα οξεία με όλα τα κόμματα να θεσπίζουν προσφορές «δύο + μια δώρο» για τις υποσχέσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αφού πλέον οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Την κυβέρνηση επιλέγουν οι θεσμοί και έτσι την κυβέρνηση σχηματίζουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τους ΑΝΕΛ. Αυτοί ξέρουν αυτούς εμπιστευόμαστε θα πει η Βελκουλέσκου. Σύντομα έρχεται και η υπογραφή του 4ου μνημονίου…

Απρίλιος 

Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής αποκτά Οργανισμό και ξεκινούν οι διαδικασίες για την επίσημη επαναλειτουργία του. Τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή δέχεται να αναλάβει ο Λεωνίδας Καβάκος. Στο πρόγραμμα που καταρτίζει περιλαμβάνονται συνεργασίες με λυρικές σκηνές και συμφωνικές ορχήστρες από τη Βουλγαρία και τη Ρωσία μέχρι την Αυστρία και την Ιταλία. Γνωστές όπερες ανεβαίνουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες έρχονται να τις παρακολουθήσουν, ωστόσο η συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού είναι ισχνή, αφού τα εν λόγω ακούσματα είναι άγνωστα στους Θρακιώτες. Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στις παραστάσεις ο Λεωνίδας Καβάκος αποφασίζει να διασκευάσει γνωστές όπερες. Έτσι στο Μέγαρο Μουσικής αναβαίνει η όπερα «Η μαγική γκάιντα», «Οι χαρές του Κωνσταντή» και «Ο μπαρμπέρης της Γκιουμουλτζίνας». Ο κόσμος και πάλι δεν συμμετέχει στα ανεβάσματα των εν λόγω παραστάσεων, αλλά ο Λεωνίδας Καβάκος… το βιολί του. 

Μάιος 

Ο Μάιος στη Θράκη είναι συνυφασμένος με δύο γεγονότα, τα Ελευθέρια και τη Eurovision. Για άλλη μια χρονιά μείζον πολιτικό θέμα γεννάται με το αν ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής θα συμμετέχει στην παρέλαση. Τελικά όχι μόνο παρελαύνει αλλά μαζί του στην παρέλαση συμμετέχουν και οι αγρότες της Ροδόπης με τα τρακτέρ τους, που ξανακατεβαίνουν σε μπλόκα. Αυτή τη φορά τα μπλόκα στήνονται στα νεοδημιουργηθέντα διόδια της Μέστης. Μαζί με τους αγρότες και ο δήμαρχος Κομοτηνής που «κλέβοντας» λίγο από το παράδειγμα του πρώτου διδάξαντα Απόστολου Γκλέτσου δίνει το σύνθημα για την κατάληψη των διοδίων. Όσο για τη Eurovision φέτος είναι η χρονιά της Θράκης να στείλει το δικό της παραδοσιακό τραγούδι που θα πατώσει στον διαγωνισμό.

Ιούνιος 

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού φέρνει τη δικαίωση για ένα πολύχρονο αίτημα των κατοίκων της Θράκης. Επιτέλους επιτρέπεται η διέλευση λεωφορείων από τον συνοριακό σταθμό.Στον συνοριακό σταθμό για την πρώτη διέλευση μεταβαίνουν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ και ο νομάρχης του Κίρτζαλι. Μετά από τους απαραίτητους ελέγχους το λεωφορείο περνά τα σύνορα. Φαντασμαγορικά φωτορυθμικά ντύνουν την πορεία του, ενώ ακολουθεί συναυλία από τον Στέλιο Ρόκκο ο οποίος τραγουδά άσματα που είναι εμπνευσμένα από τα λεωφορεία, όπως το «Λεωφορείο ο κόσμος» του Κώστα Χατζή, το «Με το πρώτο λεωφορείο» του Μητσιά, το «Φύσηξε ο Βαρδάρης» του Παπάζογλου και φυσικά το δικό του «Το λεωφορείο». Ο γνωστός εντεχνο-λαϊκός βάρδος διασκευάζει και άλλα τραγούδια για την περίσταση όπως το «με αεροπλάνα και λεωφορεία». Για να θυμούνται το σπουδαίο για την περιοχή γεγονός ο Περιφερειάρχης ανακοινώνει τη διενέργεια ετησίως έκθεσης με θέμα το λεωφορείο στη Νυμφαία. 

Ιούλιος 

Το 2017 είναι έτος τουρισμού για την περιφέρεια. Έτσι καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς γίνονται δράσεις προβολής και προώθησης της περιφέρειας τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τον Ιούλιο η περιφέρεια αποφασίζει την εξειδίκευση των παραλιών κάθε περιφερειακής ενότητας. Στην ΠΕ Καβάλας δημιουργείται η Μύκονος της ΑΜΘ, στην ΠΕ Ξάνθης προωθείται ο οικογενειακός τουρισμός, στην ΠΕ Έβρου προωθείται ο ιαματικός τουρισμός και στην ΠΕ Ροδόπης δημιουργείται ειδικό θεματικό πάρκο θαλάσσιων σπορ. Οι αγρότες της περιφέρειας που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κάνουν την κίνηση «ματ» αποκλείοντας την είσοδο και έξοδο από τα όρια της περιφέρειας. Έτσι οι τουρίστες που εισέρχονται από τις πύλες εισόδου της ΑΜΘ αναγκάζονται να παραμείνουν εδώ. Αυτή η ιδιότυπη ομηρία φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα, αφού βούλγαροι και ρουμάνοι τουρίστες αναγκάζονται να παραμείνουν όπου βρίσκουν. Τελικά όμως η θετική αυτή εξέλιξη, για τον τουρισμό της περιοχής, γυρνάει μπούμερανγκ. Οι τυχεροί τουρίστες καταφέρνουν να βρουν κατάλυμα σε κάποια τουριστική υποδομή της περιφέρειας. Για τους υπόλοιπους, παράνομα κάμπινγκ και αυτοσχέδιες σκηνές συνθέτουν το σκηνικό, καταδεικνύοντας την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων τουριστικών υποδομών. 

Αύγουστος 

Νέα πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά δεν μένει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάνης και παράλληλα αμφισβητεί τη συνθήκη του Κιουτσούκ- Καϊναρτζή, τη συνθήκη του Βελιγραδίου του 1973, την Α’ και Γ΄ σταυροφορία καθώς και τη συνθήκη της Ρώμης του 1957 με την οποία δημιουργήθηκε η ΕΟΚ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μεταβαίνει εσπευσμένα στο ακριτικό γαϊδουρονήσι απ’ όπου στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά του Ερντογάν. «Οιαδήποτε αμφισβήτηση συνθηκών αφενός συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία εκθέτει την Τουρκία ανεπανόρθωτα ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας. Και, αφετέρου, αποτελεί απροκάλυπτη επιβουλή κατά των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γι’ αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε, φυσικά, θα μείνει αναπάντητη» σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι δύο άνδρες διαπιστώνουν ότι αυτή η κόντρα δεν βγάζει πουθενά και έτσι αποφασίζουν να λύσουν τη διαμάχη τους στο talent show της Ανίτας Πάνια «Κάνε μου like», καθώς είναι γνωστό παγκοσμίως ότι η γνωστή ελληνίδα παρουσιάστρια λειτουργεί κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. 

Σεπτέμβριος 

Μια ρηξικέλευθη πρωτοβουλία εκ μέρους του δήμου τείνει να δώσει λύση στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Εφ εξής τα ποδήλατα θα κυκλοφορούν στους δρόμους, οι πεζοί στους ποδηλατόδρομους και τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια. «Με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια» σημειώνει σε δηλώσεις του για την πρωτοβουλία ο δήμαρχος Κομοτηνής «με αυτόν τον τρόπο συμβαδίζουμε με τις συνήθειες των δημοτών και δίνουμε λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης». Μετά τα παραπάνω πεζοδρομείται η Ορφέως, η Απ. Σούζου, η Ν. Ζωίδη και η Βασιλέως Γεωργίου, ενώ ο ποδηλατόδρομος επεκτείνεται μέχρι την Πανεπιστημιούπολη, την Αίγειρο και το Κόσμιο. 

Οκτώβριος 

Μεγάλη διαμάχη ξεσπά μεταξύ δήμου Κομοτηνής και περιφέρειας ΑΜΘ. Μήλον της έριδος ο τίτλος του ΔΗΠΕΘΕ. Ο περιφερειάρχης αιτείται την απαλοιφή του «περιφερειακό» από τον τίτλο, ισχυριζόμενος πως δημιουργεί κρίση ταυτότητας στους θεατές. «Πώς γίνεται ένα θέατρο να είναι “Δημοτικό” και “Περιφερειακό” ταυτόχρονα;» αυτό είναι το ερώτημα που θέτει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου. Τελικά η διαμάχη αποφασίζεται να λυθεί μέσω τοπικού δημοψηφίσματος. Οι δημότες καλούνται να ψηφίσουν για την παραμονή ενός από τα δύο επίθετα. Επικρατεί η παραμονή του επιθέτου «Δημοτικό», με την προσθήκη του αρχιγράμματος «Ν» για τη λέξη «Νέων» που προστίθεται στο νέο ακρωνύμιο. ΔΗΘΕΝ Κομοτηνής λοιπόν, Δημοτικό Θέατρο Νέων Κομοτηνής, καθώς πλέον υπό τη σκέπη του ΔΗΘΕΝ εντάσσονται τα πάσης φύσεως εργαστήρια αναπαραστατικών τεχνών που λειτουργούν στην πόλη. Με αυτόν τον τρόπο η πρωτεύουσα της Ροδόπης γίνεται μία κυψέλη θεάτρου. Κάθε μήνα και από ένα νέο έργο αναβαίνει στη σκηνή του ΔΗΘΕΝ, δημιουργημένο αποκλειστικά από το έμψυχο δυναμικό της πόλης. 

Νοέμβριος 

Για άλλη μια φορά με λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της Έκθεσης Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2017. Φέτος η Έκθεση είναι θεματική και θέμα της είναι «Ανάπτυξη –Διάστημα- Εξωγήινη ζωή: Τρείς έννοιες ταυτόσημες στο μυαλό του έλληνα πολίτη». Γι’ αυτό το λόγο τα περίπτερα της Έκθεσης καταλαμβάνουν εκθέτες από όλο το γνωστό σύμπαν. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή μας για να «ελέγξει» την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο φράχτης του Έβρου και να χτυπήσει φιλικά τις πλάτες των κατοίκων της ΑΜΘ για «τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ακρίτες της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος». Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται για άλλη μια φορά στον φούρναρη της Κω, τον ζαχαροπλάστη της Σάμου και τον μαστιχοπαραγωγό της Χίου. Αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της Ευρώπης για το θέμα που περιορίζονται πλέον στην τροφοδότηση του φαινομένου, αφού στον πόλεμο της Συρίας συμμετέχουν πλέον ενεργά η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Στη Συρία το μόνο που έχει απομείνει είναι οι κόκκοι της άμμου και κάτι ερπετά. Όλος ο πληθυσμός έχει εγκαταλείψει τη χώρα. 

Δεκέμβριος 

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις για την Κομοτηνή. Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια επανάχρησης της Τσανακλείου. Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ένας όροφος του κτηρίου να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο Νέστορα Τσανακλή και να διηγηθεί τα «κατορθώματα» ενός από τα τέκνα της. Σε συνδυασμό με τη μετεγκατάσταση στο ίδιο της κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης, το μουσείο γρήγορα μετατρέπεται σε ένα μουσείο που αφηγείται την ιστορία της Κομοτηνής από τα μέσα του 19ου αιώνα και ύστερα. Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας. Το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής καλύπτει όλες τις ελλείψεις του σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Παράλληλα στελεχώνονται και όλα τα κέντρα υγείας του νομού και αγοράζεται καινούργιος εξοπλισμός για όλες τις δομές υγείας. Τέλος ξεκινά η διαδικασία δημιουργίας του νέου νοσοκομείου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.