Καβαλα 2004: Εκθεσης Βιομηχανιας, Βιοτεχνιας και Χειροτεχνιας

Έκλεισε σήμερα τις πύλες της η ετήσια έκθεση «Καβάλα 2004» τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 2 Οκτώβρη και η οποία για 12η χρονιά διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο της Καβάλας. Πρόκειται για μία παραγωγική έκθεση, στην οποία παρουσιάζεται η παραγωγή της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας –Δράμας και Ξάνθης. Η έκθεση, λόγω του περιορισμένου χώρου της, σημειωτέον γίνεται στην πυλωτή της Νομαρχίας Καβάλας, έχει χωρητικότητα 67 εκθετών, όσοι συνολικά πήραν μέρος και φέτος. Κατά τη διάρκειά της την επισκέφθηκε αρκετός αριθμός ξένων επιχειρηματιών από τις χώρες των Βαλκανίων, κυρίως από την Τουρκία, όπως εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία του κόσμου.

«Η έκθεση δεν είναι εμπορική, είναι παραγωγική και δίνει ένα δείγμα της δραστηριότητας της παραγωγής της περιοχής. Συμμετέχουν παραγωγικές μονάδες που έχουν σχέση με τα τρόφιμα, με τις κατασκευές με ξυλουργικές επιχειρήσεις, μεταλλικές επιχειρήσεις, εν πάση περιπτώσει μια γκάμα τέτοιων επιχειρήσεων. Μπορώ να πω ότι κάθε χρόνο η έκθεση γίνεται καλύτερη, όπως τουλάχιστον λένε και οι εκθέτες αλλά και αυτοί που επισκέπτονται την έκθεση. Βέβαια, δική μας φιλοδοξία και στόχος είναι κάθε χρόνο να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Η έκθεση έχει γίνει θεσμός για την περιοχή, ο κόσμος την περιμένει με αγωνία και οι επιχειρηματίες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου και την παρουσία γενικά των επιχειρήσεων καθώς και από συμμετοχές από το εξωτερικό, οι οποίες θα έλεγα είναι πολλές και ο αριθμός τους τελικά, από ό,τι φαίνεται θα περάσει τους 200. Γενικά, πρέπει να πω ότι οι επιχειρηματίες από τη συζήτηση που κάνουμε, εξάλλου κάθε τέλος της έκθεσης υπάρχει και ένα ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνουν, μένουν ευχαριστημένοι, και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έρχονται και συμμετέχουν ανελλιπώς σε αυτήν» τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μαρδίρης

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη διοργάνωση της έκθεσης είναι η έλλειψη εκθεσιακού κέντρου, η ύπαρξη του οποίου κατά τον κ. Μαρδίρη θα λύσει πολλά προβλήματα, ένα από τα οποία θα είναι και η εγκατάσταση της έκθεσης στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και η δυνατότητα να γίνονται και άλλες εκδηλώσεις στο χώρο αυτό, κάτι που όπως λέει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «λείπει από την Καβάλα γενικά. Βέβαια, αυτό νομίζω ότι έχει ένα αντίκτυπο όχι μόνο στην Καβάλα αλλά γενικότερα και στην περιφέρεια. Περιμένουμε με αγωνία την ολοκλήρωση του εκθεσιακού μας κέντρου που γίνεται στη Νέα Καρβάλη για να έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε και περισσότερους επιχειρηματίες, κάτι που το ζητούν μεν αλλά δεν έχουμε τον κατάλληλο χώρο.»

Σε ερώτηση αν η έκθεση στηρίχτηκε από το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Περιφέρειας ο κ. Μαρδίρης απήντησε μονολεκτικά, «ποτέ». Αναφερόμενος δε στην ανάγκη ανάπτυξης περιφερειακής συνείδησης τόνισε τα εξής: «Έχω την εντύπωση ότι εμείς σαν επιμελητήριο πρέπει να είμαστε οι πρωτεργάτες στην προσπάθεια αυτή, και εν μέρει το έχουμε πετύχει αυτό, έχουμε μία αγαστή και καλή συνεργασία όλα τα επιμελητήρια. Επόμενο είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και κάποιες αγκυλώσεις που υπάρχουν. Για αυτό θα κάνω μια προσπάθεια ώστε την επόμενη εβδομάδα να βρεθούμε όλοι οι πρόεδροι των επιμελητηρίων να συζητήσουμε αυτά τα θέματα που θα έχουν σχέση όχι μόνο με την εκθεσιακή πολιτική, αλλά με μια γενικότερη πολιτική ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις η περιφέρεια αυτή, η ακραία περιφέρεια της Ελλάδας, να βρει μια πορεία ανάπτυξης τέτοια που θα είναι και ουσιαστική και θα φέρει και αίσια αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων συμφώνησε και ο Περιφερειάρχης ότι ανεξάρτητα από την Έκθεση που κάνει η Θράκη, μπορούν να υπάρξουν και άλλες εκθεσιακές ενέργειες από διαφόρους νομούς. Εκείνο που προέχει είναι να καθιερώσουμε μία εκθεσιακή πολιτική στην περιφέρεια όπου θα αναδεικνύονται κάποια προϊόντα, κάποιες προϋποθέσεις γενικότερα, μέσα σε μια προσπάθεια ανάπτυξης γενικά της περιφέρειας σ’ ένα επενδυτικό και αναπτυξιακό κλίμα που θα αφορά σε όλη την περιφέρεια», κατέληξε ο κ. Μαρδίρης.

Αναπτυξιακός νόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου διαμαρτυρόμενο για τη μη συμμετοχή της Καβάλας στα αναπτυξιακά κίνητρα παραιτήθηκε από σύμβουλος. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δήλωσε άγνοια για το θέμα υποστηρίζοντας ότι «οι παραιτήσεις γίνονται γραπτώς και όχι στον αέρα». Αναφερόμενος στο θέμα του αναπτυξιακού νόμου τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της περιοχής στον επενδυτικό τομέα και γενικότερα στις δύσκολες μέρες που περνούν οι επιχειρήσεις της περιοχής. «Επενδύσεις στην περιοχή τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει και εδώ έχουμε μία διάσταση απόψεων όσον αφορά στην ισότιμη συμμετοχή της Καβάλας σε σχέση με την άλλη περιφέρεια στους αναπτυξιακούς νόμους. Πρότασή μου είναι η περιφέρεια να αποκτήσει περιφερειακή συνείδηση ώστε να λειτουργεί σαν μία περιφερειακή οντότητα με αναπτυξιακούς στόχους κοινούς και με κοινή προσπάθεια κάτι που νομίζω ότι είναι και το ζητούμενο. Θεωρώ ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήθελαν να κινηθούν όλοι που δραστηριοποιούνται στον επενδυτικό και παραγωγικό τομέα. Είναι ένα από τα θέματα που αυτή τη στιγμή σκέφτομαι να συζητήσουμε, θα ‘λεγα το κυρίαρχο, στη συνάντηση που θα έχουμε με τα άλλα επιμελητήρια. Γνωρίζουμε όλοι ότι πρόκειται να γίνει μια τροποποίηση, δε γνωρίζουμε ακριβώς ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του αναπτυξιακού νόμου, εκείνο βέβαια που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μια διαφοροποίηση η οποία δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμη. Είναι μια ευκαιρία, επειδή φαντάζομαι ότι στα αιτήματα που βάζουμε δε θα υπάρχει ουσιαστική ανταπόκριση, να προασπίσουμε τις δικές μας διεκδικήσεις μέσα από μια συλλογική προσπάθεια όλων των επιμελητηρίων και θα έλεγα όλων των φορέων της περιφέρειας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης στην περιοχή. Μια ανάπτυξη που πρέπει να πω ότι η Θράκη τη θέλει πάρα πολύ, αλλά βέβαια ότι τη δικαιούται και η Ανατολική Μακεδονία για τους λόγους ότι είμαστε μια περιφέρεια αλλά και γιατί οι επιπτώσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ήτανε ιδιαίτερα δραματικές. Έτσι πιστεύω ότι κάποια στιγμή η περιφερειακή συνείδηση πρέπει να είναι εκείνη η οποία θα μας δώσει μια ώθηση και εν πάση περιπτώσει θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να καθιερώσουμε και να διεκδικήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και προόδου».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.