Κατω τα χερια απο το ασφαλιστικο

Ηχηρό μήνυμα για το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό αποτέλεσε η πανεργατική απεργία της Τετάρτης, η οποία κορυφώθηκε με μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κάνουν λόγο για καθολική επιτυχία τη απεργίας, με συμμετοχή των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ, αλλά και των γιατρών, των δικηγόρων, των μηχανικών και των δημοσιογράφων.

Η συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Αθήνας και των άλλων πόλεων ήταν μαζική. Eκτιμήσεις για τη συμμετοχή στις πορείες κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 εργαζομένους.

Και στην περιοχή μας τα ποσοστά των εργαζομένων στην κινητοποίηση ήταν μεγάλα. Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παντελής Μαγαλιός στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν περίπου χίλια άτομα, αριθμός μεγάλος για τα δεδομένα της περιοχής, οι οποίοι με κεντρικό σύνθημα «Φέρτε πίσω τα λεφτά» διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα μέτρα τα αντιασφαλιστικά που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ το ίδιο μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Παντελής Μαγαλιός, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής:

« Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα»

Ευχαριστημένος δήλωσε από τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παντελής Μαγαλιός. «Οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό. Η συγκέντρωση της Κομοτηνής ήταν μεγάλη και ογκώδης» και, όπως τόνισε, ενώ τις προηγούμενες φορές η συγκέντρωση διαλύονταν μετά την Περιφέρεια, αυτή τη φορά κατευθύνθηκε και προς την πλατεία. «Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Το θέμα όμως είναι αν η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα. Πιστεύουμε ότι το πήρε. Αν δεν το πήρε εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και αυτή ήταν η αρχή».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγαλιό, στην προχθεσινή συγκέντρωση ήταν πάνω από χίλια άτομα, «πρωτόγνωρο για την Κομοτηνή να συμμετέχουν τόσοι. Πιστεύουμε στην πορεία ότι προστέθηκαν και άλλοι».

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγαλιός, ένας αριθμός καταστημάτων έκλεισε σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία των εργαζομένων και πολλοί ήταν οι επιχειρηματίες που επέτρεψαν στους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αυτή, ενώ δεν παρέλειψε να στιγματίσει τη στάση της ΔΑΚΕ να μη συμμετέχει στη συγκέντρωση, απόφαση που, όπως είπε, δείχνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την κινητοποίηση.

«Έχουμε ενδείξεις ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα. Με το να υποβαθμίζει τις συγκεντρώσεις και να μετρά τους εργαζόμενους, δείχνει πανικό. Επίσης ένα δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν συμμετείχε η ΔΑΚΕ. Ενώ καλέστηκε ο εκπρόσωπός της να χαιρετήσει στη συγκέντρωση, η παρουσία της ήταν ανύπαρκτη. Πιστεύουμε ότι δόθηκε εντολή κεντρικά να μη συμμετέχουν για να υποβαθμίσουν τις συγκεντρώσεις. Είναι ένα ατόπημα της τοπικής ΔΑΚΕ, διότι αυτή με την ΠΑΣΚΕ πρωτοστάτησαν το 2001 επί Γιαννίτση για να μην περάσει το ασφαλιστικό. Τώρα που είναι κυβέρνηση, δυστυχώς έπραξαν το αντίθετο. Ακολούθησαν τις συμβουλές του κόμματός τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα, για να επιβιώσει, δεν πρέπει να είναι κομματικό και κυβερνητικό. Όλοι ανήκουμε κάπου, αλλά η εργασία δεν έχει χρώμα. Το ασφαλιστικό δεν είναι κανενός κόμματος, αλλά όλων των εργαζομένων».

Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Παραρτήματος ΑΔΕΔΥ Ν. Ροδόπης:

«Η διαρροή συνδικαλιστών από τις κινητοποιήσεις δεν προάγουν

το συνδικαλισμό»

Στο 38% κυμάνθηκε το ποσοστό των απεργούντων στο δημόσιο στο Νομό Ροδόπης. Ικανοποιητικά χαρακτηρίζει τα ποσοστά ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΑΔΕΔΥ Ν. Ροδόπης κ. Γιάννης Ιωαννίδης, τονίζοντας ότι «συνδικαλιστικά ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι αν το ποσοστό δεν είναι καθολικό. Βέβαια, αυτό είναι ουτοπικό. Από την πλευρά μας αισιοδοξούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η συμμετοχή ιδιαιτέρως αυξημένη, γιατί τα θέματα αγγίζουν όλους. Δεν ήταν παθητική η απεργία. Εν όψει κατάθεσης του προϋπολογισμού μέσω του οποίου γίνεται αφαίμαξη άλλων 6,2 δις ευρώ από τους εργαζόμενους και αν στο θέμα αυτό προσθέσουμε το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό, θα έπρεπε να συμμετέχουν όλοι στην κινητοποίηση. Παρόλα αυτά, ένα ποσοστό περίπου στο 38% στο σύνολο των υπηρεσιών είναι εν μέρει ικανοποιητικό.

Βέβαια, υπάρχουν λόγοι βάσει των οποίων εκτιμούμε ότι δεν υπήρχε συμμετοχή, όπως είχε συμβεί με τα μέτρα Γιαννίτση που η απεργία ήταν σχεδόν καθολική. Οι εργαζόμενοι έχουν φθάσει σε οικονομικά τους όρια. Όλοι είναι καταχρεωμένοι μέσα από το τραπεζικό σύστημα που μας έχουν οδηγήσει με πιστωτικές κάρτες με προσωπικά δάνεια για να καλυφθούν υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να σκέφτονται να χάσουν ακόμη και το μεροκάματο. Βέβαια, για την περιοχή μας το νούμερο του 38% είναι πολύ καλό ποσοστό. Ευελπιστούμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές συσπειρώνουν τον κόσμο μακριά από κόμματα και παρατάξεις και ότι θα πρέπει να αλλάξει πλεύση ενισχύοντας το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί όπως φαίνεται όλες οι κυβερνήσεις στόχο είχαν την αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων χωρίς να ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα. Αν οδηγηθούμε σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις. Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη, γιατί αυτοί πληρώνουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, οι διαχειριστές και οι κακοδιαχειριστές με τους κουμπάρους είναι αυτοί που οδήγησαν στην αφαίμαξη των αποθεματικών μας. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα, γιατί το θολό τοπίο μέσα στο οποίο κινείται, χωρίς να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από τις προτάσεις είτε Αναλυτή είτε Γκαργκάνα, προκάλεσαν την αντίδραση του λαού, η οποία ήταν καθολική και μάλιστα πρωτόγνωρη και από τη συμμετοχή των εργοδοτών και των εργαζομένων με τις ίδιες διεκδικήσεις».

Ο αγώνας θα συνεχισθεί δηλώνει ο κ. Ιωαννίδης. «Το συνδικαλιστικό κίνημα πάντοτε βρίσκεται στις επάλξεις αρκεί και οι ίδιοι συνδικαλιστές να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Υπάρχουν φαινόμενα διαρροής συνδικαλιστών για μη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Αυτό είναι εκφυλιστικό φαινόμενο και δεν προάγει το συνδικαλισμό».

Τάσος Χαρτοματσίδης, μέλος ΠΑΜΕ:

«Η προχθεσινή κινητοποίηση απαρχή σκληρότερων αγώνων»

Συνέχεια των συλλαλητηρίων που έγιναν στις 7 Νοέμβρη μαζικά σε όλη την χώρα από το ΠΑΜΕ ήταν η χθεσινή απεργία. Συγκεκριμένα το ΠΑΜΕ προχθές διοργάνωσε σε 64 πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια μεταξύ των οποίων και στο νομό μας. Στην Κομοτηνή στις 10 το πρωί της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι όπου έγινε κεντρική ομιλία από τον κ. Τάσο Χαρτοματσίδη και στη συνέχεια πορεία στην πόλη και ενημέρωση του κόσμου για την απεργία διεκδικώντας υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, στα 50 και στα 55 χρόνια για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή στις 9.000 ημέρες εργασίας, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη, νομιμοποίηση των μεταναστών και δικαίωμα μεταφοράς ασφαλιστικών δικαιωμάτων από τη χώρα προέλευσης.

«Στο νομό μας το ΠΑΜΕ ταξικά κι αγωνιστικά περιφρούρησε την απεργία με τις δυνάμεις που έχει στη ΒΙΠΕ, ενημέρωσε τους συναδέλφους για τους σκοπούς της απεργίας έχοντας ως πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης το ασφαλιστικό και με ό,τι άλλο συνεπάγεται, μείωση των ορίων των συντάξεων αύξηση των ορίων ηλικίας. Εμείς αυτό που λέμε στον κόσμο είναι ότι έρχονται μαύρες ημέρες για τους εργαζόμενους είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα. Χθες ήταν ημέρα αφετηρίας νέων και σκληρότερων αγώνων για τους εργαζόμενους».

Επιτυχημένη η απεργία τουλάχιστον για τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Σύμφωνα με τον κ. Χαρτοματσίδη απήργησαν εργαζόμενοι σε μεγάλα εργοστάσια όπως της FANCO, κλωστήρια Ροδόπης, Μαρώνειας η SHELMAN και άλλοι χώροι εργαζομένων με 100%.

Όσον αφορά στο μήνυμα της απεργίας ο κ. Χαρτοματσίδης τονίζει ότι «για το ΠΑΜΕ κάθε αγώνας που γίνεται έχει την αξία και σημασία που πρέπει. Αγώνας που δεν γίνεται δεν έχει καμία αξία. Το θέμα είναι ότι το μήνυμα σίγουρα το πήρε η κυβέρνηση. Εμείς επιμένουμε γιατί σίγουρα όταν έχουμε συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που εύκολα και στο παρελθόν κάθησαν στο τραπέζι του ψευτοδιαλόγου και της απάτης και υπέγραψαν αύξηση μεροκάματου 77 λεπτών για το 2005 για τους εργαζόμενους καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Για αυτό και λέμε ότι η χθεσινή ημέρα είναι μέρα αφετηρίας νέων αγώνων και μάλιστα πιο σκληρών για να έχουν αποτελέσματα οι εργαζόμενοι. Θέλει η κυβέρνηση και αυτοί που την στηρίζουν να παρουσιάσει αυτές τις επιλογές όπως και προηγουμένως με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι το θέμα μπορεί να λυθεί με διάλογο. Είναι ξεκάθαρο. Είναι μια παλιά ιστορία που δεν συζητιέται τώρα. Οι κατευθύνσεις δίνονται από την ΕΕ η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και η αντιμετώπιση που πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι είναι ταξική, αγωνιστική. Τους καλούμε να παλέψουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Όχι στις αυξήσεις πείνας γιατί όταν μιλάμε για μηνιάτικα 580 ευρώ και συντάξεις κάτω των 600 ευρώ για την πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων οδεύει προς την κατιούσα. Εμείς μιλάμε για 1400 ευρώ μηνιάτικο, για 1400 ευρώ κατώτερη σύνταξη για δημόσια καθολική υγεία, παιδεία πρόνόια γιατί όλα αυτά είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης».

Αργύρης Αργυρόπουλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων:

«Το ασφαλιστικό θα το βρούμε μπροστά μας»

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καλούσε τα μέλη της σε τρίωρη αποχή για στήριξη της γενικής απεργίας της Τετάρτης 12 Δεκέμβρη για το ασφαλιστικό. «Δυστυχώς πολλοί λίγοι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Το ασφαλιστικό γρήγορα θα το βρούμε μπροστά μας και τότε δεν θα προλαβαίνουμε».

Η αιτία της μη συμμετοχής των μελών της Ομοσπονδίας στην απεργία ίσως να οφείλεται στις δύσκολες οικονομικές στιγμές που περνούν οι επιχειρήσεις. «Περνάμε τις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων τριάντα χρόνων. Όμως δεν θα μπορούσα να πω ότι για τρεις ώρες θα χάναμε τα πάντα. Πιστεύω ότι ο πελάτης που ήθελε να ψωνίσει θα ερχόταν στο μαγαζί μας».

Ο κ. Αργυρόπουλος πιστεύει ότι η κυβέρνηση πήρε χθες το μήνυμά της. «Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα από όλη την Ελλάδα. Βέβαια Ελλάδα είναι η Αθήνα όπου στη συγκέντρωση είχε πολύ καλή συμμετοχή από εργαζόμενους και τους εργοδότες. Το μήνυμα το πήρε αλλά δεν ξέρω πώς θα το αποκωδικοποιήσει. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό. Όμως δεν θα πληρώνουμε πάντα εμείς. Κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που φταίνε».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.