Κατω η παραγωγη δημητριακων, θετικες εκτιμησεις για τιμες

Ξεκίνησε η συγκέντρωση δημητριακών στα αποθηκευτικά κέντρα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης.

Εκτίμηση της Διοίκησης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Νίκο Σκοπιανό είναι ότι η φετινή παραγωγή δημητριακών στην περιοχή-όπως συνολικά και σε επίπεδο χώρας- είναι μειωμένη συγκριτικά με πέρσι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τιμές πρόκειται να ανακοινωθούν σε μια εβδομάδα, επισημαίνοντας την επιδίωξη της Διοίκησης της Ένωσης για τη διαμόρφωση τους σε επίπεδα που θα ικανοποιούν τον παραγωγό.


Στην ΕΑΣ εκτιμούν ότι στα κέντρα παραλαβής αναμένεται ότι θα συγκεντρωθούν, περί τους 32.000 τόνους δημητριακών, ποσότητα μικρότερη σε σχέση με αυτή του 2004 που έφτασε τους 40.000.

Ο κ. Σκοπιανός υποστήριξε ότι οι καιρικές συνθήκες, δεν ευνόησαν την παραγωγή , ωστόσο σε επίπεδο τιμών εκτιμάται ότι «θα προκύψουν καλύτερα δεδομένα», σε σύγκριση με αυτές της προηγούμενης «δύσκολης» χρονιάς, την οποία έφερε σε πέρας η Ένωση « σε σημείο τέτοιο ώστε να μην υπάρχουν περσινά στάρια». Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης επισήμανε ότι εκκρεμεί η είσπραξη από τα σιτηρά, ποσότητας περίπου 7000 τόνων, που δόθηκαν ως επισιτιστική βοήθεια σε τρίτες χώρες.

Υπενθύμισε ότι και πέρσι η ΕΑΣ «πούλησε στις καλύτερες δυνατές τιμές» εκφράζοντας την ελπίδα για ποιοτικά σιτάρια που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ένωση να επιτύχει ικανοποιητικότερες τιμές πώλησης των προϊόντων. Δέσμευση της Διοίκησης η οποία διατυπώθηκε από τον κ. Σκοπιανό είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των δημητριακών, στην παγκόσμια αγορά κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα ενώ παρουσιάζουν μειωμένη ζήτηση.

Οι πληρωμές των παραγωγών που θα παραδίδουν τα δημητριακά τους στην ΕΑΣ Ροδόπης θα γίνεται σε διάστημα 2-3 μερών –μετά την ανακοίνωση της τιμής- από τα ταμεία της Ένωσης στο κεντρικό και τα περιφερειακά υποκαταστήματα.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.