«Κατω απο τη βαση σε ολους τους τομεις για την κυβερνηση»

Κριτική για «τα έργα και τις ημέρες» της ΝΔ από την ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες τα μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, παρουσία του Βουλευτή κ. Δημήτρη Χαρίτου, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, σε μια σειρά από τομείς, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού από την Ελληνική Βουλή, αλλά και τη συμπλήρωση σχεδόν έξι μηνών διακυβέρνησης της ΝΔ.

Γενικότερα η κριτική των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη σε όλους τους τομείς, από την οικονομία και τα εργασιακά, την παιδεία και την υγεία, αλλά και τοπικά θέματα, όπως η εξόρυξη χρυσού και η στήριξη της επιχειρηματικότητας.

«Κόβεται» σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση

Την άποψη ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δίνουν ένα σαφές στίγμα ποιους θέλει να εξυπηρετήσει και την πορεία που θέλει να ακολουθήσει, εξέφρασε ο συντονιστής της ΝΕ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων.

Ήδη, παρόλο που πριν την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία μιλούσαν για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, ήδη προσγείωσαν τις προσδοκίες τους στο 2,8%, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να έχουν ακόμα χαμηλότερες προβλέψεις, ενώ αρνήθηκαν τον καταπιστευτικό λογαριασμό που είχε ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1%, που θα εξασφάλιζε 2 δις στην κοινωνία, μην ξεκαθαρίζοντας πώς θα τον αντικαταστήσουν.

Η δε μεσαία τάξη είδε τις ελπίδες της να διαψεύδονται, με την 13η σύνταξη στις καλένδες και τη μείωση της προκαταβολής φόρου αντί να είναι 50% που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να είναι μόλις 5%. Κι ακόμη το νέο ασφαλιστικό φαίνεται να επαναφέρει τις κλάσεις, επιβαρύνοντας σχεδόν όλους τους επαγγελματίες, εκτός από αυτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, ενώ αντί για την αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ, που πάλι είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε την οριζόντια μείωση 30% σε όλους.

Επίσης παρατηρείται στασιμότητα ή μείωση δαπανών στο κοινωνικό κράτος, δηλαδή παιδεία, υγεία, επιδόματα, πολιτισμό, ανέφερε ο κ. Σακελλίων, σημειώνοντας, ειδικά για την Παιδεία, ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί για την ειδική αγωγή που είχε προκηρυχθεί τον Απρίλιο, αποκλείοντας έμπειρους εκπαιδευτικούς για ένα παράβολο των 3 ευρώ που δεν φαινόταν στην προκήρυξη, με το Υπουργείο να μην έχει προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για να λυθεί το πρόβλημα.

Όσο για τους 10.500 που είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν καλύπτεται αυτό το νούμερο από τον προϋπολογισμό, ενώ είχαμε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με βία και καταστολή για την νεολαία, καθώς και την επαναφορά της βάσης του 10 και την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της τράπεζας θεμάτων, αλλά και η κατάργηση των νέων τμημάτων στα οποία είχε προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την επαναφορά του ν+2, που όλα μαζί περιορίζουν τις δυνατότητες σπουδών.

Ο κ. Σακελλίων ήταν επικριτικός για το επιτελικό κράτος, ενώ ειδικά για το θέμα των διοικητών των νοσοκομείων μίλησε για αγοραίες συναλλαγές ειδικά στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας, αλλά και γενικότερα οι τοποθετήσεις έγιναν με μόνο φαινομενικό κριτήριο, κατά τον ίδιο, το αν είναι παλιά κομματικά στελέχη ή φίλοι της οικογένειας Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως ενοχλεί η λογική που ακολουθήθηκε, η οποία δεν είχε ισχύσει όταν ορίστηκαν οι διοικητές επί ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα το πρόγραμμα Φιλόδημος βρίσκεται στον αέρα, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών, ενώ ήταν επικριτικός για το γεγονός ότι μετά τη δριμεία κριτική για την χρηματοδότηση του έντυπου τύπου, έκοψε την χρηματοδότηση πλήρως.

Τέλος επέκρινε την κυβέρνηση για την ανακίνηση του θέματος του χρυσού, ενώ προειδοποίησε ότι από τον Απρίλιο ενδέχεται να μην υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία.

Πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς δίνει η ΝΔ

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτου σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης όπου αποτυπώνονται όλες οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν τον επόμενο χρόνο, αλλά κυρίως δίνει την κατεύθυνση που θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση, και η συζήτησή του αποτέλεσε μια κρίσιμη μάχη που την έδωσε όλη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του προέδρου του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ως σημαντικά θέματα που αναδείχθηκαν από την συζήτηση θεωρεί ότι είναι η αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους πολίτες και σε αυτά που σήμερα υλοποιεί, μέσω των συγκεκριμένων πολιτικών που υιοθετούνται μέσα στον προϋπολογισμό. 

«Η κυβέρνηση δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Όσα λεγόταν για τη μεσαία τάξη πριν τις εκλογές ήταν κούφια λόγια» ανέφερε, ενώ στον προϋπολογισμό συμπυκνώνεται το αφήγημα της κυβέρνησης, ότι με τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις από τη μία στις επιχειρήσεις και στην συρρίκνωση από την άλλη μισθών, κοινωνικών επιδομάτων κλπ, θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε στο παρελθόν και οδήγησε την χώρα στην κρίση και στην περιπέτεια των μνημονίων.

Πάντως σε μία κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα σύμπνοιας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, των απειλών και των αμφισβητήσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την γείτονα. «Η ανάγκη να υπάρξει φιλειρηνική πολιτική δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η αντίθεση μας σε φιλοπόλεμες κραυγές δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβάλλουμε στην αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων, όπως κάναμε με την ψήφιση του εκσυγχρονισμού των F16 και Mirage» σημείωσε.

Επίσης, από το βήμα της Βουλής ζήτησε από τον πρωθυπουργό να βάλει τέλος στην ομηρία της Θράκης από την Eldorado για τον χρυσό, ενώ ανέδειξε τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και την ανάγκη στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, του πρωτογενούς τομέα, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, του ΔΠΘ με την ίδρυση και λειτουργία των 6 νέων τμημάτων, αναβάθμισης του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας και κατασκευής δεύτερης μονάδας στον σταθμό ΔΕΗ ΑΗΣ Κομοτηνής.

Ο κ. Χαρίτου πάντως, πέρα από τον προϋπολογισμό, έκανε αναφορά και στο θέμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της περιοχής, ξεκινώντας από την παρουσία του στην εκδήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ένταξη της Θρακιώτικης Φορεσιάς στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, όπου είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την ανάγκη αναστοχασμού όλης της ιστορικής διαδρομής, τα σημαντικά βήματα που έκανε η περιοχή, καθώς και τα ελλείμματα που συνεχίζει να έχει.

Θεωρεί δε σημαντικό οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα να αναδείξουν την συμβολή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε όλη αυτή τη διαδρομή. «Έχω ήδη καταθέσει ερώτηση σε πέντε Υπουργεία για το θέμα, υπάρχουν απαντήσεις από τα περισσότερα, ενώ θα συζητήσω με τον δήμαρχο Κομοτηνής που έχει τον πρώτο λόγο για την οργάνωση των εκδηλώσεων» κατέληξε. 

Βελτίωση στον τομέα της υγείας

Στα θέματα υγείας και του αγροτικού τομέα τέλος επικεντρώθηκε ο αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ κ. Φερχάτ Οζγκιούρ, αφού τόνισε πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν ούτε κοινωνικό, αλλά ούτε και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Έτσι ενώ η χώρα φαινόταν πως είχε τελειώσει το ταξίδι της εντός των μνημονίων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη οικονομική ανεξαρτησία, τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση δεν θα ωφελήσουν ούτε τη μεσαία τάξη ούτε τους νέους ανθρώπους, αλλά ούτε τους αγρότες και τους συνταξιούχους.

Ειδικά στον τομέα της υγείας, προχώρησαν στην στελέχωση των νοσοκομείων και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των περισσότερων συνανθρώπων μας, φέρνοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα πιο κοντά στους πολίτες.

Η υποστελέχωση όμως είναι πραγματικότητα, και στους λίγους μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, βλέπουμε πως σε τοπικό επίπεδο έλλειψη προσωπικού και ιατρών.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν προσπάθειες σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο Δημόσιο σύστημα υγείας, που θα οδηγήσει σε παλιότερες καταστάσεις.

Όπως ανέφερε το Νοσοκομείο Κομοτηνής χρωστούσε 5,5 εκ. ευρώ σε ιδιώτες, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν μηδαμινά, ενώ το 2019 δεν είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 5.800.000 ευρώ, με σημαντικές προσλήψεις 11 μόνιμων γιατρών και 15 ειδικών επικουρικών γιατρών, 12 μόνιμοι νοσηλευτές και 27 ορισμένου χρόνου, και περιμένει από την κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία.

Τέλος τοπικά ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης να καταλάβει τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας, στηρίζοντας άμεσα τους καπνοπαραγωγούς, τους βαμβακοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, που πιέζονται ιδιαίτερα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

«Θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά σε όλα τα ζητήματα που δίνουν τα πολλά στους λίγους και τα λίγα στους πολλούς» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.